Welk werkblad voor uw keuken?
Het werkblad is zonder twijfel het belangrijkste onderdeel van uw keuken. Het mag dan al een technisch element zijn, toch heeft het een grote invloed op het uitzicht van uw keuken. Het kan ook heel zwaar wegen op uw keukenbudget, dus vergissingen zijn uit den boze!
Hoe diep moet een werkblad zijn?
Neem voor uw werkblad een minimale diepte van 60 cm in acht. De keukenkasten zijn over het algemeen 58 cm diep, waardoor u voor- en achteraan 1 centimeter speling hebt. Het is niet ongewoon dat de muur waartegen u uw keuken installeert niet perfect recht is. Voorzie dus enkele centimeters om de keuken daaraan aan te passen.
Als u deurgrepen hebt gekozen, verdient het aanbeveling om het werkoppervlak vooraan te laten uitsteken met de dikte van die handgrepen om te voorkomen dat u ertegen botst. Denk ook aan de achterplaat of de kleine plint die boven het werkblad wordt aangebracht om uw muur te beschermen tegen spatten en om de ruimte tussen de muur en uw werkblad op te vullen. Zo gaat er nog eens een centimeter verloren. Daarom vindt u in de winkels vaak standaard werkbladen met een diepte van 63 tot zelfs 65 centimeter.
Vergeet niet dat er achter uw kasten technische elementen zitten: stopcontacten, waterleidingen, gasvoorziening, afvoer van de vaatwasser… U doet er dan ook goed aan om open ruimte te laten die achteraf wordt opgevuld met het werkblad. Als u de ruimte hebt, moet u dus niet aarzelen om een werkblad van 70 of zelfs 75 centimeter diepte te voorzien. Zo hebt u al het comfort dat u nodig hebt om te koken en de ruimte om eventueel een kruidenrek achteraan het werkblad te plaatsen zonder plaats te verliezen.
Welke dikte kiest u voor uw werkblad?
Terwijl dikke en massieve werkbladen van 4 of zelfs 8 centimeter enkele jaren geleden nog ‘in’ waren, gaan de huidige trends eerder in de richting van discrete, dunne en minimalistische werkbladen. De technologische vooruitgang en nieuwe materialen zoals corian of massief laminaat maken het vandaag de dag mogelijk om werkbladen van nauwelijks 18 millimeter dikte te maken. Kies zelf de look die u het meest aanspreekt.
Welk materiaal?
Om het juiste materiaal voor uw werkblad te kiezen, zijn de criteria esthetiek, uitstraling, materiaal en kleur cruciaal. Ook het budget speelt natuurlijk een belangrijke rol maar het zijn vooral uw gewoonten en gedragingen die uw keuze moeten bepalen. Kookt u veel? Woont u alleen of hebt u kinderen? Bent u allergisch aan elk vuiltje of laat u de vuile vaat eerder staan tot de volgende dag? Om u meer inzicht te geven in de verschillende mogelijkheden, zetten we hieronder de voor- en nadelen van de belangrijkste materialen op een rijtje.
Laminaat: Materiaal met een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Het is de ideale en economische oplossing voor wie een werkblad wenst dat hout, beton of marmer imiteert. Het biedt een ruime keuze aan afwerkingen en kleuren. Het kan glad of gestructureerd zijn. Let wel op voor krassen, want laminaat is een dunne laag die op een houten paneel wordt aangebracht. Dat hout kan bovendien opzwellen als er water op staat.
Hout: Oogt warm, levendig en natuurlijk maar vergt heel wat onderhoud. U doet er goed aan het elk jaar te behandelen (schuren, vernissen of oliën) om vlekken rond de gootsteen en de kookplaat te vermijden.Sommigen zien daarin de charme van hout, anderen kiezen liever voor een ander materiaal.
Massieve steen: Op zoek naar blauwe steen of marmer voor uw keuken? Massieve steen is een slijtvast materiaal, maar pas op voor thermische schokken die splinters of scheuren kunnen veroorzaken. De steen wordt na verloop van tijd poreus, dus wees voorzichtig met zure voedingsmiddelen zoals citroen, tomaat, wijn of frisdrank.
Kunststeen: Dit is een mengsel van steenpoeder en hars. Dit maakt het tot een zeer hard en resistent materiaal dat, in tegenstelling tot natuursteen, niet poreus is, maar wel duurder zal zijn…
Keramiek / aardewerk: Tegels als werkblad? Dit is nu mogelijk dankzij de tegels op groot formaat. Dit materiaal gaat een mooie toekomst tegemoet omdat het zeer goed bestand is tegen schokken, krassen en hoge temperaturen. Het toont zich hygiënisch omdat het weinig poreus is en is dus gemakkelijk te onderhouden. Het biedt een zeer eigentijdse look dankzij de geringe dikte.
Corian: Corian is het lievelingsmateriaal van architecten en ontwerpers. Deze hars is verkrijgbaar in tal van kleuren en vooral in zeer lange afmetingen. Het grote voordeel van Corian is dat het naden onzichtbaar maakt, zodat het zich perfect leent voor erg grote oppervlakken. U kunt zelfs de spoelbakken uitvoeren in hetzelfde materiaal, waardoor ze een geheel lijken te vormen. Mooi, verfijnd, elegant, zacht aanvoelend… Het heeft alles om te behagen behalve misschien de prijs want het is tot drie keer duurder dan een gemiddeld werkblad.
Roestvrij staal: Hygiënisch, dun, onderhoudsvriendelijk: roestvrij staal geeft uw keuken een eigentijdse en industriële uitstraling. Wees echter voorzichtig met krassen en zorg ervoor dat je er geen te hete pan op zet.