houten vloer visgraatmotief appartement
Leestijd: 3 min

Vloer huurwoning kiezen: waar rekening mee houden?

Je bent de (toekomstige) verhuurder van een nieuwbouw- of een te renoveren woning. Dat betekent dat je een aantal belangrijke keuzes dient te maken op vlak van afwerking, zoals je vloeren. Wij begeleiden je mee richting de geschikte vloeren voor je huurwoning.

Waarom de vloer – letterlijk – de basis is

Je vloer bepaalt voor een groot deel de uitstraling van je ruimte. Tel het aantal vierkante meters aan vloeren in huis gerust eens samen op en je weet meteen welke potentiële impact de vloerafwerking op het thuisgevoel heeft.

Een mooie, duurzame vloer is in de eerste plaats een enorme toegevoegde waarde voor je huurwoning. Een gezellige vloer draagt namelijk rechtstreeks bij tot het wooncomfort en dus tot de tevredenheid van je huurders.

Een verhuurder wil meer

Met andere woorden, je vloer is een sfeermaker of sfeerkraker. Goed voor de populariteit en de waarde van je huurwoning, maar als verhuurder spelen er natuurlijk nog een aantal andere belangrijke factoren mee:

 • Prijs-kwaliteitverhouding
 • Schadegevoeligheid
 • Onderhoudsintensiteit
 • Akoestische isolatie
 • Duurzaamheid

In een ideaal scenario ben je dus op zoek naar een vloer die piekfijn oogt, een aantrekkelijk prijskaartje heeft en bovendien vele jaren in opperbeste staat blijft.

stofzuiger houten (laminaat)vloer
Hoe goed is je houten vloer bestand tegen vlekken en krassen? Een ongelukje is namelijk snel gebeurd.

Houten vloer: charmant en een tikkeltje riskant

Steevaste klant in een warm interieur: de houten vloer. Prijs-kwaliteitgewijs is laminaat een vaak gekozen oplossing die in tal van stijlen beschikbaar is en bovendien eenvoudig plaatsbaar (en dus ook vervangbaar) is. Bovendien kun je laminaat in de meeste gevallen probleemloos combineren met vloerverwarming.

Datzelfde gaat minder op voor (massief) parket, dat bij temperatuurschommelingen sneller zal uitzetten of krimpen. Hier is dus extra voorzichtigheid geboden in combinatie met vloerverwarming of met een vochtigere omgeving. Parket staat vooral bekend om zijn hoogwaardigere uitstraling. Dat vertaalt zich ook in het prijskaartje, al zijn er heel wat betaalbaardere varianten beschikbaar vandaag.

Groot aandachtspunt als je een houten vloer overweegt voor je huurwoning: hoe goed is de vloer bestand tegen vlekken en krassen? Een ongelukje is namelijk snel gebeurd. Denk aan huisfeestjes waar de rode wijn rijkelijk vloeit, aan (nog) niet zo zindelijke viervoeters  of aan kleine kinderen die graag op verkenning gaan met de stift of verfborstel in de hand.

Op dat vlak is de reeds beschermde toplaag van laminaat goed gewapend tegen vlekken of krassen. Parket is gevoeliger hiervoor, maar door de bovenlaag bij te schuren, kun je de vloer helemaal terug in zijn oorspronkelijke staat herstellen.

Tegelvloer: onderhoudsvriendelijk en veelzijdig

Populaire vloerkeuze voor huurwoningen: de keramische tegelvloer. Niet alleen is dit type vloer beschikbaar in talloze vormen, afmetingen, stijlen en prijzen, het is ook een zeer onderhoudsvriendelijke vloerafwerking.

Tegelvloeren van degelijke kwaliteit gaan bovendien zeer lang mee, want ze kunnen tegen een stevig stootje. Zelfs in vochtigere ruimtes zoals de badkamer of wasplaats.

Keramisch parket: het beste van beide werelden

Ben je een grote fan van de houtlook, maar wil je als verhuurder toch op safe spelen als het op vlekken, krassen en deukjes aankomt? Dan is keramisch parket mogelijk de geschikte oplossing. Deze vloeren combineren de warme uitstraling van een houten vloer met de praktische voordelen van een keramische tegel. Tegenwoordig heb je de keuze uit tal van houtimitaties, inclusief het populaire eik.

close-up vinyl vloer
Is duurzaamheid jouw belangrijkste eis voor de vloeren van je nieuwe huurwoning? Dan zijn  vinyl en pvc zeker het overwegen waard.

Opkomend geweld: vinyl, pvc en kurk

Is duurzaamheid jouw belangrijkste eis voor de vloeren van je nieuwe huurwoning? Dan zijn  vinyl en pvc zeker ook het overwegen waard.

Vergeet de flinterdunne vinylvloeren op rol van vroeger. Beide vloertypes bestaan tegenwoordig uit meerdere lagen kunststof, zijn eenvoudig in onderhoud, vochtbestendig en beschikken over een sterke toplaag. Een vloer waar je met andere woorden nog tientallen jaren op kunt rekenen.

Bovendien hebben deze vloeren ook akoestisch een streepje voor bij de onderburen en komen ze in tal van imitaties voor.

Kurkvloeren, tot slot, zijn vandaag stilaan bekend bij het grote publiek. Ze combineren ecologische voordelen – ze worden uit schors gemaakt die gewoon opnieuw aangroeit tegen de boom – met sterke (akoestisch) isolerende en waterbestendige eigenschappen. En bovendien betreft het een robuust materiaal, ondanks het zachte aanvoelen. 

De vloer van je toekomstige huurwoning kiezen? De checklist

Kamp je intussen met keuzestress? Geen zorgen, wij lijsten hieronder de belangrijkste vragen op om rekening mee te houden bij de aankoop van de geschikte vloerafwerking.

 1. Is de vloer bestand tegen dagelijks gebruik, zoals (zware) meubels, huisdieren…?
 2. Biedt de vloer voldoende akoestische isolatie, zeker bij contactgeluiden? Denk aan hakken, voetstappen, schuivende stoelen…
 3. Heeft de vloer een tijdloze look?
 4. Doet de vloer de ruimte volledig tot zijn recht komen? Doet het de ruimte bijvoorbeeld groter lijken of net kleiner?
 5. Is de vloer geschikt in combinatie met vloerverwarming en/of vochtigere ruimtes?
 6. Hoeveel onderhoud is er nodig om de vloer in goede staat te houden?
 7. Zijn de aankoop- en plaatsingskosten min of meer in balans met de onderhoudskosten door de jaren heen?
 8. In het geval van renovatiewerken: valt de vloer eenvoudig te plaatsen bovenop een bestaande vloer of dienen er breekwerken aan te pas te komen?
 9. Is de vloer in de toekomst eenvoudig vervangbaar of herstelbaar?

Jouw huurwoning straks op Immoweb?

Nu is het nog kwestie om jouw huurwoning voor te stellen aan zoveel mogelijk potentiële huurders. Plaats je zoekertje op Immoweb – bij uitstek het grootste vastgoedplatform in België – en geniet maximale zichtbaarheid.

Plaats jouw zoekertje

Meer artikelen