Proficiat met de verkoopovereenkomst van je woning! En nu?
Je zet binnenkort je handtekening onder de verkoopovereenkomst van je woning, net als je kopers. Een spannende stap! Maar wat moet er nog allemaal gebeuren voordat je definitief op beide oren kunt slapen als verkoper? We nemen je mee voorbij de laatste loodjes.
Inhoudstafel
Een sterk compromis voor gemoedsrust achteraf
Natuurlijk begint alles bij een waterdicht compromis met je kopers. Het sluitstuk na een periode vol onderhandelen en de onderlinge afspraken zo goed mogelijk zwart op wit zetten.
Toch ben je nog niet helemaal thuis. Voordat er definitief sprake is van een done deal moeten er eerst nog een aantal zaken in gang worden gezet. Waar mag je je nog aan verwachten?
Welke verplichtingen heb je nog als verkoper?
Als verkoper ben je natuurlijk verantwoordelijk voor het overhandigen van de woning in de staat zoals overeengekomen met je kopers. Zorg ervoor dat je alle belangrijke documenten klaar hebt liggen – voor zover je dat al niet nodig had voor de verkoopovereenkomst – om straks de deal te officialiseren, zoals:
- Eigendomstitels
- Bouwtekeningen
- Energieprestatiecertificaten
- …
De kopers, op hun beurt, verbinden zich via de verkoopovereenkomst officieel ertoe om jouw woning te kopen. In bepaalde gevallen gaat dit gepaard met een voorschot van 5 à 10%, mits onderling afgesproken. Dit voorschot is namelijk niet wettelijk verplicht.
Kan de koper nog terugkomen op zijn beslissing?
De verkoopovereenkomst van de woning is ondertekend. Kan de koper hier nog ultiem onderuit? Het antwoord is: ja, maar… In principe is een ondertekende verkoopovereenkomst bindend.
Tenzij je als verkoper onderling bent overeengekomen om een clausule op te nemen. Bijvoorbeeld: jij gaat met de kopers akkoord dat de officiële verkoop enkel doorgaat wanneer hun aanvraag voor een hypothecaire lening wordt goedgekeurd door de bank. Is er geen clausule opgenomen, dan is de volgende stap in principe de notariële akte.
Het ondertekenen van de notariële akte
Van zodra al het papierwerk is verzameld en alle nodige informatie door alle partijen – inclusief de notaris – is ingewonnen, kan de officiële eigendomsoverdracht eindelijk plaatsvinden.
Zo zal de notaris voor de eigenlijk afspraak nog een reeks controles uitvoeren om eventuele onaangename verrassingen uit het dossier te mijden. Zo zal hij onder meer de eigendomstitel controleren, eventuele lopende hypotheken of huurovereenkomsten bij de verkoper nagaan en de woning checken op stedenbouwkundige overtredingen. Ook verifieert hij of de kopers effectief de nodige financiële middelen hebben kunnen regelen om de woning af te betalen in de toekomst.
Plaats van gebeuren van de officiële ondertekening: het notariskantoor. Daar zal je samen met de kopers de handtekeningen zetten onder de notariële akte, het document dat jouw eigendom definitief in andermands handen legt.
Heb je als verkoper bepaalde clausules laten opnemen in je verkoopovereenkomst? Controleer of deze ook opgenomen zijn in de definitieve notariële akte.
Opgelet: jullie hebben maximum 4 maanden de tijd vanaf het ondertekenen van de verkoopovereenkomst om de notariële akte af te sluiten. Binnen deze termijn moeten je kopers dus de nodige financiële garanties van hun bank op zak hebben en ook de registratierechten betaald hebben via de notaris.
Eventuele kosten na de verkoop
De kopers zijn verantwoordelijk voor het betalen van de notariskosten en registratierechten bij de aankoop van hun nieuwe woning. Maar ook als verkoper komen er mogelijk nog een aantal kosten jouw richting uit. Zo sta jij nog in voor de afhandeling van de onroerende voorheffing en andere woongerelateerde kosten die je nog verschuldigd bent tot de effectieve datum van de eigendomsoverdracht.
Overhandiging van de sleutels (maar niet van verborgen gebreken)
Van zodra alle handtekeningen onder de notariële akte staan, is het tijd om de sleutels definitief te overhandigen aan de kopers. De woning dient uiteraard in de afgesproken staat overgedragen te worden. Met andere woorden: vrij van persoonlijke bezittingen en verborgen gebreken.
Komt nadien aan het licht dat er toch sprake is van ernstige verborgen gebreken die de kopers onmogelijk konden vaststellen tijdens de eerdere woningbezoeken, dan zouden ze de aankoopsom van de woning kunnen terugvorderen.
Het is dus absoluut in jouw belang om tot de laatste handtekening open en constructief met je toekomstige kopers communiceren.
Ben je nog op zoek naar de ideale notaris?
Is je de verkoop van je woning binnen handbereik, maar ben je nog op zoek naar de perfecte persoon om je dossier af te ronden? Of kijk je al vooruit naar een volgende vastgoedinvestering? Via Immoweb vind je ongetwijfeld de geknipte persoon die alles in de juiste spreekwoordelijke banen voor je leidt. Veel succes!