Leestijd: 2 min

Welke verplichtingen heb je voor de schoonmaak bij een woningverkoop?

Of je nu koopt of verkoopt, de netheid van een woning kan bij een transactie tot onenigheid leiden. Soms ontvangt een nieuwe eigenaar zijn woning in verwaarloosde toestand. Maar wat staat er in de wet over de netheid van een woning? Moet je een woning bij verkoop verplicht schoonmaken?

Geen verplichte schoonmaak bij een woningverkoop

Je verwacht misschien een woning zo schoon mogelijk in ontvangst te nemen, maar de wet verplicht de eigenaar niet zijn woning schoon te maken voor hij die verkoopt. Hij moet de koper vóór de transactie wel op de hoogte brengen van de toestand ervan, maar moet de woning niet noodzakelijk leegmaken of ontsmetten.

Toch bevatten sommige verkoopovereenkomsten specifieke clausules over de verwachte netheid van de woning bij overhandiging van de sleutels aan de koper. Het is ook een goede manier om jezelf in te dekken als je als koper twijfels hebt: als er niks over schoonmaak in de overeenkomst staat, ben jij er namelijk voor verantwoordelijk het huis op te ruimen en schoon te maken.

Let op de technische audit en conformiteit van de woning

Ook al zijn er geen voorschriften voor het opruimen van een woning, de verkoper moet wel bepaalde verplichtingen naleven. Er zijn technische audits die moeten worden uitgevoerd. Zo moet de verkoper in Vlaanderen:

  1. een energieprestatiecertificaat (EPC) verkrijgen bij een erkend orgaan van het gewest waar het gebouw zich bevindt;
  2. de elektriciteitsinstallatie laten controleren door een orgaan dat is erkend door de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie;
  3. een asbestinventarisattest verkrijgen.

Het is niet noodzakelijk zo dat een woning die niet aan de regels voldoet ook niet verkocht kan worden. Wel moet de koper in dat geval goed op de hoogte zijn gebracht en wordt hij ervoor verantwoordelijk de elektriciteitsinstallatie van de woning na aankoop in orde te brengen.

Drie goede redenen om je woning voor verkoop te onderhouden

Een eigenaar is er bij wet misschien niet voor verantwoordelijk zijn woning voor verkoop schoon te maken, maar dat wil nog niet zeggen dat je dat ook niet moet doen. Een schoon en conform huis aan een koper aanbieden heeft tal van voordelen.

1) Je woning goed doen uitkomen om de koper enthousiast te maken

Plaats jezelf eens in de schoenen van de koper. Als je woning niet schoon is, bestaat bij de bezichtiging de kans dat hij twijfels krijgt en zich terugtrekt. Het is veel moeilijker in een rommelige ruimte je een leven in te beelden of je bepaalde projecten voor te stellen dan wanneer alles is ingericht om jou enthousiast te maken. Zo kan je dus potentiële kopers mislopen en meer geld verliezen dan wanneer je de woning op voorhand goed schoonmaakt.

2) Sterk staan tijdens de verkooponderhandelingen

Een ander risico is de overhand verliezen bij de onderhandelingen. De koper kan met de netheid van de woning druk zetten om de aankoopprijs naar beneden te halen of om je te verplichten regelingen te treffen volgens zijn voorwaarden.  Als je proactief bent, kun je voorkomen dat de waarde daalt en kun je naar eigen inzicht je eigen schoonmaak regelen.

3) Latere problemen vermijden

Door een woning na verkoop net en onderhouden te overhandigen, verminder je het risico op latere geschillen. De koper zal namelijk minder snel verborgen gebreken ontdekken. Zo voorkom je latere problemen of onenigheid in verband met de transactie.

Verkoop je woning sneller op Immoweb

Ook al is er in België geen wettelijke verplichting om je woning voor verkoop schoon te maken, toch raden wij je aan dat wel te doen om je woning goed te doen uitkomen en gemakkelijker tegen de juiste prijs te verkopen.

Plaats een zoekertje voor je woning op Immoweb en bereik duizenden dagelijkse gebruikers.

Je woning schatten op Immoweb

Meer artikelen