Gebroken glas met groene wand door beschadiging
Leestijd: 5 min

Wat is wettelijke aansprakelijkheid?

“Wettelijke aansprakelijkheid” is een term die we vaak horen, zonder dat we precies weten wat het betekent. Meestal verwijst de term naar de wettelijke aansprakelijkheid voor ons handelen, maar in de verzekeringswereld betekent het iets anders.

Op basis van het principe dat “alle veroorzaakte schade moet worden hersteld”, is een persoon civielrechtelijk aansprakelijk wanneer hij schade toebrengt aan een derde: hij moet dan alle kosten in verband met de gebeurtenis dekken.

De aansprakelijkheidsverzekering, die vaak gewoonweg burgerlijke aansprakelijkheid wordt genoemd, dekt het bedrag van deze kosten in plaats van de verantwoordelijke persoon, wanneer de schade per ongeluk of onopzettelijk werd veroorzaakt.

Klinkt dit ingewikkeld? Het valt wel mee, zoals we zullen zien met het volgende voorbeeld. Het is winter, het is al een paar dagen vochtig en de kou is overal binnengedrongen. Resultaat: alle trottoirs zijn die ochtend bedekt met een dun laagje ijs. Zoals elke dag ga je te voet naar je werk en let je goed op om niet te vallen.

Winter in de stad

Maar het onvermijdelijke gebeurt, en je glijdt uit op een ijzig plasje. Uit reflex probeer je je vast te houden aan de arm van de vrouw die op de bus naast je stond te wachten. Helaas heb je haar mee in je val, waardoor ze haar elleboog verstuikt, en jij eindigt met een gebroken pols. Hier treedt jouw burgerlijke aansprakelijkheid in werking: door jouw onhandigheid heb je een vrouw schade toegebracht. Je moet deze herstellen door de kosten van de ziekenhuisopname te vergoeden.

Hier speelt je wettelijke aansprakelijkheidsdekking een rol en je verzekering dekt alle medische kosten van de jonge vrouw, verminderd met een eventuele franchise. Aan de andere kant vallen de kosten in verband met jouw polsfractuur niet onder jouw wettelijke aansprakelijkheidsverzekering, omdat je zelf schade aan je eigen persoon hebt toegebracht.

Immoweb Protect, de brandverzekering speciaal voor huurders

De beste bescherming voor jouw panden als je een appartement of een huis huurt.

ONTDEK MIJN PRIJS

Wettelijke aansprakelijkheid toegepast op personen

De aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade die door de verzekerde wordt veroorzaakt, evenals de leden van zijn of haar familie die op het verzekeringscontract staan.

Bijvoorbeeld:

gebroken raam - wettelijke aansprakelijkheid voor personen

Je jonge zoon heeft de passie voor voetbal ontdekt en brengt zijn tijd door met trainen in de tuin. Helaas missen zijn trapkunsten heel wat precisie en hij mist het schot waardoor zijn bal door het raam van de buurman vliegt . Je neemt dan contact op met jouw verzekeringsmaatschappij, die bevestigt dat jouw zoon inderdaad op de door jou afgesloten familiale aansprakelijkheidsverzekering staat.

De kosten voor de herstelling van het raam van de buurman worden volledig vergoed.

Wettelijke aansprakelijkheid toegepast op onroerend goed

Soms zijn het niet de mensen, maar de objecten die verantwoordelijk kunnen zijn voor een ongeval. De eigenaar van het object is dan wettelijke aansprakelijk.

Bijvoorbeeld:

Je nodigde een paar vrienden uit voor je verjaardag. Een van hen gleed uit in de badkamer en brak zijn arm toen hij op de tegelvloer viel. Gezien de ziekenhuiskosten en de gevolgen van het daaruit voortvloeiende ziekteverlof, besluit hij jou aan te klagen.

Je zit best wel wat in met de gehele situatie, maar je blijft kalm omdat je weet dat de door jou afgesloten woningverzekering een wettelijke aansprakelijkheidsoptie bevat die zowel de juridische als de medische kosten dekt.

Wettelijke aansprakelijkheid voor dieren

twee katten op een sofa - wettelijke aansprakelijkheid voor dieren

Onze geliefde huisdieren brengen vreugde en geluk in huis, maar af en toe ook enkele ongemakjes. Soms kunnen ze zelfs aanzienlijke schade veroorzaken. In dergelijke gevallen is het raadzaam dat ook zij gedekt zijn door een aansprakelijkheidsverzekering.

Bijvoorbeeld:

Een paar vrienden kwamen naar je huis om koffie te drinken. Jullie zijn rustig in de keuken aan het kletsen terwijl hun dochter met je kat speelt, tot je opeens een schreeuw en huilbui hoort: de kat heeft haar gebeten!

