Huurkoop: maak jouw droomwoning een pak betaalbaarder
Inhoudstafel
Of je nu wilt bouwen of een koopwoning op het oog hebt: de woningprijzen die vandaag de ronde doen, zijn op z’n minst pittig te noemen. Idem voor de rentevoeten bij het aangaan van een woonlening. Mogelijk biedt een huurkoop een alternatief. Een relatief onbekende formule, maar wel eentje die de nodige financiële ademruimte kan bieden.
Wat is huurkoop precies?
Het woord zegt het bijna zelf: met de eigenaar van de woning zet je een constructie op poten waarbij je voor bepaalde duur de woning huurt. Op de vervaldatum van het huurcontract koop je de woning in principe definitief over.
Een zeer interessante formule, want je bekostigt je verblijf tijdens de volledige huurperiode met je maandelijkse huurgeld (inclusief indexering). En dit totdat de afgesproken termijn verstreken is of aan het vooropgestelde bedrag voldaan is. Daarna dien je het nog resterende bedrag in te lossen.
Stel: de verkoopprijs bedraagt 300.000 euro en je spreekt met de eigenaar af dat je tien jaar lang mag huren aan gemiddeld 850 euro per maand. Aan het eind van je huurperiode zal je 102.000 euro aan huur betaald hebben. Bijgevolg hoef je enkel nog het resterende bedrag te financieren om de woning definitief aan te kopen, namelijk 198.000 euro.
Binnen bovenstaande constructie is een bezoekje aan de notaris nog niet nodig. Een variant op deze formule is dat je wél al meteen aan het begin van je huurperiode een akte laat verlijden bij de notaris. Op dat moment legt hij of zij alle bepalingen en betalingsvoorwaarden tussen huurkoper en eigenaar vast.
Via een huurkoop bekostig je jouw verblijf tijdens de volledige huurperiode met je maandelijkse huurgeld. Bij de effectieve aankoop dien je een resterend bedrag af te lossen.
De andere grote voordelen van huurkoop
Door een tijdlang de woning te huren, kan je dus een mooie financiële buffer opbouwen door de jaren heen. Een formule die zeker te overwegen valt als je pas begint met werken of je een woning boven je huidige budget zoekt.
Maar er zijn nog een aantal andere belangrijke voordelen verbonden aan huurkopen:
- Je bent zeker dat jij de toekomstige eigenaar van de woning wordt. Bij akkoord kan je eventueel een clausule inbouwen in de overeenkomst om voor een bepaalde datum toch af te zien van de definitieve aankoop.
- Je spaart grotere kosten uit die bij de aankoop van een woning horen, zoals je woonlening en de vereiste eigen inbreng, registratierechten, bank- en notariskosten, onroerende voorheffing …
- Tijdens de huurperiode val je onder de klassieke verantwoordelijkheden voor huurder en verhuurder. Heeft de verwarmingsinstallatie bijvoorbeeld zijn beste tijd gehad? Dan zal de verhuurder de investeringskosten dragen voor een nieuw systeem.
- Bij huurkoop investeer je in jouw toekomstig eigendom, niet in dat van een ander. Een goed onderhouden woning stijgt in principe in waarde. Wens je de woning ooit door te verkopen, kan het je dus extra opleveren.
- Als je een stuk van de huursom ook gebruikt als afbetaling voor een hypothecaire lening, kan je dit deel aftrekken van de belastingen.
Extra voorzichtig voor gebreken
Een van de risico’s bij een huurkoop is dat je je effectief ertoe verbindt om de woning op een vooraf afgesproken moment over te kopen. Tenzij je een schriftelijk voorbehoud hebt afgesproken met de eigenaar.
Is dat niet zo, dan dien je de woning op voorhand extra goed te controleren op eventuele (verborgen) gebreken. Denk aan vochtproblemen, een gebrekkig leidingsysteem … Kortom: zaken die ervoor zouden zorgen dat je de woning nooit zou aankopen als je er weet van had.
Het voordeel aan huurkopen is wel dat je tijdens je huurperiode effectief goed zorg draagt voor de woning. Jij wordt namelijk ooit de eigenaar en bent met andere woorden rechtstreeks mee verantwoordelijk voor de waarde van de woning. Schade die je als huurder toebrengt, dien je trouwens sowieso zelf te bekostigen.
Als huurkoper word jij ooit de eigenaar van je huurwoning. Met andere woorden, je bent rechtstreeks mee verantwoordelijk voor de toekomstige waarde van de woning.
Zorg voor duidelijke afspraken
Hoe lang blijf je de woning huren? Wat bedraagt de maandelijkse huurprijs? Wanneer gebeurt de maandelijkse aflossing? Is een eventuele clausule mogelijk om binnen een bepaalde termijn toch nog te kunnen afzien van de definitieve aankoop? Kan je een deel van de huurprijs eventueel gebruiken om je woonlening mee af te betalen?
Allemaal vragen die je duidelijk dient te beantwoorden binnen de overeenkomst van de huurkoop. Net omdat een dergelijk contract extra flexibiliteit biedt, is het belangrijk om zoveel mogelijk details hierin op te nemen.
Daarbij is het ook belangrijk om zoveel mogelijk details van de woning te benoemen in de overeenkomst, net alsof het een notariële akte betreft. Uiteraard zijn beide partijen verplicht om zich aan de opgenomen afspraken te houden.
Conclusie: waarom niet eens polsen?
Zoals je kunt lezen, komen er heel wat voordelen kijken bij een huurkoopformule en niet in het minst op financieel vlak. Natuurlijk moet de eigenaar van de woning openstaan voor een huurkoop, maar ook hier: een ‘nee’ heb je, een ‘ja’ kun je krijgen.
Begin er alvast aan met een huurwoning via Immoweb
Ben je momenteel nog op zoek naar een geschikte woning om te huren in jouw regio? Op Immoweb komen er dagelijks tal van nieuwe huurwoningen online te staan. Neem dus zeker een kijkje op onze website.