ouder koppel met papierwerk
Leestijd: 3 min

Hoe verkoop je je onroerend goed zonder eigendomsakte?

Heb je de eigendomsakte van je onroerend goed verloren, maar wil je verkopen? We leggen je uit waarom de eigendomsakte belangrijk is bij een verkoop, en vertellen je welke stappen je moet nemen om je huis of appartement te verkopen als je het document niet (meer) hebt.

Het belang van de eigendomsakte bij vastgoed

De eigendomsakte is het juridische document dat het bezit van een onroerend goed vastlegt, zoals een bouwgrond, huis of appartement. Dat eigendom kan toebehoren aan een persoon of entiteit (zoals een bedrijf). De akte is opgesteld door een notaris en wordt vervolgens – normaal gezien – geregistreerd bij de overheid.

Dit document is van kapitaal belang omdat het officieel en onweerlegbaar bewijst dat jij de eigenaar bent. Zo kan niemand zich jouw identiteit aanmatigen of je eigendom opeisen. Bij een verkoop draagt de oude eigenaar de akte over aan de nieuwe. Als je dit niet in je bezit hebt, komt de transactie in het gedrang omdat de nieuwe eigenaar niet de garantie heeft dat het eigendom vanuit wettelijk standpunt aan hem toebehoort.

Wat gebeurt er als ik mijn eigendomsakte verlies?

Voordat je je op een verkoop zonder eigendomsakte stort, zullen we het eerst hebben over de verschillende manieren waarop je dit document kunt terugkrijgen als je het verloren hebt. Zelfs als je niet meteen van plan bent om te verkopen, is het heel belangrijk dat je dit document bezit. We raden je dan ook aan om de nodige stappen te ondernemen.

1) Neem contact op met de notaris die de akte heeft opgesteld

De beste reflex is om snel contact op te nemen met de notaris die aan de verkoop of aankoop van je onroerend goed gewerkt heeft. Als hij de akte onlangs heeft opgesteld, is de kans groot dat hij een kopie ervan bewaart in zijn archieven. In dat geval kan hij je een authentiek exemplaar bezorgen.

2) Log in op de website MyMinfin

Als de eigendomsakte geregistreerd is, kun je die terugvinden door in te loggen op MyMinfin, een platform ontwikkeld door de FOD Financiën. Vul het formulier op de website in om gratis een kopie van de eigendomsakte te ontvangen.

3) Neem contact op met de lokale diensten

Als de vorige stappen tot niets geleid hebben, kun je contact opnemen met de dienst Grondbeleid van je gemeente of het registratiekantoor van je gewest. Misschien hebben zij een kopie van je eigendomsakte in hun archieven.

4) Overweeg juridische middelen

Als je via de administratieve wegen geen kopie van je eigendomsakte hebt kunnen bekomen, is het misschien interessant om een advocaat in te schakelen. Hij kan je adviseren over de stappen die je kunt nemen om te bewijzen dat jij de eigenaar van het onroerend goed bent.

Verkopen zonder eigendomsakte, onbegonnen werk?

Verkopen zonder eigendomsakte is heel complex (vooral voor de koper), maar is niet onmogelijk. Je moet echter een juridisch kader opzetten dat de koper verzekert van de legitimiteit van de transactie, ook om geschillen in de toekomst te vermijden.

De huidige eigenaar heeft er alle belang bij om zoveel mogelijk bewijsmateriaal van zijn eigendom te verzamelen, zoals foto’s, getuigenissen van de buren, aankoopfacturen, vorige contracten, betalingen van onroerende voorheffing, bewijzen van de initiële aankoop of de nalatenschap … Dat kan allemaal dienen als juridische basis om de eigendom over te dragen.

Bovendien moet de verkoper een heel gedetailleerde verkoopovereenkomst opstellen die vermeldt dat de eigendomsakte ontbreekt en al het vervangende bewijsmateriaal samenbrengt. Het moet de risico’s voor de koper omschrijven.

In dergelijke complexe situaties is het essentieel dat je juridische bijstand inroept en regelmatig overlegt met een notaris. Het risico dat de verkoop in vraag zal worden gesteld, is reëel. Om te vermijden dat je te veel geld en energie verliest aan het hele gedoe, laat je je het best omringen door gekwalificeerde professionals.

Op Immoweb vind je alles wat je nodig hebt

Immoweb biedt tal van gratis tools aan om je te helpen je vastgoed te verkopen. Plaats gratis zoekertjes en bereik een breed publiek in je regio. De verkoopprijs van je onroerend goed kun je schatten met onze speciale tool.

Je onroerend goed verkopen voor de juiste prijs

Meer artikelen