vader houdt dochtertje vast en wijst naar huis
Leestijd: 4 min

Huis laten bouwen: hoe blijf je mooi op schema?

Droom je over een nieuwbouwwoning, maar beschik je niet over twee superhanden en een flinke dosis bouwvernuft? Dan ga je jouw huis moeten laten bouwen. Misschien wil je liefst alles zelf opvolgen en coördineren? In dat geval hebben we een mooi stappenplan voor je klaar, zodat jouw toekomstig bouwproject straks zo vlot en aangenaam mogelijk verloopt.

Je huis laten bouwen, kan ofwel via een sleutel-op-de-deurfirma of door zelf de coördinatie van je bouwproject in handen te nemen.

In dat laatste geval ben jij het die zich ontfermt over de zoektocht naar de geschikte aannemers, het in orde brengen van je bouwvergunning, de opvolging tijdens de verschillende bouwfases en alles wat daarbij komt kijken.

Het grote voordeel van zelf je nieuwbouw organiseren?

Doordat je zelf de verschillende aannemers aanstelt, heb je in principe meer controle over de geleverde kwaliteit. Je selecteert je aannemers idealiter op basis van ervaringen van tevreden klanten en referentiewoningen.

Daarnaast heeft iedere aannemer zijn eigen prijzen. Door gericht te zoeken en te vergelijken, bepaal je zelf de meest aantrekkelijke prijs in verhouding tot je budget. Let wel: het is nooit een goed idee om je blind te staren op de prijs. Iedere offerte zit namelijk anders in elkaar. Weet dus wat je met elkaar vergelijkt.

dakwerkers plaatsen dakpannen op onderdak
Doordat je zelf verschillende aannemers aanstelt, heb je in principe meer controle over de geleverde kwaliteit en kan je verschillende prijzen tegen elkaar afwegen. 

5 tips voor een nieuwbouw volgens het boekje

Aan de slag! Hoe zorg je ervoor dat je zo weinig mogelijk onverwachte vertragingen en financiële katers tegenkomt als je jouw huis laat bouwen en je zelf instaat voor het vlotte verloop?

1.      Vermijd onnodige keuzestress

Een vlot bouwproject begint lang voordat de eerste effectieve werken op je werf van start gaan. Hoe sneller je jouw toekomstige thuis duidelijk voor je ziet, hoe makkelijker het je jezelf maakt.

Achteraf van gedachten veranderen, is meestal nog wel mogelijk, maar zal met een hoger prijskaartje komen naarmate je bouwproces vordert. Hak daarom tijdig de nodige knopen door over hoe je jouw ideale woning ziet én bouw meteen de nodige financiële veiligheid in:

  • Wat is het maximale budget dat je wil inzetten voor je nieuwbouw?
  • Heb je aan alle bijkomende kosten gedacht, zoals het ereloon van de architect of de notariskosten?
  • Hoeveel geld zet je opzij in het geval van onvoorziene omstandigheden?
  • Wat is een must-have in je toekomstig ontwerp? Wat is eerder een nice-to-have? Spreek dit duidelijk af met je architect.
  • Hoe ver wens je te gaan in je (hernieuwbare) energieinstallaties en weet je welk kostenplaatje dit met zich meebrengt?
  • Heb je recht op eventuele premies voor nieuwbouw?
  • Welke materialen wil je absoluut terugzien in je keuken, badkamer, woonkamer…?
  • Wat is jouw plan B wanneer blijkt dat je er niet zal komen met je oorspronkelijke budget?

Op deze manier zet je voor jezelf alle mogelijke scenario’s op een rijtje. Komt er toch iets onverwachts op je bouwpad, dan kan je snel schakelen, zodat ook je aannemers meteen weten waar ze aan toe zijn.

2.      Pols op tijd bij je aannemers

Misschien kent een van je vrienden of familieleden interessante aannemers waarmee hij of zij een goede ervaring heeft gehad. Bel hen zeker al eens op om te horen hoe hun planning voor de komende maanden en verder eruitziet. Zeker in het geval van ruwbouwaannemers kan de wachttijd flink oplopen, tot zelfs een jaar of langer.

