Leestijd: 3 min

Welke verbouwingswerken vergroten de waarde van een huis: onze tips en tricks

Ben je van plan te verhuizen en wil je in je oude woning voor wat vernieuwing zorgen om de verkoopprijs te verhogen? Wil je je inkomsten vergroten door een aantrekkelijkere woning te huur aan te bieden? Of wil je gewoon meer van je ruimte genieten? Renoveren is een uitstekende manier om de waarde van een huis te vergroten.

Een aantal dingen om in je woning na te gaan voor je aan verbouwingswerken begint

De eerste stap voor je begint te renoveren is de huidige staat van je woning evalueren. Er zijn een aantal cruciale elementen die je kan controleren:

  1. Structuurproblemen zoals scheuren in de muur en beschadigde of onstabiele vloeren. Bij beschadigde dakbedekking kan er bijvoorbeeld water binnenkomen.
  • Eventuele waterlekken of waterdichtheidsproblemen. Een slechte waterafvoer of leegloop van de gootsteen, de douche of het toilet kan je inboedel of muren beschadigen.
  • Elektrische veiligheid van je gebouw. Bij de verkoop van een woning kunnen een oude elektriciteitsinstallatie of defecte stopcontacten de prijs naar beneden trekken.
  • Warmte-isolatie is ook een belangrijk criterium. Slecht geïsoleerde muren, warmteverlies of tocht kunnen gevolgen hebben voor het energieprestatiecertificaat van een woning, en dat certificaat is bij verkoop of verhuur tegenwoordig steeds belangrijker.
  • Kwaliteit van de verwarmingssystemen (of airconditioning): installaties die niet aan de normen voldoen, kunnen van invloed zijn op het energieverbruik, het comfort en dus ook de aantrekkelijkheid van de woning.

Let op alle tekenen van verborgen gebreken zoals schimmel op de muur. Het eerste wat de geschatte prijs van een woning omhoog kan drijven is de algemene toestand: gebreken wegwerken is dus de eerste stap.

Drie ideeën om je woning te renoveren en de waarde ervan te vergroten

Nu je woning voldoet aan de geldende veiligheidsnormen, kun je de waarde ervan op nog tal van andere manieren vergroten. Zo kun je bijvoorbeeld de uitstraling ervan verbeteren, opnieuw schilderen en het interieur opnieuw inrichten of de vloer vervangen. Hier zijn alvast 3 verbouwingswerken die je kunt uitvoeren:

Moderniseer belangrijke ruimtes zoals de keuken en de badkamer

Voor heel wat mensen is de keuken een van de belangrijkste ruimtes in een woning. Een moderne keuken met kwaliteitsvolle elektrische huishoudapparatuur kan de verkoopprijs aanzienlijk verhogen. Zo is ook een nieuwe badkamer voor kopers of huurders vaak een erg goed teken.

Vergroot de bewoonbare oppervlakte van de woning

Bij de schatting van de prijs van een pand speelt de oppervlakte vaak een doorslaggevende rol (er wordt vaak gesproken van een prijs per vierkante meter). Als het kan, is het dus een zeer goed idee de bruikbare oppervlakte uit te breiden. Benut daarvoor alle beschikbare ruimte op je grond: bouw een garage, richt een kelder en/of zolder in, laat een stuk bijbouwen …

Vergeet de buitenkant van de woning niet

De buitenkant van je woning speelt een essentiële rol bij de eerste indruk. Je kunt je woning moderner en dus aantrekkelijker maken door de gevel te renoveren of het raamwerk te vervangen. Een verzorgde buitenkant kan het verschil maken en kopers aantrekken. Ook zijn sommige voorzieningen zoals een zwembad in bepaalde regio’s erg in trek.

Kies de juiste partners voor je verbouwingswerken

Verbouwingswerken ondernemen is één ding, maar vergeet niet dat het ook zeer belangrijk is dat ze van goede kwaliteit zijn. Door met vakkundige professionals te werken, leef je niet alleen alle geldende warmteregels na, maar kom je ook makkelijker aan certificaten.

Nog iets om rekening mee te houden: voor sommige verbouwingswerken moet je voldoen aan regels in verband met een stedenbouwkundige vergunning. Als je die regels niet naleeft, riskeer je grote boetes en geef je je potentiële kopers en verkeerd signaal. Het is dus van het grootste belang de juiste partners te kiezen voor je verbouwingswerken.

Verkoop je woning of vind huurders op Immoweb

Met deze tips en tricks kun je de waarde van je woning aanzienlijk vergroten. Investeer in slimme verbouwingen en energiebesparingen en zorg voor een aantrekkelijkere buitenkant om de aandacht van potentiële kopers te trekken.

Bepaal de juiste verkoopprijs voor je woning op Immoweb

Meer artikelen