De 5 beste tips voor het renoveren van je woning
Een huis gekocht dat je wilt renoveren, geĆÆnvesteerd in een vastgoedproject of heeft je huidige woonst een (grondige) opknapbeurt nodig? Er komt heel wat kijken bij een renovatie. Weet je niet hoe je er aan moet beginnen? Hier zijn onze 5 beste tips voor het renoveren van je woning.
Inhoudstafel
Soorten renovaties
Voor we ingaan op onze tips voor de renovatie van je woning, is het belangrijk om te vermelden dat er 2 grote categorieĆ«n van renovaties zijn. Een eerste categorie is de jaarlijkse slijtage. Er zijn zaken in je woning die regelmatig aan vervanging toe zijn. Voorbeelden hiervan zijn een dak(goot), de elektriciteit, de waterboiler, ā¦ Een tweede categorie renovaties zijn verbouwingen die je uitvoert om je woning een opknapbeurt te geven met als voornaamste doel de waarde ervan te laten stijgen. De zogenaamde verfraaiingswerken. Beide soorten renovaties vereisen een doordachte aanpak. Met deze 5 tips begin je voorbereid aan de renovatie van je woning.
5 tips bij het renoveren van je woning
1/ Heb een duidelijke doel voor ogen
Aan een renovatie begin je niet zomaar. Een woning renoveren vraagt veel tijd en geld. Het is daarom belangrijk dat je een duidelijk doel voor ogen hebt zodat je tijdens de renovatie niet ineens van gedachten verandert en het roer helemaal omgooit. Laat je inspireren, verzamel voldoende informatie, praat met verschillende experten, vraag input van je omgeving, ā¦ Leg dan alles samen en bestudeer elke keuze. Weeg de voor- en nadelen af van elke beslissing en zorg ervoor dat je voor 100% achter je uiteindelijke keuze staat.
2/ Maak een planning
Renoveren zonder planning is geen goed idee. Een verbouwing gebeurt namelijk in een bepaalde volgorde. Zo is het belangrijk om te starten met de basiswerken, zoals de isolatiewerken of de herstelling van een dak. Pas nadien kunnen binnenwerken, bijvoorbeeld de plaatsing van een nieuwe keuken of badkamer, en de renovatie aan de buiteninrichting aangevangen worden. Pas als laatste komt de afwerking aan bod. Bij gebrek aan een planning zul je stappen overslaan waardoor je vast kunt geraken in het renovatieproces. Dit zal niet alleen zorgen voor bijkomende stress, maar ook voor extra kosten. Ga dus planmatig te werk waardoor je op tijd kunt bijsturen waar nodig en oplopende kosten kunt vermijden.
3/ Een budget voor je renovatie
Het financiƫle plaatje is heel belangrijk als het op renoveren aan komt. Vandaar dat het zo belangrijk is om een duidelijk doel voor ogen te hebben. Wanneer je exact weet welke werken je wilt uitvoeren, kun je een beter budget vooropstellen. Het zou zonde zijn om de renovatie te moeten stoppen omdat er geen budget meer is.
Je huidige financiƫle status
Ten eerste zul je moeten bekijken hoe je er zelf financieel voor staat. Welk budget kun je effectief spenderen aan de renovatiewerken? Moet je eventueel overwegen om een lening aan te gaan? Is er bovendien een marge om het budget te overschrijden? Tijdens renovatiewerken kom je namelijk vaak voor verrassingen te staan. Het is dan ook aangeraden om 10 tot 15% van het budget achter de hand te hebben. Bekijk ook zeker of je geen recht hebt op bepaalde premies zoals de energiepremie of een bonus voor totaalrenovatie.
Vergelijk offertes van aannemers
Eens je dat bepaald hebt, kun je bekijken voor welke werken je beroep zal doen op een renovatiebedrijf en welke je eventueel zelf kunt uitvoeren. Wanneer je een aannemer inschakelt, vraag dan altijd minstens 3 offertes aan. Ga bovendien na of de offertes volledig zijn zodat latere meerprijzen tijdens de uitvoering van de werken uitgesloten kunnen worden. Zo kun je prijzen beter vergelijken en in overweging nemen. De beste keuze is uiteraard een mooie prijs/kwaliteit verhouding. Referenties kunnen je helpen om deze keuze te vergemakkelijken. Probeer bovendien te gaan voor een aannemer uit de buurt om de transportkosten laag te houden. Geraak je er zelf niet aan uit? Een architect kan helpen bij het opmaken van deze vergelijking.
Behoud zicht op het financiƫle plaatje
Tijdens de renovatiewerken is het cruciaal om het zicht te bewaren over de financiƫn en deze goed op te volgen. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan en weet je steeds waar je aan toe bent.
4/ Weeg af wat je zelf kan doen
Probeer (kleinere) werken, indien mogelijk, zoveel mogelijk zelf te doen. Je moet echt niet alles uitbesteden aan vakmensen. Vooral voorbereidingswerken, afbraakwerken en de opkuis achteraf zijn gemakkelijk zelf te doen. Vraag aan familie om een handje te komen helpen.
5/ Doe beroep op experten waar nodig
Sommige werken kun je zelf doen, voor andere is het aan te raden beroep te doen op experten. Financieel een meerkost, maar het kan je veel tijd en problemen achteraf besparen. Wanneer je vakmensen inschakelt, is het namelijk verplicht dat er een opleverdatum, en dus einddatum, contractueel wordt vastgelegd. Wat extra budget vraagt, maar je minstens zoveel uitspaart als je hem of haar tijdig inschakelt, is een architect. Hij of zij weet waar de struikelpunten bij een verbouwings- en renovatiewerken kunnen liggen en bekijkt een woning vanuit een ander perspectief. Er zijn ook bedrijven gespecialiseerd in renovatiewerken, de zogenaamde sleutel-op-de-deurrenovatie. Zij nemen van begin tot einde alles op zich. Van de planning tot de uitvoering tot de coƶrdinatie.
Vind de woning van je dromen in enkele klikken
Op zoek naar een nieuwe thuis? Bekijk snel de zoekertjes op onze website. Door de grote hoeveelheid panden, de gedetailleerde info en de duidelijke fotoās blijven we de nummer 1 voor al wie op zoek is naar een nieuwe woning.