Ze wordt behandeld in het ziekenhuis en een paar weken later heeft ze slechts een klein litteken en een verhaal om aan haar vrienden te vertellen. Maar jij krijgt de afrekening van de dokter. Het had je een vakantie in de zon kunnen kosten, maar gelukkig werd jouw kat ook gedekt door de wettelijke aansprakelijkheid die in jouw huurverzekering is opgenomen. De verzekering dekt dus deze kosten.

Wanneer is de wettelijke aansprakelijkheid niet van toepassing?

In het algemeen dekt de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering alleen personen waarvan de naam op het contract staat. Als jij alleen op eigen naam een verzekering afsluit, wordt de door jouw partner veroorzaakte schade niet vergoed.

Ook moet de schade per ongeluk zijn veroorzaakt. Dus als iemand je op de zenuwen werkt en je besluit het probleem op te lossen door ze te slaan, ben je aansprakelijk, maar je aansprakelijkheidsverzekering dekt geen juridische of medische kosten.

Tot slot is alleen schade aan derden verzekerd: als jij jezelf zich met een keukenmes snijdt, of zelf de spiegel van de woonkamer breekt, vergoedt jouw aansprakelijkheidsverzekering je niet.

De verschillende aansprakelijkheidsverzekeringen

Niet alle aansprakelijkheidsverzekeringen zijn hetzelfde. Het is raadzaam om goed geïnformeerd te zijn bij de keuze van je verzekering om onaangename verrassingen te voorkomen. Er bestaat niet zoiets als een “goede” of “slechte” verzekering; je moet er alleen voor zorgen dat de polis jouw noden dekt en aangepast is aan jouw levensstijl. Om je te helpen bij jouw keuze, is hier een korte lijst met vragen die je je moet stellen:

– Is wettelijke aansprakelijkheid inbegrepen of optioneel?

Afhankelijk van het verzekeringscontract kan er een optie worden toegevoegd voor wettelijke aansprakelijkheid. Als je al een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering hebt, is het niet nodig om deze optie toe te voegen bij het afsluiten van een brandverzekering.

– Wie is gedekt door deze aansprakelijkheidsverzekering?

Het kan alleen van toepassing zijn op jou, of op jouw gezin (echtgenoot, kinderen), maar ook op jouw huisdieren en jouw spullen. Controleer je contract om te weten te komen wie er in de verzekeringspolis is opgenomen.

– Dekt de verzekering ook juridische kosten?

Ongevallen worden niet altijd in der minne geschikt en dit kan soms leiden tot zeer hoge juridische kosten. Zorg ervoor dat deze gedekt zijn door jouw aansprakelijkheidsverzekering (vaak rechtsbescherming genoemd).

– Wat is de maximale dekking?

Het maximumbedrag dat door de aansprakelijkheidsverzekering wordt gedekt is meestal hoog, maar in geval van ernstige problemen kunnen de kosten ook zeer hoog zijn. Controleer of de bedragen in je contract voldoende zijn, en aarzel niet om ze te verhogen als je dat nodig vindt: jouw verzekeringspremie zal niet veel stijgen, en je blijft gerust in geval van problemen.

Conclusie

Jouw wettelijke aansprakelijkheid is dus van toepassing wanneer je zelf, een van je familieleden, je huisdier of je eigendommen aan een derde partij schade toebrengt. De aansprakelijkheidsverzekering dekt alle kosten in verband met deze ongevallen.

Niemand wil uitgaan van het ergste, maar een vooruitziende om het ergste te plannen is de beste manier om gerust te slapen, en dat is onbetaalbaar. Helaas gebeuren ongelukken snel, en sommige ongelukken kunnen ernstige financiële gevolgen hebben. Het afsluiten van een goede aansprakelijkheidsverzekering, aangepast aan jouw behoeften, betekent dat je geen levenslange schuld op je hoeft te nemen na een ongeluk.

Om samen te vatten

  • Wettelijke aansprakelijkheid houdt in dat men de aan anderen toegebrachte schade moet vergoeden.
  • De aansprakelijkheidsverzekering dekt deze kosten.
  • Deze verzekering kan zowel de verzekeringnemer als zijn of haar familie, dieren en eigendommen dekken.
  • De aansprakelijkheidsverzekering dekt geen schade die vrijwillig werd veroorzaakt.
  • Er zijn veel verzekeringspolissen die kunnen worden aangepast aan individuele noden.

Immoweb Protect, de brandverzekering speciaal voor huurders

De beste bescherming voor jouw panden als je een appartement of een huis huurt.

ONTDEK MIJN PRIJS

Meer artikelen