Huiskat in de tuin van een woning
Leestijd: 2 min

Wat zegt de huurwetgeving omtrent huisdieren?

Een woning huren met huisdieren is niet altijd evident. Aan de ene kant van de discussie staat de verhuurder die wil dat zijn eigendom in de best mogelijke staat blijft. Aan de andere kant is er de huurder die ook voor zijn huisdier een warme thuis zoekt. Maar wat zegt de wetgeving over huisdieren in een huurwoning?

De verhuurder beslist, maar…

Het is wettelijk niet verboden om huisdieren te houden in een huurhuis. Toch laten veel huurcontracten via een clausule duidelijk uitschijnen dat huisdieren niet welkom zijn. Tenzij de huurder hiervoor schriftelijke toestemming vraagt aan de verhuurder.

Elke verhuurder mag in principe zelf bepalen onder welke voorwaarden hij zijn eigendom verhuurt. Eigenaars gaan er vaak van uit dat huisdieren schade aan de woning aanbrengen en voor (buren)hinder zorgen. Betekent dit dat je als huurder dus maar meteen je huisdier naar het asiel moet brengen? Nee, want het houden van huisdieren is zeker niet in alle huurwoningen verboden.  

Vlaanderen geeft extra ruimte aan baasjes

In Vlaanderen is het sinds medio 2021 zelfs zo dat huurcontracten via een standaardbepaling nadrukkelijk moeten vermelden dat het niet verboden is om een huisdier te houden.

Toch betekent dit niet dat je als huurder carte blanche krijgt. Oordeelt de verhuurder dat zijn huurwoning niet geschikt is voor jouw huisdier – een volwassen Deense dog in een kleine studio op de derde verdieping is bijvoorbeeld geen aangewezen combinatie – dan kan hij alsnog weigeren. En de kans is groot dat ook een vrederechter er zo over zal denken, met het oog op het welzijn van het dier.

Een aparte, nieuwe clausule is er voor huisdieren binnen appartementsgebouwen. Als het reglement huisdieren expliciet verbiedt, is het eveneens niet mogelijk om je buddy mee te nemen.

Samengevat: of je nu een huis of een appartement in Vlaanderen wil huren: de woning moet sowieso geschikt zijn voor je huisdier en vice versa. Dat geldt trouwens ook voor huurcontracten in de rest van het land.

Wat bij schade of overlast?

Krassen in het parket, het zoveelste plasje tegen de plinten en het behang, deuren vol bijtsporen,… Eventuele schade aangebracht door het huisdier is uiteraard voor de rekening van de huurder. In geval van aanhoudende overlast kan de verhuurder op aangeven van de buren zelfs bij de vrederechter aankloppen. Oordeelt die dat de hinder buitensporig is en het evenwicht tussen de buren ernstig verstoord is geraakt, dan kan de huurder alsnog gedwongen worden om op zoek te gaan naar een oplossing.

Praten en luisteren, dat werkt!

Conclusie: je huisdier mag mee, tenzij de woning ongeschikt is. Maar wat is ongeschikt? Misschien vindt de eigenaar de woning ongeschikt omdat hij bang is dat een hond zijn siertuin zal ruïneren, terwijl jij een cavia als huisdier hebt.

Eén oplossing: ga het gesprek aan met je huisbaas en vraag hem waarom het niet mag. Wees van bij het begin gewoon eerlijk, maak concrete afspraken en laat die ook zo toevoegen aan je contract. Heeft de eigenaar echt een gegronde reden om je metgezel te weren, dan zoek je misschien beter een andere woonst waar je huisdier wel welkom is. 

Vind de woning van je dromen in enkele klikken

Op zoek naar een nieuwe thuis voor jou en je huisdier? Met een breed aanbod woningen en meer dan 1.500 nieuwe zoekertjes per dag vind je op Immoweb zeker je goesting!

Bekijk de zoekertjes in jouw regio
Gepubliceerd op 30 mei 2019

Meer artikelen