Leestijd: 2 min

Verdubbeling abattement Wallonië voor eerste woning: wat betekent dit in euro?

Om de aankoop van een eerste woning te vergemakkelijken, heeft de Waalse regering besloten om het vrijgestelde bedrag waarop je registratierechten dient te betalen, te verdubbelen. Concreet betekent dit dat de registratierechten voortaan wegvallen voor de eerste schijf van 40.000 euro op het aankoopbedrag. In deze blog vertellen we je alles over de verdubbeling van deze vrijstelling – of abattement – in Wallonië.

Fiscaal hulpmiddel

Tot recent was het zo dat je voor de aankoop van je eerste woning op Waals grondgebied geen belastingen hoefde te betalen op de eerste 20.000 euro van het totaalbedrag van je woning. Omgerekend kwam dit neer op een besparing van 2.500 euro (volgens de standaardheffing van 12,5% registratierechten).

Om het kopen van een bestaande woning te stimuleren, besliste de Waalse regering om dit bedrag – het zogenoemde abattement – op te trekken tot 40.000 euro, een verdubbeling. Betaal je 12,5% registratierechten, dan betekent dit een aanzienlijke besparing van 5.000 euro.

Ingang vanaf 2023

Zonder tegenslagen gaat de nieuwe maatregel al in de zomer van 2023 in. Let wel: als koper van een eerste woning kom je enkel in aanmerking voor de maximale vrijstelling wanneer de kostprijs onder de 350.000 euro blijft.

Hoe hoger de verkoopprijs van de woning boven deze 350.000 euro uitstijgt, hoe minder er zal overblijven van het bedrag dat vrijgesteld is van belastingen. Vanaf een verkoopprijs van 500.000 euro bedraagt het vrijgestelde bedrag sowieso nog maximum 20.000 euro.

Om het kopen van een bestaande woning te stimuleren, besliste de Waalse regering om het zogenoemde abattement op te trekken tot 40.000 euro, een verdubbeling.

Ook voor andere types van onroerend goed zijn nieuwe voorstellen op tafel gegooid, zoals de:

  • Aankoop van een bouwgrond
  • Aankoop van een woning in opbouw of op plan

De voorgestelde nieuwe abattementen bedragen hier 40.000 euro voor aankoopbedragen tot 175.000 euro, en maximum 20.000 euro voor aankopen boven de 250.000 euro. Tussen de 175.000 en 250.000 euro valt het vrijgestelde bedrag terug in verhouding tot het aankoopbedrag.

Voldoe je ook aan deze voorwaarden?

Om in aanmerking te komen voor deze fiscale gunstregeling dien je als koper te voldoen aan een aantal voorwaarden:

  • Het moet je eerste woning betreffen
  • Bovendien moet het ook jouw énige woning betreffen
  • Je dient er binnen de drie jaar na aankoop effectief te wonen
  • Je moet er ook minstens drie jaar blijven wonen
  • Dit geldt niet voor buitenverblijven of huurwoningen

Ook voor de aankoop van woningen in opbouw of op plan kom je in aanmerking voor verschillende schijven van abattementen.

Verdubbeling abattement Wallonië: jouw notaris weet er alles over

De persoon die deze registratierechten ook daadwerkelijk moet doorvoeren, is ook degene die de aankoop van jouw toekomstige woning volledig in goede banen leidt: de notaris. Hij of zij zal je uitgebreid informeren over het vrijgestelde bedrag waar je recht op hebt.

Moet je jouw ideale woning nog vinden?

Moet de zoektocht naar je toekomstige woning nog beginnen of ben je nog altijd niet gevallen op dat ideale pand? Kom zekere elke dag een kijkje nemen op Immoweb, want er komen dagelijks nieuwe kanshebbers bij in jouw regio.

Vind mijn ideale koopwoning

Meer artikelen