6 tips om te verhuren zonder zorgen
Een huis of appartement verhuren zorgt voor een extra inkomen, maar kan ook heel wat problemen met zich meebrengen. Bereid je dus goed voor als je als je een woning wil verhuren. We geven je graag enkele tips waarmee je de meest gemaakte verhuurfouten vermijdt.
Inhoudstafel
Verhuren lijkt makkelijker dan het is. Ga aan de slag met onze 6 tips om je pand te verhuren en trap niet in de valkuilen!
1. Maak een aantrekkelijke advertentie
Een mooie advertentie op een zoekertjessite als Immoweb zal veel geïnteresseerde huurders aantrekken. Gebruik mooie foto’s om de pluspunten van je woning in de verf te zetten. Zorg voor een gedetailleerde omschrijving en vergeet ook niet om de buurt in de kijker te zetten. De nabijheid van scholen, winkels of openbaar vervoer kunnen een grote troef zijn. Verhuur je een appartement? Vergeet dan ook niet om het bedrag van de maandelijkse kosten te vermelden.
2. Kies een geschikte huurder
Besteed voldoende aandacht aan de selectie van een geschikte huurder. Probeer in te schatten wie goed je woning zal zorgen en wees ook op je hoede voor wanbetalers. Ben je bang dat je huurders laattijdig of niet zullen betalen? Doe beroep op een huurgarantieverzekering, deze zorgt ervoor dat je tegen wanbetalers verzekerd bent. Deze verzekering komt ook tussenbeide als je rechtsbijstand nodig hebt of als je huurschade geleden hebt.
3. Stel een waterdicht huurcontract op
Zorg ervoor dat je met waterdichte huurcontracten werkt, zodat er geen discussie mogelijk is. Ook een gedetailleerde plaatsbeschrijving met gevalideerde foto’s is cruciaal. Vergeet niet om het huurcontract en de plaatsbeschrijving te laten registreren.
4. Maak tijd voor de opvolging
Volg elke maand op of de huur op je rekening werd gestort. Gebeurt dat niet, dan is het belangrijk om snel in te grijpen. Reserveer ook tijd voor het opvolgen van gemelde defecten en de herstellingen ervan, het onderhoud van het gebouw en dergelijke.
5. Schakel hulp in
Je hoeft als verhuurder niet alle taken zelf uit te voeren. Je kan ook een beroep doen op een vastgoedmakelaar. Makelaars hebben een uitgebreid netwerk van potentiële huurders die ze zelf screenen. Ze kennen de markt en de gangbare huurprijzen. Als professionele verkopers weten ze precies hoe ze je pand in de kijker kunnen zetten. Aan die diensten hangt natuurlijk een prijskaartje:
- De commissie voor het vinden van een huurder komt meestal overeen met een maand huur.
- De verdere opvolging van de verhuur of ‘het rentmeesterschap’ kost gemiddeld 5 à 10% van de maandelijkse huurprijs, afhankelijk van de diensten je kiest.
6. Informeer je goed over verhuren als mede-eigenaar
Verhuur je een appartement in een gebouw met andere eigenaars? Dan wordt dit in juridische termen ‘mede-eigendom’ genoemd. Je staat samen met de andere eigenaars in voor de kosten en het onderhoud aan de gemeenschappelijke ruimtes. De eigenaar van de grootste oppervlakte draagt proportioneel het meeste bij. We geven je graag ook enkele tips die je als mede-eigenaar best in je achterhoofd houdt:
- Lees de basisakte goed door, zo weet je wat er van jou en van de andere eigenaars verwacht wordt.
- Vraag bij de syndicus de verslagen van algemene vergaderingen, om op de hoogte te zijn van de recente beslissingen.
- Controleer de stand van het reservefonds. Hierin storten de mede-eigenaars geld om toekomstige kosten op te vangen. Is het bedrag laag, dan kan je op korte termijn een grote bijdrage verwachten.
Immoweb, dé partner van verhuurders
Of je nu hulp zoekt bij het plaatsen van een zoekertje of bij het vinden van een makelaar, Immoweb staat altijd voor je klaar. We zetten enkele van onze meest handige diensten nog eens op een rijtje:
- De zoekertjessite van Immoweb : Zet je huis in de kijker op een website die elke dag tot vier keer meer bezoekers trekt dan elke andere immo-site.
- Vind een makelaar : Laat je verhuren liever aan professionals over? Zoek een makelaar in jouw buurt.