Welkom thuis-bordje
Leestijd: 7 min

De juiste huurder kiezen: 5 tips

Je hebt besloten om je huis te verhuren en natuurlijk hoop je nu zo snel mogelijk een geschikte huurder te vinden. Het zou namelijk zonde zijn dat je woning leeg staat terwijl je er ook huur voor kan ontvangen. Gelukkig staan veel mensen te trappelen om je huis of appartement te huren.

Het is veel lastiger dan vroeger om een zelf een huis te kopen en een hypotheek af te sluiten. Daarom zal je, wanneer je je huis of appartement op de huurmarkt aanbiedt, hoogstwaarschijnlijk moeten kiezen uit een groot aantal enthousiaste huurders.

Dan kies je toch gewoon degene die er het netste uitziet? Dat kan, maar misschien kies je dan wel net de verkeerde uit. Een net voorkomen staat namelijk absoluut niet garant voor het zijn van een geschikte huurder. En er zijn nog valkuilen!

Schijn bedriegt

Het is niet al goud wat blinkt. Hoe goed een eerste indruk ook kan zijn, mensen geven nooit onmiddellijk alles over zichzelf vrij! Niemand is veilig voor alle risico’s, jij niet en huurders ook niet. Probeer dus voor jezelf die risico’s zoveel mogelijk te beperken. Je kan een huurder op één dag vinden, maar een huurcontract is vaak jaren bindend. Wees daarom zeker van de persoon met wie je het contract afsluit.

Begin met een beoordeling van de persoonlijkheid van de kandidaten. Is deze jonge professional zo zelfstandig als je denkt, of zal hij je opbellen voor elke kleinigheid? Is deze man in een duur pak financieel stabiel of leeft hij boven zijn stand? Loop bij het uitkiezen van een huurder daarom niet te hard van stapel en houd elke potentiële huurder goed tegen het licht.

Maar wat zijn nu exact die dingen waar je extra aandacht aan moet schenken? Welke vragen moet je stellen om de meest geschikte huurder uit te kiezen? Wij maakten een lijst met de 5 belangrijkste punten waar je op moet letten tijdens de selectie van een nieuwe huurder.

1. Financiële stabiliteit van de huurder

We beginnen met het meest logische punt: wanneer iemand je huis huurt verwacht je dat hij of zij de huur maandelijks overmaakt. De huurder moet dus financieel stabiel zijn. Er zijn richtlijnen tegen discriminatie, maar je mag volgens de wet wel een huurder vragen om zijn salarisstrook. Bepaalde informatie mag door de huurder geschrapt worden. Het is een redelijke eis om ook andere bewijzen van stabiel inkomen te vragen.

Vraag bijvoorbeeld naar de naam van de werkgever of lengte van het dienstverband. Het is namelijk niet gezegd dat iemand met een hoog inkomen meteen ook een stabiel inkomen heeft. Belangrijker is dat de huurder op regelmatige basis geld verdient. Een vast contract bij een werkgever is hier een goede indicator van.

2 op de 3 huiseigenaars krijgen problemen met onbetaalde huur

Potentiële huurders binnenstebuiten keren en bewijzen van financiële stabiliteit vragen. Misschien lijkt het je wat overdreven? Niet als je bedenkt dat maar liefst 2 op de 3 huiseigenaars problemen krijgen door onbetaalde huur. En dan gaat het niet om huur die een dag te laat wordt betaald, maar om huursommen die minstens twee maanden niet zijn overgemaakt aan de eigenaar van het pand.

Wie een blik werpt op dit juridisch forum ziet dat het te laat of niet betalen van de huur veel vaker voorkomt dan je misschien denkt. Dit kan voor grote problemen zorgen. Zo lezen we bijvoorbeeld: “Jammer genoeg zijn we niet echt blij met de huurders: ze houden de boel niet echt netjes, maar erger vinden we dat ze elke maand te laat betalen. (…) in de praktijk moeten we elke maand bellen, soms meerdere keren, vooraleer mijn schoonouders hun centen zien.”

Iemand anders schrijft: “Heb een huurder die het vertikt om elke maand op tijd zijn huur te betalen. Zie ook geen enkele regelmaat in zijn betaling waardoor ik deze niet kan verwachten.”

Wanneer een huurder zijn financiële verplichtingen niet nakomt zorgt dit niet alleen voor minder inkomsten maar ook voor een hoop extra zorgen. Wat is er met de huurder aan de hand? Waarom wordt er niet betaald? Wanneer gaat hij of zij wel betalen en kan de huurachterstand nog wel ingelopen worden?

Achter de huur aan zitten is voor een huiseigenaar erg vervelend. Dat blijkt eveneens uit de actie van een boze huisbaas uit Zandvoorde afgelopen zomer.. Hij hing borden met het huurachterstand aan de huizen die hij verhuurt op om zo de wanbetalers te kijk te zetten. Een heel propere actie is het niet maar het geeft wel aan hoe frustrerend het voor een huiseigenaar is als de huur niet wordt betaald.

Het zijn allemaal dingen waar een huiseigenaar die woningen verhuurt zich niet mee bezig wilt houden. Daarom moet je goed opletten bij het uitkiezen van een huurder voor je woning.

