vrouwen met hond op bed
Leestijd: 2 min

Hoe verkoop je je onroerend goed om het vervolgens zelf te huren?

Hoewel de aankoop van vastgoed vaak beschouwd wordt als een rendabele investering op de lange termijn, willen sommigen terug naar de flexibiliteit van huren.

Bij eigenaars kan dit idee ontkiemen omdat ze bijvoorbeeld hun geld anders willen investeren of niet meer willen vasthangen aan de verplichtingen van woningbezit. Maar is het mogelijk om je woning te verkopen en er vervolgens te blijven wonen als huurder?

Huurder zijn, het heeft niet alleen nadelen

Zelfs voor iemand die van woningbezit geproefd heeft, kan huren verleidelijk zijn. Voor velen is eigenaar worden een teken van succes of een duurzame manier om je financiële vermogen te investeren.

Maar er zijn meerdere redenen die iemand ertoe kunnen aanzetten om terug huurder te worden:

Minder verantwoordelijkheden hebben

Als je een huis koopt, draag jij de verantwoordelijkheid ervoor. Niet alleen op financieel, maar ook op technisch en administratief vlak.

Je moet het onderhouden, eventuele gebreken herstellen, en ervoor zorgen dat het voldoet aan de veiligheidsnormen. En afhankelijk van de woning kunnen die verplichtingen vrij veel tijd en geld kosten.

Liquide middelen terugkrijgen

De verkoop van een onroerend goed kan een grote som geld vrijmaken.

Dat bedrag kan je op verschillende manieren opnieuw investeren, of dat nu in andere gebouwen, een pensioenfonds, reizen of nog iets anders is dat voor jou meer waarde of zin heeft.

Flexibeler zijn

Omdat je minder verantwoordelijkheden en meer middelen hebt, kun je flexibeler omgaan met je woonplaats.

Stel dat je bijvoorbeeld van plan bent om te emigreren of ver van je huidige woonplaats te verhuizen. Als huurder ben je alleen gebonden door je huurcontract; je kunt dus gemakkelijker nieuwe projecten aanvatten.

Verkopen en huurder blijven: onze tips

Verkopen en huurder blijven verandert niet heel veel aan het traditionele verkoopproces. Het enige verschil is dat je in de verkoopovereenkomst een bepaling over het huurcontract moet opnemen.

Vind de juiste koper

De moeilijkheid van dit type transactie is dat je een investeerder moet vinden die niet in het aangekochte pand wenst te wonen. Wees dus zo duidelijk mogelijk in je zoekertje. Laat weten dat je van plan bent om huurder te blijven en stel de potentiële koper gerust dat je de woning goed onderhoudt als eigenaar en in de toekomst ook als huurder.

Onderhandel over de huurovereenkomst

Let op de verschillende administratieve aspecten van de verkoop. Als je snel liquide middelen wilt genereren, schuif de verkoop dan niet op de lange baan. Onderhandel over een huurcontract dat voldoet aan jouw behoeften: maak de looptijd niet te lang om te vermijden dat je inboet op flexibiliteit, en niet te kort om te vermijden dat je je woning verliest ten bate van iemand anders.

Verkoop je huis voor de juiste prijs

Zelfs als je in het pand blijft wonen, mag je de verkoop van je huis niet afraffelen. Gebruik de juiste tools om de waarde ervan te schatten, en laat je omringen door professionals om er zeker van te zijn dat je de verkoopprijs correct bepaalt.

Plaats een zoekertje op Immoweb

Plaats vandaag nog je zoekertje gratis op Immoweb om duizenden gebruikers in jouw regio te bereiken. Profiteer daarnaast van al onze tools om je eigendom te schatten, een verzekering te nemen of een vastgoedprofessional te vinden.

Vraag een schatting

Meer artikelen