Hoe verloopt de aankoop van een woning?
De aankoop van een nieuwe woning is een belangrijke investering. Het is dan ook belangrijk dat de aankoop correct verloopt, zodat er geen problemen of geschillen ontstaan. We schetsen het hele verloop van de aankoop, van het uitbrengen van het eerste bod tot het ondertekenen van de notariële akte.
Inhoudstafel
Wie op zoek gaat naar een woning, bepaalt best eerst aan welke voorwaarden een huis of appartement voor hem moet voldoen. Hij berekent het totale budget dat hij voor handen heeft en gaat dan op zoek naar een nieuwe thuis. Maar hoe verloopt het dan verder?
Stap 1: Een bod uitbrengen
Als je je droomwoning gevonden hebt, kan je hierop een bod uitbrengen. Dit kan mondeling of schriftelijk. Tegenwoordig is het niet meer nodig je bod op papier uit te brengen, bieden via mail of sms is ook toegelaten. Koop je een woning via een vastgoedmakelaar? Dan zal hij jou een vooraf opgemaakt formulier laten invullen.
Hou rekening met de volgende spelregels als je schriftelijk biedt:
- Je moet verplicht sommige elementen meegeven, zoals adres, prijs, geldigheidsduur van het bod…
- Een uitgebracht bod bindt je aan de verkoper voor de opgegeven duur.
- Als de verkoper jouw bod aanvaardt (en er zijn geen opschortende voorwaarden), kan je het bod niet terug intrekken.
- Als een bod door verkoper en koper ondertekend wordt, is de verkoop definitief, ook als er nadien nog problemen of verborgen gebreken opduiken. Door deze regel is het vaak beter om enkel mondeling te bieden en pas bij de verkoopovereenkomst je handtekening te zetten.
Stap 2: De verkoopovereenkomst
Na een goedgekeurd bod moeten alle verkoopvoorwaarden verder vorm krijgen. Dat gebeurt meestal binnen een maand na aanvaarding van het bod. Dit is het moment om een hypothecaire lening aan te gaan en contact op te nemen met een notaris. Je notaris zorgt voor de correcte juridische en administratieve opvolging van de aankoop van de nieuwe woning. Samen met de notaris van de verkoper zal hij een verkoopovereenkomst opmaken.
De verkoopovereenkomst bevat onder andere volgende belangrijke elementen:
- Je burgerlijke status
- Het kadastraal inkomen (KI) van de woning
- De vermelding of de verkoop van de woning aan btw onderworpen is
- De verhuisdatum
- Eventuele opschortende voorwaarden
Na het ondertekenen van de verkoopovereenkomst, is er geen weg terug. Als koper moet je op dit moment een voorschot betalen. Dit voorschot bedraagt meestal 5 à 10% van de verkoopprijs. De overeenkomst wordt best bij een notaris ondertekend. Op die manier krijgt het document niet alleen juridische waarde, maar zijn jouw erfgenamen ook gratis verzekerd indien je zou overlijden tussen de verkoopovereenkomst en notariële akte.
Stap 3: De notariële akte
Bij het ondertekenen van de verkoopovereenkomst spreken alle hoofdrolspelers een datum af waarop de authentieke verkoopakte zal ondertekend worden. Tussen de ondertekening van de verkoopovereenkomst en de notariële akte liggen maximaal 4 maanden. Bij de ondertekening van de notariële akte moet de notaris verplicht aanwezig zijn. Hij zorgt er ook in deze fase voor dat alles wettelijk verloopt en dat alle stappen van het contract gerespecteerd worden. Na deze fase ben je eindelijk eigenaar van het huis of het appartement en kan je de verhuis beginnen voorbereiden.
Vind de woning van je dromen in enkele klikken
Op zoek naar een nieuwe thuis? Bekijk snel de zoekertjes op onze website. Door de grote hoeveelheid panden, de gedetailleerde info en de duidelijke foto’s blijven we hét adres voor al wie op zoek is naar een nieuwe woning.