Bright yellow house, Selling your home, what kind of costs do I need to take into account.

Je woning verkopen? Hou rekening met deze kosten!

Als verkoper hoop je natuurlijk een zo hoog mogelijk bedrag van de toekomstige koper te ontvangen. Vergeet wel niet dat je als verkoper van een pand ook een aantal kosten moet maken. We lijsten deze voor je op, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Kosten voor het verkopen zelf

Afhankelijk van de manier waarop je je woning te koop stelt, kan verkopen zelf ook kosten met zich meebrengen. Uit de hand verkopen kost je natuurlijk niets, maar schakel je een vastgoedmakelaar in om te verkopen, dan kost je dat tot 3% à 5% van de verkoopprijs. Bij een openbare verkoop kan dit zelfs oplopen tot 15%.

De prijs van het energieprestatiecertificaat (EPC)

Het energieprestatiecertificaat is verplicht voor elke woning die verkocht wordt. Erkende specialisten maken een diagnose van de energieprestaties en de isolatie van je huis of appartement en geven je woning een waardering van A (heel goed) tot G (heel slecht). De kostprijs van het EPC varieert naargelang de grootte van het gebouw, het aantal gevels, de beschikbaarheid van de plannen enz. Gemiddeld gezien moet je rekening houden met een bedrag tussen 300 en 800 euro.

De kosten om je woning in orde te brengen

Is de elektriciteit in je woning niet meer wettelijk in orde? Is er een vochtprobleem of bestaan de ramen nog uit enkelvoudige beglazing? Een pand dat in orde is, kan tegen een hogere prijs verkocht worden. Ook de EPC-waarde heeft een impact op de prijs. Bekijk of het voor jouw eigendom interessant is om eerst te investeren in enkele renovaties, of of het voordeliger is om het in de huidige staat in de markt te zetten.

De meerwaardebelasting

Heb je je woning minder dan 5 jaar geleden gekocht en denk je aan verkopen? Hou dan rekening met de meerwaardebelasting. Dit is een belasting van 16,5% op de meerwaarde van je huis of appartement. De meerwaarde wordt berekend door de aankoopsom (verhoogd met de notariskosten, de kosten voor werken door geregistreerde aannemers en 5% meerwaarde per jaar) af te trekken van de verkoopprijs.

De vervroegde terugbetaling van de lening

Heb je nog een hypothecaire lening lopen voor de aankoop van je woning? Dan moet je bij de verkoop ervan rekening houden met de wederbeleggingskosten die je naast het nog openstaande kapitaal aan de bank zal moeten betalen. Deze wederbeleggingskosten komen overeen met 3 tot 6 maanden intrest.

De handlichting van de hypotheek

Woonkredieten worden gewaarborgd door een hypotheek die gemiddeld 20 à 30 jaar loopt. Verkoop je je woning binnen die periode, dan betaal je kosten voor een ‘handlichting van de hypotheek’. Een dergelijke handlichting is een notariële akte waarbij de financiële instelling die je een lening gaf, afstand doet van zijn waarborg op het pand. De kosten voor deze akte bedragen ongeveer 0,7% van het ontleende bedrag. Verkoop je omdat je een nieuwe woning gekocht hebt en blijf je lenen bij dezelfde bank? Dan kan je vragen om het krediet van het ene pand naar het andere over te dragen.

Bepaal eerst de waarde van je woning

Veel kosten hangen af van de verkoopprijs van je huis of appartement. Om een realistische inschatting te maken, is het interessant om te weten wat de waarde van je woning is. Bereken deze snel met onze schattingstool.

Gratis online schatting

Meer artikelen