Kamer van een woning met een houten scheidingswand
Leestijd: 3 min

6 essentiële stappen voor wie een woning wil huren

Op zoek naar een nieuwe huurwoning? Fijn! Bereid je goed voor, want ook de huurmarkt heeft zijn eigen spelregels. Er zijn enkele belangrijke stappen die je niet over het hoofd mag zien als huurder. Maar geen nood, we bezorgen je een duidelijk stappenplan waarmee je meteen aan de slag kan.

Het huren van een huis of appartement lijkt eenvoudig, maar toch zijn er een aantal zaken die je niet uit het oog mag verliezen. We zetten alle essentiële stappen voor je op een rij.

Stap 1: Bepaal je budget

Voor je op zoek gaat naar het perfecte huis of appartement, is het belangrijk om te weten over welk huurbudget je beschikt. De huurprijs zal de grootste hap uit je budget nemen, maar er zijn nog een reeks andere kosten die je niet uit het oog mag verliezen. Zo moet je ook rekening houden met je vaste kosten voor elektriciteit, water, verwarming, internet … Ga je op zoek naar een huurappartement? Neem dan ook de gemeenschappelijke kosten voor de lift, het onderhoud van het gebouw … mee in je budget. Vergeet ook niet dat je een huurwaarborg moet betalen en dat je huurprijs kan geïndexeerd worden.

Stap 2: Ga op zoek naar de ideale huurwoning

Je budget bepaald? Dan kan je zoektocht beginnen. Er bestaan heel wat kanalen waarop je zoekertjes kan vinden: onze online zoekertjespagina, websites van makelaars in de buurt, streekkranten … Vraag je familie en vrienden om mee uit te kijken. Wil je in een specifieke buurt wonen? Dan doe je er goed aan om af en toe in die buurt rond te rijden. Misschien spot je zo je droomwoning nog voor er een zoekertje geplaatst wordt!

Stap 3: Bezoek de woning van je keuze en stel de juiste vragen

Zijn er een aantal woningen die je interessant lijken? Contacteer de eigenaar of de makelaar voor een rondleiding. Hou je ogen goed open tijdens de rondleidingen en let ook op details. Zijn er voldoende stopcontacten? Zie je ergens vochtproblemen? Vraag zeker aan de eigenaar of de makelaar of huisdieren toegelaten zijn, dat is niet overal het geval. Vind je de huurprijs te hoog ? Probeer dan te onderhandelen en stel eventueel een andere prijs voor.

Stap 4: Teken de huurovereenkomst

Het perfecte huis of appartement gevonden? Leuk! Tijd voor het administratieve luik. Lees het huurcontract goed door en bekijk alle kleine lettertjes. Maak ook duidelijke afspraken over wie verantwoordelijk is voor welke kosten en bespreek de huurwaarborg. Laat de staat van de woning opnemen in een gedetailleerde plaatsbeschrijving, zodat er op het einde van de huurovereenkomst geen discussies kunnen ontstaan. 

Stap 5: Regel de nutsvoorzieningen en sluit de nodige verzekeringen af

Als huurder ben je meestal zelf verantwoordelijk voor alle nutsvoorzieningen. Je moet dus zelf alle regelingen treffen om elektriciteit, gas, internet, TV … in je nieuwe woning te hebben. Informeer goed wie verantwoordelijk is voor de watervoorziening. Als de eigenaar hiervoor zorgt, hoef je je geen zorgen te maken. Staat het contract echter op de naam van de vorige huurder, dan kan de watertoevoer afgesloten worden als die vertrekt. Regel in dat geval een overdracht. Bespreek ook met je huisbaas welke verzekeringen je als huurder moet afsluiten.  

Stap 6: Verhuis en geniet van je nieuwe stekje

Eindelijk breekt de verhuisdag aan! Bereid alles goed voor, zodat het verhuizen vlot verloopt en je snel van je nieuwe woning kan genieten. Hou je aan de afspraken die in het huurcontract opgenomen werden. Ontstaat er toch een conflict of heb je moeilijkheden om de huur te betalen ? Probeer dan met de eigenaar tot een oplossing te komen. Beslis je om de woning voor het einde van het contract te verlaten? Ga dan eerst even na of je je huisbaas geen schadevergoeding verschuldigd bent.

Helemaal voorbereid? Vind je ideale woning op Immoweb.

De snelste weg naar je nieuwe woning, dat is de zoekertjespagina van Immoweb. Wij zijn al jarenlang de nummer 1 zoekertjessite in België. Bij ons ben je dus aan het juiste adres voor je nieuwe huis of appartement.

Vind de woning van je dromen

Meer artikelen