EPC of energieprestatiecertificaat: belangrijker dan ooit
Inhoudstafel
De energieprijzen heb je niet onder controle. Wel hoe energiezuinig je woning is en het effect daarvan op je factuur. In de zoektocht naar een energiezuinige woning wordt het energieprestatiecertificaat (EPC) daarom een almaar belangrijkere troef.
Wat vertelt een EPC?
Je kunt het energieprestatiecertificaat vergelijken met een puntenkaart. Elke woning krijgt een score op vlak van energieprestaties. Die score varieert tussen 0 en 700. Het grote verschil met het traditionele schoolrapport: hoe lager je score, hoe beter je woning scoort. Aan die score hangt bovendien een label vast, gaande van F (rood) tot A+ (donkergroen).
Waarom is dit zo belangrijk?
We hebben met zijn allen kunnen aanschouwen hoe onvoorspelbaar de prijzen op de energiemarkt zijn en wat de gevolgen hiervan zijn op onze energiefactuur. Een woning die energetisch niet mee is met zijn tijd en daardoor massa’s energie verbruikt, zal voor potentiële huurders of kopers daarom almaar minder interessant worden in de toekomst.
In Vlaanderen is het sinds 2023 zelfs zo dat de koper van een woning met een energielabel E of F verplicht is om binnen de vijf jaar energetische renovatiewerken uit te voeren.
Bij Immoweb-zoekertjes zie je ook onderaan de energiepiramide (die het EPC-label aangeeft) de vermelding of de woning onderhevig is aan de renovatieverplichting of niet. Dit bij een residentieel gebouw met label E of slechter en bij een niet-residentieel gebouw met label F of slechter.
Bij het aanvragen van een hypothecaire lening is het bovendien voortaan verplicht om een schatting van de woning in kwestie aan te vragen. Op deze manier wil de regering woningverkopers stimuleren om prijzen naar voren schuiven die overeenstemmen met de effectieve staat en energiezuinigheid van de woning. Zo zullen kopers ook een deel van hun lening gericht kunnen inzetten voor eventuele renovaties in plaats van mee te gaan in een spelletje van opbieden.
Met andere woorden: als huurder of koper van een appartement of huis moet je dus perfect weten waar je aan toe bent. Het energieprestatiecertificaat is het ideale instrument hiervoor.
Ook al geeft het EPC een accuraat beeld van de algemene energiezuinigheid van de woning, het is geen garantie op een lage energiefactuur.
Wat bepaalt de score?
De score op het EPC – het cijfer tussen 0 en 700 – geeft aan hoeveel energie de woning per jaar en per vierkante meter bruikbare vloeroppervlakte verbruikt, uitgedrukt in kWh/m2.
Hoe groen of hoe rood die score is, hangt af van een aantal factoren:
- De isolatiegraad van de muren, de vloeren, het dak, de ramen en deuren
- De wijze van verwarmen, warmwaterproductie, koelen en ventileren: gasketel of warmtepomp, vloerverwarming of radiatoren? Wat is het aandeel puur elektrisch verwarmen?
- Gebruik van zonnepanelen of zonneboiler
Maar ook:
- Gaat het om een open of halfopen bebouwing of een rijhuis?
- Het bouwjaar van de woning
Let wel: ook al geeft het EPC een accuraat beeld van de algemene energiezuinigheid van de woning, het is geen garantie op een lage energiefactuur. Zo verbruikt een gezin van 2 minder energie dan een gezin van 4 of 5 in diezelfde woning.
Wat komt er allemaal bij het kopen van een woning en over de rol van het EPC? Luister dan zeker naar onze eerste podcastaflevering.
De snelste weg richting energie-efficiënt wonen?
Het energieprestatiecertificaat vermeldt een aantal aanbevelingen om je woning energie-efficiënter te maken, al ben je niet verplicht om deze uit te voeren.
Eén wonderoplossing bestaat helaas niet om je EPC-score plots drastisch te doen verlagen. Om een woning op lange termijn duurzaam en energiezuinig te maken, is de combinatie tussen doorgedreven isolatie en energiezuinige, hernieuwbare technieken de meest efficiënte, maar helaas ook de meest kostelijke oplossing.
Gelukkig bestaan er premies die jouw energetische renovatie een financieel duwtje in de rug kunnen geven. Bekijk hieronder de premies voor jouw regio:
Gepast energetisch renoveren? Dat is een combinatie tussen doorgedreven isoleren en energiezuinige, hernieuwbare technieken.
Wie zorgt voor het EPC?
Iedereen die een woning verkoop op verhuurt, moet zorgen voor een energieprestatiecertificaat. Dit document moet ook altijd de verkoopakte of huurovereenkomst vergezellen. Bovendien dient ook elke advertentie of zoekertje voor de verkoop of verhuur van een woning vermelding te maken van de EPC-score of het EPC-label.
De vaststelling van de EPC-score gebeurt door een erkend deskundige. Deze zal tijdens zijn inspectie rekening houden met alle hierboven genoemde factoren en zijn bevindingen ingeven in zijn EPC-software. Eens officieel, is het certificaat tien jaar geldig, tenzij bij nieuwe verbouwingswerken. In dat geval dien je een nieuw EPC aan te vragen.
Sterk EPC, slimme investering
Ben je vandaag op zoek naar een woning, maar kijk je ook al verder in de toekomst? Hou er dan rekening mee dat een sterke EPC-score bij een latere doorverkoop wellicht ook een hogere verkoopprijs zal opleveren. Ben je van zin om de woning door te verhuren, dan kan je ook eenvoudiger een hogere huurprijs rechtvaardigen.
Voor een laatste stand van zaken…
Net zo snel als de energieprijzen lijken te veranderen, geldt dat ook voor de regelgeving rond energiezuinig wonen. Dat maakt dat ook de bepalingen rond het energieprestatiecertificaat wel eens een update durven te krijgen.
Zo ben je in Vlaanderen vanaf 1 januari 2022 verplicht om bij de verkoop van een woning een EPC voor te leggen dat dateert vanaf 1 januari 2019. Idem voor bij erfpacht of opstalrecht (sinds april 2022).
Om op de hoogte te blijven van de laatste stand van zaken verwijzen we je graag door naar de websites van je regionale overheid:
Een woning kopen? Begin bij Immoweb
Bij Immoweb vind je de grootste database aan woningen terug in heel België. Neem een kijkje tussen de koopwoningen in jouw regio, en hou zeker hun EPC-waarde goed in de gaten.