Voorrang bij de aankoop van een woning: alles over het voorkooprecht
Wil je voorkomen dat je ideale woning voor jouw neus verkocht wordt? Dan kan je met de eigenaar onderhandelen over een voorkooprecht. Als hij hiermee akkoord gaat, dan sta je in pole position om definitief de nieuwe eigenaar van de woning te worden. Wat moet je hierover weten?
Inhoudstafel
Wat is een voorkooprecht?
Een voorkooprecht is het recht dat je voorrang geeft bij de aankoop van een woning, zelfs als er al een overeenkomst is met een andere kandidaat-koper. Als houder van een voorkooprecht krijg je voorrang om het pand te kopen, tegen dezelfde voorwaarden en aan dezelfde prijs als de andere kandidaat. Een voorkooprecht wordt in een contract vastgelegd, waar ook de duur van het recht wordt opgenomen.
Het voorkooprecht in de praktijk
Stel: je bent dol op het huis dat je huurt en je zou het graag kopen, als het ooit te koop wordt aangeboden. Je spreekt hiervoor een voorkooprecht af met de verhuurder en laat dit ook in je huurcontract opnemen. Wanneer het huis te koop staat en de eigenaar akkoord gaat met een bod van een andere kandidaat-koper, is hij verplicht om jou de kans te geven om het huis te kopen aan hetzelfde bedrag als het ontvangen bod. Doet de eigenaar dit niet, dan kan je klacht indienen en een schadevergoeding eisen.
Bij een voorkooprecht doe je dus niet zelf een bod, maar word je gevraagd om akkoord te gaan met het hoogste bod dat een eigenaar ontvangen heeft.
Niet enkel voor particulieren
Niet enkel particulieren kunnen gebruik maken van een voorkooprecht. Lokale overheden (provincies, gemeenten, intercommunales…) gebruiken het voorkooprecht vaak met het oog op natuurbehoud, leegstandbestrijding of ruimtelijke ordening. Op de website van de Vlaamse overheid kan je nagaan op welke percelen die overheid een voorkooprecht heeft.
Wat als een andere kandidaat het voorkooprecht heeft?
Je vindt de woning van je dromen, maar dan verneem je dat er een voorkooprecht van toepassing is. Laat je hier echter niet door afschrikken en doe toch een bod op het pand. Als de eigenaar je bod aanvaardt, dan wordt er een voorlopige verkoopovereenkomst afgesloten, waarin het voorkooprecht als opschortende voorwaarde wordt opgenomen. De eigenaar legt je bod voor aan de houder van het voorkooprecht, waarop deze laatste beslist om er wel of geen gebruik van te maken. Enkel in het geval dat de houder van het voorkooprecht hetzelfde bedrag wil betalen, kan hij voorrang krijgen om te kopen. Wil of kan hij dit niet, dan word jij de nieuwe eigenaar van het pand.
Vragen over het voorkooprecht? Stel ze aan een notaris.
Heb je vragen over het voorkooprecht? Leg ze voor aan een notaris, hij is een specialist ter zake en geeft je graag alle uitleg die je nodig hebt.