Leestijd: 3 min

Je eigen woning kopen: het ultieme stappenplan!

Een binnenkopper als binnenkomer: investeren in een eigen woning is nog steeds een van de beste manieren om je opgebouwde spaarpotje te laten renderen. Hoe start je jouw zoektocht? En wat als een woning kopen geen optie is? Wij verzamelen hieronder alle belangrijke info met het oog op je nieuwe stekje.

Wat wordt je nieuwe buurt?

In welke gemeente wil je je settelen? En welke buurten spreken je aan? Of je je thuis zal voelen in je nieuwe woning, zal ook voor een stuk afhangen van wat er zich afspeelt buiten je vier muren. Wij helpen je graag op weg, van het ontdekken van jouw ideale buurt tot het socializen met je toekomstige buren.

Lees: Je nieuwe woonplaats zoeken? Met Google Maps alleen kom je er niet

Wist je dat je bij ons al een eerste schatting kunt doen? Met de hulp van de Immoweb Prijsmap kan je tot op straatniveau ontdekken wat de gemiddelde woningprijzen zijn in jouw gewenste regio.

Woning kopen of huren?

Een woning kopen of huren hangt in de eerste plaats samen met je financiële situatie en vooruitzichten. Vrijheid, een interessante tijdelijke opportuniteit en een lagere maandelijkse kost zijn vaak de voornaamste redenen waarom mensen ervoor kiezen om een woning te huren.

Een woning kopen en dus ook in eigen bezit hebben, biedt – ondanks de meestal hogere maandelijkse inbreng – dan weer meer financiële voordelen op lange termijn. Hou wel rekening met het feit dat de aanvraag voor een hypothecaire lening verplicht gepaard gaat met een officiële schatting van de prijs.

Lees: Een woning kopen of toch maar huren? Alle voor- en nadelen op een rij

Lees ook: Wat zijn de bijkomende kosten bij de aankoop van een huis?

Hou rekening met het feit dat de aanvraag voor een hypothecaire lening verplicht gepaard gaat met een officiële schatting van de prijs.

Een huis of appartement?

Nog zo’n belangrijke knoop om door te hakken. De keuze tussen een huis of appartement is meer dan de keuze tussen één of meerdere verdiepingen. Ook het financiële plaatje, de grootte van je gezin of het al dan niet hebben van huisdieren zijn factoren die mee je eindbeslissing zullen beïnvloeden. Bovendien hang je als eigenaar of huurder van een appartement aan bepaalde afspraken vast met medebewoners en/of eigenaars.

Lees: Huis vs. appartement? Lees hier alles over de verschillende voor- en nadelen

Nieuwe(re) woning of oude woning renoveren?

Misschien heb je wel meer nodig dan alleen nieuw behangpapier, meubilair of gordijnen om je helemaal thuis te voelen in je nieuwe woning. Met andere woorden: renovatiewerken dringen zich vroeg of laat op. Buiten een onzeker totaal kostenplaatje – bovenop de aankoopprijs van je woning – komen er nog andere mogelijke obstakels kijken bij een renovatieavontuur.

Lees: De 5 beste tips bij het renoveren van je woning

Bespaar je je liever de moeite en de kosten om je op een renovatieproject te storten, dan is een recente nieuwbouwwoning misschien iets voor jou. Dergelijke woningen hebben in het algemeen een hoger prijskaartje, maar komen – tenzij ze niet volledig afgewerkt werden – met minder renovatie- of aanpassingskosten.

Lees: Nieuwbouw of te renoveren woning? Hoe maak je de keuze?

Misschien heb je wel meer nodig dan alleen nieuw behangpapier, meubilair of gordijnen om je helemaal thuis te voelen in je nieuwe woning. Met andere woorden: renovatiewerken dringen zich vroeg of laat op.

Droom je van het buitenland?

Een woning in eigen land op de kop tikken, gaat al gepaard met een hele set aan regeltjes. Wie een pand op het oog heeft op een exotischere bestemming, moet met nog meer zaken rekening houden, zowel wettelijk, fiscaal als financieel. Of je nu van plan bent om er zelf je intrek te nemen of de woning als investering wilt kopen.

Lees: Tweede verblijf in het buitenland kopen? Start met deze checklist

Klaar om jouw droomwoning te vinden?

Of je nu een knusse studio, een praktische rijwoning in de binnenstad of een ruime alleenstaande woning in landelijke sfeer zoekt, Immoweb heeft een aantrekkelijk aanbod waar ieder zijn goesting vindt!

Vind je ideale woning!

Meer artikelen