Tien tips voor de inrichting van uw keuken
We moeten er geen doekjes om winden: de keuken is een van de grootste uitgavenposten bij de inrichting van een woning. De keuken is veel meer geworden dan een eenvoudige ruimte om te koken. Open keukens zijn ‘in’: het zijn echte leefruimtes waar men graag tijd doorbrengt en vrienden ontvangt. Keukens met centraal eiland doen het de laatste jaren erg goed mar ook U- en L-vormige keukens blijven niet achter. Bovendien zijn die laatste vaak gemakkelijker te realiseren in appartementen.
Aan mogelijkheden en keuze is er alvast geen gebrek: kleuren, materialen, elektrische toestellen, werkblad en ga zo maar door. In dit artikel vindt u enkele tips om u te helpen bij het ontwerp van uw keuken.
De ‘activiteitendriehoek’, wat is dat?
Voor de decoratie van uw keuken hebt u ‘carte blanche’. Er zijn geen beperkingen en alle stijlen zijn toegestaan. Anderzijds moet u wel enkele regels respecteren om de functionaliteit van uw keuken te respecteren: u hebt ongetwijfeld al gehoord van de ‘activiteitendriehoek’.
De keuken herbergt drie belangrijke activiteiten: opslag (de koelkast), afwassen (de gootsteen) en kookvoorbereiding/koken (kookplaat). De activiteitendriehoek bepaalt dat de koelkast, de gootsteen en de kookplaat op gelijke afstand (of ten minste niet te ver) van elkaar moeten staan. Hoe kleiner de driehoek, hoe functioneler uw keuken.
Opgelet: zorg er ook voor dat u uw gootsteen niet naast uw kookplaat positioneert: er moet minimaal 40 cm ruimte tussen zijn.
Plaats de vaatwasser dicht bij de gootsteen
Voor nog meer gebruiksgemak probeert u de vaatwasser net naast de gootsteen te plaatsen. Zo voorkomt u ook heen-en-weergeloop met uw vuile of schone vaat. Aarzel ook niet om een vrije zone te voorzien op het werkblad om de vaat te kunnen plaatsen alvorens u hem in de kast opbergt. Voorzie deze ruimte aan de rechterkant als u rechtshandig bent of aan de linkerkant als u linkshandig bent.
Niet meer dan drie materialen
Nog een kleine tip voor een coherente, homogene keuken: combineer maximaal drie materialen of kleuren. Beperk uzelf tot een materiaal/kleur voor de vloerbedekking, een voor het werkblad en een voor de kastfronten.
De keuze van de vloerbekleding
De keuken is een plaats waar veel mensen komen en die dus snel vuil wordt. Bespaar dus niet op de vloerbedekking van uw keuken. Kies een kwalitatief, slijtagebestendig en eenvoudig te reinigen materiaal.
Als u voor een open keuken hebt geopteerd, aarzel dan niet om een andere vloerbedekking te kiezen dan voor de rest van de ruimte om de keuken duidelijk af te scheiden.
De achterplaat
De wat? De achterplaat is de plaat die achter de kookplaat komt te staan om uw muur te beschermen tegen spatten. Tegels, glasplaat, inox, steen… Alles is mogelijk om de ruimte tussen uw werkblad en uw hoge kasten aan te kleden.
Beschouw dit element niet als een beperking maar gebruik het als een troef voor de decoratie van uw keuken. U kunt er zelfs een blikvanger van maken.
De vuilnisbakken
Niets is vervelender dan dat u veel tijd hebt besteed aan alle details van uw keuken om dan tot de vaststelling te komen dat er een vuilnisbak in het midden staat. Denk er dus van bij het begin over na en voorzie onmiddellijk een plaats voor uw vuilnisbakken. Ideaal is om ze te integreren in een kast, maar gezien de huidige normen voor afvalscheiding hebt u niet 1 of 2 maar 3 of zelfs 4 vuilnisbakken nodig. Onderschat de benodigde ruimte voor uw vuilnisbakken dus niet!
Bergruimte, bergruimte en nog eens bergruimte
De dagelijkse vaat, de glazen, het bestek, de potten en pannen, het mooie servies, kleine elektrische huishoudtoestellen, kruiden, onderhoudsproducten, handdoeken, kookboeken, en ga zo maar door. Er zijn tal van voorwerpen die u in uw keukenkasten kwijt moet! Een berging is niet iedereen gegeven, zeker niet als u in een appartement woont. Toch hebt u ruimte nodig om uw voedselvoorraad op te bergen.
Kortom: opbergruimte hebt u nooit teveel. Bespaar dus niet op kasten en aarzel niet om uw kasten tot aan het plafond te laten reiken om de ruimte te optimaliseren.
Voorzie ruimte voor kleine elektrische huishoudtoestellen
Als u geen keukenblad boordevol klein elektro wilt, voorzie dan een ruimte voor kleine huishoudtoestellen waarin u uw koffiemachine, broodrooster of waterkoker kwijt kunt. Hebt u er al aan gedacht om ze te integreren in een kast of een nis met stopcontact? Zo houdt u uw werkblad vrij en ordelijk.
Het juiste aantal stopcontacten
Denk goed na over het aantal stopcontacten dat u nodig hebt in uw keuken en vooral rond uw werkblad:
- ‘Verloren’ stopcontacten: deze stopcontacten zijn ontoegankelijk omdat ze zich achter uw keukenmeubilair bevinden om uw kookplaat, dampkap, vaatwasser, oven, microgolf en koelkast van stroom te voorzien.
- Dagelijkse stopcontacten: deze stopcontacten hebt u elke dag nodig voor uw kleine huishoudtoestellen (koffiemachine, broodrooster, enz.).
- Gelegenheidsstopcontacten: deze stopcontacten gebruikt u slechts af en toe om bijvoorbeeld een mixer, een gsm-lader, een radio, enz. aan te sluiten.
Beter een stopcontact te veel dan een te weinig. Anders vloekt u de komende tien jaar telkens u uw koffiemachine moet afkoppelen om uw soep of smoothie te mixen.
De dampkap
Er bestaan verschillende mogelijkheden voor de dampkap. U kunt voor een zichtbare, geïntegreerde of decoratieve dampkap opteren, met luchtafvoer of -recyclage. U kunt ze bovendien integreren in een kast of het plafond of u kunt ze uit het werkblad schuiven. De mogelijkheden zijn legio. Laat u dus goed informeren want dit element kan de look van uw keuken helemaal veranderen.