De 5 meest voorkomende schadeongevallen die je thuis overhoop halen
Thuis zijn, comfortabel zittend in de zetel na een lange dag en je eindelijk kunnen ontspannen. Dat is het plezier waarvan we elke dag genieten en dat we als vanzelfsprekend beschouwen. Want eens je thuis bent, kan er je toch niets overkomen, of wel?
Inhoudstafel
En nochtans…
De statistieken spreken voor zich en kunnen zowel eigenaars als huurders verontrusten. In 2014 heeft de Franse Verzekeringsfederatie enkele cijfers gepubliceerd voor het jaar 2013. De volgende cijfers doen alvast huiveren:
- Het klimaat is verantwoordelijk voor meer dan 35.000 ongevallen, voor een gemiddelde kost van 2.300 euro.
- Natuurrampen zijn de oorzaak van 34.000 schadegevallen, met een gemiddelde kost van 13.050 euro per verzekerde.
- Meer dan 4.000 gevallen van waterschade worden dagelijks aangegeven voor een totale kost van ongeveer 1,3 miljard euro.
- Particulieren hebben 400.000 inbraken aangegeven, gedekt door hun woonverzekering, voor een totale kost van 720 miljoen euro.
- Het equivalent van 630 branden per dag werd geanalyseerd, en de verzekeringsmaatschappijen hebben een globaal bedrag van 1,6 miljard euro terugbetaald.
In totaal worden jaarlijks 4,5 miljoen ongevallen aangegeven in het kader van een woonverzekering. We laten je zien hoe het leven van enkele verzekerden op gevoelige wijze veranderde door een gebeurtenis die moeilijk kon voorzien worden.
Brand op Kerstmis
Het is een mooie kerstnacht en de familie Jacquart* maakt zich klaar om naar bed te gaan na een gezellige avond in familiekring. De kleintjes van drie en vijf zijn al in bed. De ouders plaatsen de geschenken onder de verlichte kerstboom en denken al aan de verwonderde blikken van hun kinderen wanneer ze vaststellen dat de Kerstman gekomen is. Zij doven de kaarsen die de tafel verlichten en gaan naar bed.
Rond 02.00 uur wordt Sylvain* wakker met een droge keel. Hij heeft gisteravond inderdaad enkele glazen wijn gedronken, maar zijn gehemelte proeft vreemd, een soort van rooksmaak. Hij begrijpt onmiddellijk wat er gaande is, wekt zijn vrouw en zijn kinderen en verlaat het huis alvorens de brandweer te bellen. Zij zullen de rest van de nacht toekijken hoe hun mooi huis in de voorstad van Charleroi in de vlammen opgaat, ondanks de moedige inspanningen van de brandweermannen.
Wat is er gebeurd?
Het onderzoek toont aan dat de fout ligt bij een elektrische lichtsnoer. Deze zou nochtans moeten beantwoorden aan de normen. En toch zou deze een kortsluiting veroorzaakt hebben met een vonk. Hierdoor hebben de gordijnen brand gevat en heeft de brand zich snel verspreid.
Het is jammer genoeg zo dat dit type ongevallen meer voorkomen dan men denkt. De meer dan 10.000 branden die elk jaar in België ontstaan, zijn hiervan het bewijs. Deze branden kunnen zich zo snel uitbreiden dat het niet meer mogelijk is iets te doen, zoals je in deze video kan zien.
Volgens het Nationaal Observatorium van de Elektrische Veiligheid (ONSE), zijn 25% van de branden veroorzaakt door een elektrische storing, terwijl de andere belangrijke factoren de warmtebronnen zijn (radiator, kookplaat, halogeenlamp…), kaarsen en slecht gedoofde sigaretten, alsook kinderen zonder begeleiding.
Het is interessant te weten dat ongeveer één brand op drie (31%) ontstaat in de keuken, en iets meer dan één brand op vier (28%) in de woonkamer of eetkamer begint.