Je hoeft dus zeker niet te wachten hiermee tot jouw bouwaanvraag definitief is. Bekijk samen wat mogelijk is qua opstarttermijn en werk hier zo goed mogelijk naartoe samen met je architect.

Van zodra je een beter zicht hebt op wanneer je effectief kunt beginnen met bouwen – na je ontwerpfase moet je namelijk nog op je bouwvergunning wachten – maak je concretere afspraken. Om tijd te winnen, kun je al offertes opvragen van zodra je bouwaanvraag definitief is. Zeker wat de ruwbouwwerken en je ramen en deuren betreft.

3.      Plak duidelijke termijnen op de werken

Er zijn meerdere redenen waarom een bouwproces vertraging kan oplopen. Materialen kunnen te laat aankomen op de werf. Een aannemer meldt zich onverwachts ziek. En zelfs een ouderwetse winterprik is anno 2023 niet uitgesloten.

Om te vermijden dat je in een samenwerking belandt waarin de aannemer het niet zo nauw neemt met de gemaakte afspraken, kun je jouw toevlucht nemen tot duidelijke voorwaarden in het contract.

Zo mag je gerust een begin- en einddatum laten opnemen in het contract met je aannemer. Inclusief een te betalen vergoeding als blijkt dat de termijnen niet gerespecteerd worden. Natuurlijk moet je aannemer hierin mee willen gaan.

man kiest kastafwerking uit verschillende stalen
Gebruik rustige moment op de werf optimaal om voorsprong te nemen op andere posten, zoals je technieken, sanitair en binnenafwerking.

4.      Zelf aan de slag? Communiceer duidelijk

Ook al heb je beslist om je huis te laten bouwen door specialisten in hun vak, sommige dingen kun je met een beetje goede wil zeker zelf tot een goed einde brengen. Denk aan sleuven uitslijpen voor je elektriciteitskabels en lichtschakelaars of isolatie aanbrengen onder je hellend dak. Of misschien ga je wel aan de slag met een zelfbouwpakket?

Communiceer hoe dan ook goed met de betrokken aannemers die voor en na je geplande zelfbouwwerken aan zet zijn, zodat hun planningen niet in het gedrang komen. De tijd die zij op je werf doorbrengen, is namelijk kostbaar. Een ongepland oponthoud kan onaangename gevolgen hebben voor de rest van je bouwplanning.

5.      Gebruik de rustige momenten in je voordeel

Gemiddeld wacht je acht tot twaalf weken op je nieuwe ramen en deuren. In tussentijd gebeurt er niet zo heel veel op je werf. En ook op andere momenten – zeker na de ruwbouwwerken – kan het gedurende een paar dagen of een weekje rustiger zijn op de werf. Gebruik deze tijd optimaal om voorsprong te nemen op andere posten, zoals je technieken (elektriciteit, verwarming, ventilatie, …), sanitair en binnenafwerking.

Na het afronden van de ruwbouwfase is het een groot voordeel dat je aannemers voor de technieken (elektriciteit, verwarming, ventilatie) gemakkelijk tussendoor werken kunnen komen uitvoeren. Ook zo win je tijd in je bouwproces. Zet terwijl je eigen tijd optimaal in om je nieuwe badkamer, keuken of interieur concreter vorm te geven.

Ook je huis laten bouwen begint bij Immoweb!

Conclusie: tijd is je beste bondgenoot wanneer je jouw huis laat bouwen door meerdere aannemers. Ben je momenteel nog op zoek naar de geschikte bouwgrond? Win ook hier tijd en duik in de bouwgronden in jouw regio op Immoweb. Veel succes met je zoektocht!

 

Vind een bouwgrond in jouw buurt
Gepubliceerd op 20 september 2023

Meer artikelen