Buitenzonwering: kan je nog zonder in een energiezuinige woning?
Bouwde je anno 2010 een woning, dan lag de nadruk op isoleren, ventileren en nog eens isoleren. Het gevolg: moderne woningen raken veel voordeliger opgewarmd dan vroeger, maar het is moeilijker dan ooit om ze te koelen. Een oplossing met veel potentieel is buitenzonwering. Waarom dit zeker het overwegen waard is? Lees zeker even verder.
Inhoudstafel
Het wordt er niet koeler op
Duren de zomers langer dan ooit of lijkt het maar zo? Wat sowieso vaststaat, is dat onze planeetthermometer jaarlijks in het rood blijft gaan. Dat betekent meer warme dagen en meer kans op hittegolven, ook in ons land.
Het voordeel van een doorgedreven geïsoleerde woning is dat de warmte net heel goed binnenblijft tijdens de koelere maanden van het jaar. Maar tijdens een bloedhete zomer speelt dat net fors in het nadeel van de bewoners. De kans is dan namelijk groter dat de warmte extra lang binnen blijft hangen. Dat effect wordt eens te meer versterkt met talrijke grote raampartijen in huis.
Buitenzonwering als alternatief voor airco
Het is dus geen verrassing dat mensen op zoek naar verkoeling massaal jacht maken op aircosystemen. Het voordeel: ze werken snel en effectief. Het nadeel: ze verbruiken (veel) elektriciteit. Hoe hoger de temperatuur oploopt, hoe meer elektriciteit je moet verbruiken om extra koude lucht op te wekken.
Mensen die zonnepanelen en/of een warmtepompsysteem in huis hebben, zullen deze kost misschien met veel plezier maken. Toch bestaat er een meer dan waardig alternatief: buitenzonwering zoals onder meer screens en rolluiken.
De grootste voordelen van buitenzonwering
Waarom buitenzonwering net zo efficiënt is? Omdat dit de zonnestralen blokkeert of filtert voordat ze via jouw ramen binnendringen. Bijgevolg wordt ook de bijhorende warmte een halt toegeroepen. Je koelt jouw woning dus op een passieve manier, zonder dat er extra installaties aan te pas komen.
Binnenzonwering zoals gordijnen of zonneschermen zijn een waardig alternatief, maar zullen niet kunnen verhinderen dat het binnen alsnog fors opwarmt.
Naast de binnentemperatuur onder controle te houden, spreekt het voor zich dat zonwering langs buiten een duurzame oplossing is. Daar waar een aircosysteem voor extra stroomverbruik zorgt, verbruikt buitenzonwering niets of slechts een fractie hiervan.
Welke soorten buitenzonwering bestaan er?
Over het algemeen bestaan er 4 verschillende types van zonwering langs de buitengevel van de woning:
- Doekzonwering
- Rolluiken
- Structurele zonwering
- Natuurlijke zonwering
1. Doekzonwering
Doekzonwering komt in verschillende gedaantes voor. De meest moderne variant hierop zijn screens. Dit zijn zonwerende doeken gemaakt van glasvezel of polyester.
Ze worden rechtstreeks tegen de buitenkant van je ramen geplaatst en schuiven via geleiders verticaal naar beneden en weer terug naar boven. Hierdoor houden ze de warmte zeer goed tegen. Dit in tegenstelling tot zonneschermen of -luifels die voor welgekomen schaduw zorgen, maar minder efficiënt zijn als warmtebuffer.
Bovendien komen screens in vele vormen. Wens je bijvoorbeeld een extra verduisterend doek voor op je slaapkamer? Heb je jouw zinnen gezet op strakke inbouwscreens voor je nieuwbouw of ben je genoodzaakt om voor opbouw- of voorzetscreens te kiezen? Koppel je ze aan slimme sensoren zodat ze automatisch naar beneden gaan bij oplopende temperaturen?
2. Rolluikken
Waar screens het zonlicht dempen, laten rolluiken geen streepje zonlicht meer binnen wanneer ze volledig naar beneden zijn. Het nadeel is dat je geen zicht meer naar buiten hebt en je dus jouw verlichting zal moeten inschakelen.
Daartegenover staat dat rolluiken een extra gevoel van privacy en veiligheid met zich meebrengen. Een inbreker zal zich namelijk al snel laten ontmoedigen wanneer hij ziet dat de rolluiken naar beneden zijn ’s avonds.
Ook onder de rolluiken heb je deze keuze tussen inbouw-, opbouw- en voorzetrolluiken, met uitvoeringen in tal van kleuren.
3. Structurele buitenzonwering
Structurele zonwering maakt deel uit van je gebouwconstructie. Dit kan je op verschillende manieren toepassen:
- Een overkragende bovenverdieping, een dakoversteek of uitkragende gebouwdelen
- Een zonwerende draagstructuur tegen de gevel
- Een terrasoverkapping tegen de gevel, al dan niet met geautomatiseerde lamellen
Tip: een architect denkt mee na over hoe jouw gebouw en de oriëntatie ervan tijdens elk seizoen van het jaar mee kan helpen om de zonnestralen maximaal buiten te houden (zomer) of net binnen te laten (winter).
4. Natuurlijke zonwering
De meest natuurlijke en duurzame vorm van buitenzonwering zijn misschien wel bomen en hoge struiken. Deze zorgen voor een aangenaam aanvoelende verkoeling die niet alleen ten goede komt van de binnentemperatuur. Ook je tuin en het leven erin profiteren maximaal van deze natuurlijke vorm van beschutting.
Of bundel de krachten en laat de natuur samenwerken met de constructies tegen of rondom jouw woning. Laat bijvoorbeeld een pergola begroeien met druivelaar om voor schaduw te zorgen in jouw woonkamer of eetkamer.
Even een te krap budget?
Is je (ver)bouwavontuur iets duurder uitgevallen dan verwacht en is het nog niet meteen mogelijk om overal de nodige zonwering te voorzien? Laat alvast de nodige (elektrische) voorzieningen plaatsen, zodat je later de breekhamer niet hoeft boven te halen. Ga hierover tijdig in gesprek met je architect en aannemers. Of combineer bijvoorbeeld verschillende types van budgetvriendelijkere buitenzonwering.
Hoe ga jij het hoofd koel houden?
Energiezuinig wonen moet ook comfortabel aanvoelen, ongeacht of je een woning bouwt of koopt en nadien renoveert. Voor meer tips en adviezen over het verbeteren van je woning in combinatie met een efficiënt energieverbruik, blijf zeker onze blog in de gaten houden.