Immoweb Protect, de brandverzekering speciaal voor huurders
De beste bescherming voor jouw panden als je een appartement of een huis huurt.
Onweer
Gedurende een aprilnacht werd het benauwd. Zwarte wolken kwamen opdagen en er waren hevige windstoten; het onweer kwam dichterbij. Het duurde niet lang of donder en bliksem gaven een prachtig licht- en klankspel aan de bewoners van Heiderscheid, in Luxemburg.
Ze waren er echter niet van op de hoogte, dat wanneer de bliksem inslaat op een elektrische installatie er een stroompiek kan ontstaan die zich in het netwerk verspreidt. Het risico bestaat dat deze stroompiek niet alleen hun installatie beschadigt, maar dat ze ook fataal kan zijn voor alle elektrische apparaten die op het stroomnet aangesloten zijn op het ogenblik van de overspanning, zelfs als ze niet in werking zijn.
Het verlies van één enkel toestel kan vallen onder de categorie van “vervelend voorval”, maar het is helemaal wat anders als al je huishoudtoestellen, je computer, je tv en smartphone tegelijkertijd buiten werking zijn!
Advies: lees goed je woningverzekering, want ook al dekken de meeste contracten de elektrische schade veroorzaakt aan je installatie en aan het gebouw, niet alle contracten dekken de elektrische schade aan de toestellen! Als huurder, kijk goed na wat inbegrepen is of optioneel, en welke de beperkingen zijn van je woonverzekering.
De overstroming van een nieuw appartement
Ziehier een voorbeeld van verder in Europa, maar dat ons toont hoe onverwachte ongevallen kunnen toeslaan op het slechtste moment.
Alexandra* heeft zojuist haar eerste appartement gekocht in Boekarest*. Na twee maanden opfrissen kan ze er eindelijk haar intrek nemen. Er zijn wel nog een paar kleine dingen te doen, maar die zaken zullen snel gebeurd zijn. Haar appartement is op dit moment perfect bewoonbaar en zij neemt haar intrek met al haar spullen.
Wanneer haar benedenbuurvrouw haar opbelt op het werk om haar te zeggen dat water door het plafond sijpelt, gaat Alexandra* in alle haast naar huis om te ontdekken dat ook de traphal onder water staat. Het water loopt doorheen het hele gebouw. Ze gaat naar boven naar haar woonst, opent de deur en is ontzet door het spektakel van de 20 cm water over heel haar appartement, die het nieuwe parket, de meubels en alles wat ze nog geen plaats had gegeven had vernietigt!
De oorzaak van deze overstroming is snel geïdentificeerd: een van de toevoerleidingen van het verwarmingsnetwerk was niet afgesloten geweest. De verantwoordelijke werkman had geen stop van de juiste afmetingen, en gezien het de maand september was, ging hij ervan uit 24 uur de tijd te hebben om dit euvel te verhelpen. Spijtig genoeg was een test van de installatie voorzien voor dezelfde dag, en wanneer het netwerk onder druk gezet werd, is al het water terecht gekomen in het appartement van de arme Alexandra*! De oorzaak van deze overstroming is misschien uitzonderlijk, maar men moet ervan bewust zijn dat waterschade de meest voorkomende schade is voor je woonst: een kraan die lekt, een defecte leiding of een venster dat niet gesloten werd op een regendag.
Volgens de cijfers van de verzekeringen vertegenwoordigde waterschade 37% van de aangegeven schadeclaims in 2013, met een gemiddelde kost van 950 euro.
De hond die op het verkeerde ogenblik oversteekt
Volgens de officiële cijfers van 2014 bezitten de Belgen 2,2 miljoen katten en 1,5 miljoen honden, alsook meer dan één miljoen kleine zoogdieren.
