Leestijd: 2 min

Ben je in België verplicht om vastgoed te laten keuren?

Wil je je pand verkopen, of ben je eigenaar van een huis of appartement? Er bestaan tal van vastgoedkeuringen om na te gaan of een gebouw voldoet aan bepaalde criteria. Maar over welke keuringen hebben we het dan precies? Zijn ze verplicht? Laten we eens kijken naar de controles die belangrijk kunnen zijn voor het vastgoed in je bezit.

Vastgoedkeuringen die in heel België verplicht zijn

Om de eerste vraag van dit artikel te beantwoorden: ja, je bent als eigenaar verplicht om je vastgoed te laten keuren. Zo garandeer je niet alleen een bepaald veiligheidsniveau voor de bewoners van het pand, maar leg je ook de energieprestaties en toestand van de woning vast.

Hier vind je alvast een lijst van controles die moeten plaatsvinden voor een transactie in België:

Het energieprestatiecertificaat (EPC)

Sinds 2008 in Vlaanderen, 2010 in Wallonië en 2011 in Brussel moeten alle woningen een EPC hebben.

Dit certificaat beoordeelt nauwkeurig het energieverbruik van een onroerend goed (gas en elektriciteit) en geeft een score van A tot G (of F in Vlaanderen). Woningen met een groot verbruik krijgen een G (of F in Vlaanderen), terwijl een goed geïsoleerd appartement een A krijgt.

De bedoeling is dat de potentiële koper of toekomstige huurder een idee heeft van het verbruik. Als je deze verplichting niet naleeft, riskeer je een boete.

De keuring van de elektrische installatie

Ook de elektrische installatie in je woning moet verplicht gekeurd worden als ze meer dan 25 jaar geleden geplaatst is. Deze inspectie verkleint aanzienlijk het risico op elektrocutie of brand door een defecte elektrische installatie.

Een certificaat van elektrische conformiteit blijft 25 jaar geldig en wordt uitgereikt door een controleorgaan dat erkend is door de Federale overheidsdienst Economie. Het controleert verscheidene elementen van de installatie, zoals de afwezigheid van overspanning, de kwaliteit van de apparatuur (stopcontacten en schakelaars) en de aanwezigheid van een werkende stoppenkast.

Als de installatie niet conform is, ontvangt de aanvrager een verslag met alle verbeterpunten. Je hoeft een verkoop niet af te blazen wegens een probleem met de elektrische installatie, maar dit verslag moet in alle transparantie voorgelegd worden aan de notaris en de koper. Zo kan die laatste de elektrische installatie in orde laten brengen.

De keuring van de aardgasinstallatie

In alle gewesten van België moet je aardgasinstallatie gekeurd worden alvorens de netbeheerder ze in gebruik kan nemen. Ook hier staat een erkend orgaan in voor de controle. Zo ben je er zeker van dat je de installatie kunt gebruiken zonder gevaar voor ontploffingen of brand.

Daarbovenop worden sommige elementen nog eens periodiek gekeurd, zoals de gasketel. Als het huurcontract dat zo bepaalt, zijn de kosten daarvan voor rekening van de huurder.

Deze keuringen zijn essentieel om de goede werking en veiligheid van de installatie te verzekeren. Als er afwijkingen worden vastgesteld, moeten die onmiddellijk verholpen worden om mogelijk gevaarlijke incidenten te voorkomen.

Specifieke vastgoedkeuringen per gewest

Het is belangrijk te vermelden dat de gewesten niet altijd op dezelfde voet staan als het gaat om verplichtingen voor vastgoed. Zo zijn er enkele lokale bijzonderheden:

  • radoncontroles in bepaalde risicogebieden in Wallonië;
  • een attest over de kwaliteit en eventuele verontreiniging van de bodem in Brussel;
  • een certificaat voor de stookolietank, met name in Vlaanderen.

Als je twijfelt over de verplichtingen in jouw gewest, kun je het beste contact opnemen met een professionele vastgoedexpert. Een vastgoedkantoor kan jou adviseren over de stappen die je moet nemen om ervoor te zorgen dat je onroerend goed voldoet aan alle wettelijke vereisten, en te garanderen dat de verkoop of verhuur volgens het boekje verloopt.

Bezichtigers voor je pand vinden op Immoweb

Wil je de veiligheid van de bewoners garanderen of problemen vermijden bij de verkoop of verhuur van je pand, dan is het essentieel dat je deze vastgoedkeuringen laat uitvoeren volgens de regels van de kunst. Zo voorkom je niet alleen onnodige kosten in de toekomst, maar kun je ook op twee oren slapen wanneer de verzekering tussenkomt bij eventuele problemen.

De juiste verkoopprijs voor je woning bepalen op Immoweb