Voor hoeveel verkoop je je onroerend goed aan een projectontwikkelaar?
Bij een vastgoedverkoop worden eigenaars soms aangesproken door projectontwikkelaars die op zoek zijn naar eigendommen of percelen die geschikt zijn voor hun projecten.
Verkopen aan een vastgoedontwikkelaar is vaak winstgevender en sneller, maar het is moeilijk om te weten welke prijs je mag verwachten in vergelijking met een traditionele verkoop. Daarom geven we je enkele tips.
Inhoudstafel
Wat is een vastgoedontwikkelaar?
Een vastgoedontwikkelaar is een persoon of onderneming die gespecialiseerd is in het ontwerp, de financiering en de uitvoering van vastgoedprojecten.
Hij anticipeert op de behoeften van de markt en op basis daarvan koopt hij vastgoed. Daarbij beoordeelt hij het potentieel van bouwgronden of gebouwen en tracht hij te investeren in de eigendommen die hem het meest winstgevend lijken. Vervolgens renoveert hij het, of richt hij het in.
Hij koopt bijvoorbeeld een bouwgrond met een commercieel potentieel en bouwt hier kantoren of een winkelcentrum. Daarbij is winst maken steeds het hoofddoel. Vooral omdat hij met de investering financiële risico’s neemt.
Verkopen aan een vastgoedontwikkelaar: een kans om winst te maken
Wanneer je je eigendom te koop zet, is het perfect mogelijk dat een projectontwikkelaar contact met je opneemt of een bod doet. Dat is over het algemeen goed nieuws als het jouw doel was om winst te maken.
Projectontwikkelaars zijn immers vaak bereid om meer te betalen dan de marktprijs als ze ervan overtuigd zijn dat jouw eigendom veel potentieel heeft. Daar komt nog bij dat ze zelden kopen zonder de intentie om grootschalige werkzaamheden uit te voeren (of zelfs te slopen). In andere woorden, als het gebouw gerenoveerd of verbouwd moet worden om aan de normen te voldoen, hoef jij dat niet te bekostigen.
Bovendien zijn het heel serieuze kopers. Hun reputatie hangt namelijk af van een vlotte transactie, en ze hebben alle belang bij het nakomen van hun beloften. Kortom, door te verkopen aan een vastgoedontwikkelaar kun je meer winst opstrijken en mogelijk bijdragen aan de ontwikkeling van de wijk.
Houd rekening met enkele nadelen
Hoewel het meestal een goed idee is om te verkopen aan een vastgoedontwikkelaar, kan de procedure afschrikwekkend lijken. Vastgoedontwikkelaars zijn namelijk meesters in het onderhandelen en kennen de markt op hun duimpje. Dat kan redelijk intimiderend zijn voor een particulier.
Ontwikkelaars hebben immers zeer specifieke behoeften en kunnen bijvoorbeeld onderhandelen over bepalingen, of een bod uitbrengen dat afhangt van het al dan niet verkrijgen van een bouwvergunning. Die verwikkelingen kunnen de verkoop vertragen.
Als je je huis verkoopt en dan enkele maanden later ziet dat het gesloopt is, kan dat bovendien een emotionele impact hebben. De veranderingen in de wijk kunnen ook de buren treffen. En sommige ontwikkelaars zetten je een beetje onder druk als ze meerdere bouwgronden in de streek gekocht hebben en de jouwe hen in staat stelt om hun project verder te zetten.
Voor welke prijs moet je je eigendom verkopen aan een vastgoedontwikkelaar?
Het is niet altijd gemakkelijk om te weten voor welke prijs je je eigendom aan een ontwikkelaar moet verkopen. Zoals we al zeiden, zijn het bevlogen onderhandelaars die vaak met heel precieze voorwaarden komen aanzetten.
Toch kun je met bepaalde argumenten een hogere prijs voor elkaar krijgen, zoals:
- De locatie van het eigendom en de omvang van het perceel: locatie is essentieel in alle vastgoedtransacties, maar nog meer voor een projectontwikkelaar. De mogelijkheid om commerciële oppervlakte te ontwikkelen is bijvoorbeeld een argument om de prijs te verhogen.
- De ruimtelijke ordening: onthoud dat een ontwikkelaar geen interesse heeft om je huis te kopen als het niet gerenoveerd kan worden. Daarom is het een goed idee om een eventuele stedenbouwkundige vergunning of de faciliteiten van je gemeente in de verf te zetten.
- Het belang van het perceel voor de vastgoedontwikkelaar: als een omvangrijk project afhangt van de aankoop van jouw perceel, dan kan de projectontwikkelaar bereid zijn om wat meer geld op tafel te leggen.
Houd kortom rekening met de eigenschappen van je eigendom en stel jezelf een minimumdoel, zoals een bod dat 15% hoger ligt dan een schatting voor de traditionele markt.
Schat je eigendom op Immoweb
Gebruik onze gratis schattingstool om je voor te bereiden op de onderhandelingen over de verkoopprijs van je onroerend goed. Plaats een zoekertje op Immoweb en bereik duizenden gebruikers in jouw regio.