Er bestaat geen twijfel over, huisdieren zijn geliefd! Die metgezellen bieden ons veel gelukkige ogenblikken, maar brengen ook veel zorgen met zich. Inderdaad, wij zijn wettelijk verantwoordelijk voor het doen en laten van onze harige vrienden en het is niet uitzonderlijk dat ze ons verrassen, zoals de hond die besliste de straat over te steken vóór de renners van de Tour de France, en daardoor een valpartij veroorzaakte.
Men moet ervan bewust zijn dat veel ongevallen op de weg veroorzaakt worden door zwervende honden of katten zonder begeleiding. Maar de lijst van hun zotte toeren houdt hiermee niet op: beten en krassen, materiële schade …
Volgens de gegevens van een Zwitserse verzekeraar bedraagt de gemiddelde kost van een ongeval veroorzaakt door een hond of een kat tussen 1.200 en 2.300 euro: een niet te verwaarlozen som!
Advies: eens te meer, lees aandachtig je woningverzekeringscontract. Ga na of het de burgerlijke aansprakelijkheid van de verzekerde dekt en of deze rekening houdt met je huisdieren. Het zou een optie kunnen zijn!
De hagelbui
Het weer kan ons lelijk parten spelen, zoals de bewoners van het Franse Saint-Sornin hebben kunnen vaststellen. Gedurende de namiddag van 4 juli 2018 heeft een onweder met hagel deze kleine stad in shock achtergelaten.
De daken die doorboord waren door de hagel hebben het begeven en het onweder heeft zich uitgenodigd binnen in de woningen: vernielde meubels, overstroomde kamers… niets was nog beschermd. De schade was heel groot en meer dan 2000 personen werden die dag getroffen.
Zoals de statistieken het aantonen verhoogt de frequentie en de kracht van de extreme weersomstandigheden sinds enkele jaren. Hetzelfde is het geval voor natuurlijke rampen zoals grondverschuivingen of overstromingen.
Deze natuurlijke rampen kunnen enorme sommen geld kosten, die kunnen oplopen in de miljarden euro zoals dit het geval was eind december 1999 wanneer de storm Lothar het noorden van Frankrijk, Luxemburg en Duitsland doorkruiste.
Waarom hebben wij angst van deze omstandigheden? Omdat ze niet kunnen voorzien worden en het heel moeilijk is zich ertegen te beschermen. Zij herinneren ons telkens dat wij overgeleverd zijn aan moeder natuur, en dat zij op elk ogenblik kan beslissen ons alles afhandig te maken.
Dichter bij ons werden 114 calamiteiten geregistreerd in België tussen 1993 en 2013, voor een totale kost geschat op 420 miljoen euro. Intense regenval (59), tornado’s (16), hagel (10) en overstromingen (10) zijn de meest voorkomende evenementen. Gedurende de laatste 15 jaar is praktisch de totaliteit (98%) van de Waalse gemeenten ten minste één maal overstroomd geweest.
Conclusie
Zoals we het hebben kunnen vaststellen komen huishoudelijke ongevallen veel meer voor dan men denkt. Het merendeel zijn slechts kleine incidenten die maar weinig tijdelijke last veroorzaken, maar andere kunnen aanleiding zijn tot grote problemen en zelfs de inspanningen van een gans leven vernietigen!
Toch bestaan er verschillende manieren om het risico van ongevallen en hun gevolgen te beperken. Natuurlijk is er eerst en vooral het voorkomen van ongevallen: zich informeren en goede gewoonten aannemen laat toe het merendeel van de huishoudelijke ongevallen te vermijden.
Toch is het zo dat het ongeluk soms de huurder vervolgt en dat, ondanks al zijn inspanningen om de risico’s te verminderen het onwaarschijnlijke evenement zich voordoet. In dat geval is het beter goed verzekerd te zijn.
Nota
(*) De namen en woonplaatsen werden gewijzigd om de anonimiteit van de slachtoffers te waarborgen.
Immoweb Protect, de brandverzekering speciaal voor huurders
De beste bescherming voor jouw panden als je een appartement of een huis huurt.