Als je echt geen risico’s wilt nemen, kan je jezelf trouwens beschermen tegen wanbetalers en de schade die huurders aanbrengen met een speciale verzekering. Je wordt dan juridisch bijgestaan door professionals in geval van problemen. Samen met jou kijken ze naar de stappen die genomen moeten worden om alsnog je geld te ontvangen.

2. Communicatieve vaardigheden

Bij het uitzoeken van een nieuwe huurder is het goed om te kijken naar de wijze waarop kandidaten communiceren. Zal de huurder zelf actief contact opnemen met jou als er eens wat mis is? En wat gebeurt er als de huur een keer niet op tijd betaald kan worden?

Je wilt namelijk zo weinig mogelijk moeten rondbellen voor problemen of de huur. Het is al helemaal vervelend als je pas achteraf te weten komt dat er van alles mis is in je woning. Een goede huurder houdt je actief op de hoogte van de staat van je woning.

Wanneer de afvoer van de douche kapot is en dit op tijd wordt gemeld, kan de huisbaas ervoor zorgen dat het probleem wordt opgelost, voor de situatie verergerd. Als dit probleem niet tijdig wordt aangekaart is de kans groot dat er waterschade gaat zijn aan je parketvloer bijvoorbeeld. Huurders die op tijd schade melden zijn een meerwaarde voor huisbazen.

Het is tevens van belang dat de huurder je inlicht als het ernaar uitziet dat de huur iets later wordt gestort. Bijvoorbeeld omdat de huurder zelf zijn salaris niet heeft gekregen.

3. Respect

Het klinkt misschien wat overdreven, maar je kan best een huurder uitzoeken die respectvol is tegen anderen en andermans eigendom.

Hoe gaat de huurder met anderen om? Een respectvolle huurder houdt bijvoorbeeld rekening met de buren door zijn muziek niet te luid te zetten. De huurder begrijpt dat hij ook moeten zorgen voor de gemeenschappelijke delen van je woning door bijvoorbeeld de haag in het gedeeld tuintje op tijd te snoeien.

Een respectvolle huurder is iemand die als hij de barbecue aanzet eerst even de bovenburen inlicht zodat ze op tijd hun raam kunnen sluiten. Eigenlijk zorgt deze huurder voor je huis of appartement alsof het zijn eigen bezit is. Er wordt regelmatig schoongemaakt en niets wordt vernield.

Natuurlijk is het ook belangrijk dat de huurder respectvol is tegenover jou en de huur op tijd overmaakt. Je kan dan verwachten dat hij bij eventuele problemen op tijd aan de bel trekt.

4. Heeft de huurder een praktische instelling?

Gereedschap netjes uitgestald

Kijk ook of de huurder een praktische instelling heeft, en zelf op zoek gaat naar snelle, praktische en doeltreffende oplossingen. Niets is vervelender dan een huurder die niet weet wat hij of zij moet doen wanneer er iets kapot gaat in het huis.

Snapt de huurder bijvoorbeeld dat het sneller is dat hij of zij zelf even naar de bouwmarkt fietst om een nieuwe lamp te kopen? Of belt de huurder liever met jou om te klagen over verlichting?

Natuurlijk ben jij degene die ervoor moet zorgen dat de verwarming gerepareerd wordt als deze het begeeft, maar de huurder moet begrijpen dat de monteur niet binnen twee seconden voor de deur staat. Hij zal waarschijnlijk zelf een straalkacheltje moeten regelen.

Is de huurder daarom in staat met deze situatie om te gaan zonder dat er meteen vervelende situaties ontstaan tussen jullie twee? “Het is heel irritant als de huurder continue aan de bel trekt” zegt huiseigenaar Caroline van Dam*.

“Ik was lang op reis in het buitenland en ik kreeg bijna elke dag wel een berichtje van de huurder met een vraag over een kleinigheidje. Dan was de lamp in de keuken bijvoorbeeld stuk en werd er van mij verwacht dat ik ervoor zorgde dat deze vervangen werd.
Een andere keer mailde ze dat het bed uit elkaar viel, ze had er even niet bij gezegd dat ze het bed in haar eentje door het hele huis had gesleept omdat ze in een andere kamer wilde slapen.
In plaats van dat ik met mijn gedachten bij een prachtig uitzicht zat, dwaalden mijn gedachten steeds af naar wat er in de volgende mail van de huurder zou staan.”

5. Wederzijds gevoel van vertrouwen

Het laatste, maar zeker niet het minst belangrijke punt, is het wederzijds gevoel van vertrouwen. Je wilt zonder kopzorgen je woning verhuren. Daarvoor moet je iemand vinden waarvan je het gevoel krijgt dat hij of zij goed voor je huis gaat zorgen. En de huurder wil in een huis wonen waar hij helemaal thuis voelt, zonder bang te zijn dat de verhuurder hem constant lastig valt.

Wanneer beide partners een goed gevoel hebben over de afgesproken huursituatie verloopt de huurperiode vaak een stuk soepeler.

Verzekerd tegen wanbetalers en schade

Je hebt op alle bovenstaande punten gelet tijdens de selectie van een nieuwe huurder, maar je weet nog steeds niet wie de beste kandidaat is? Of vind je het sowieso erg spannend om je huis of appartement aan een wildvreemde toe te vertrouwen?

Dat begrijpen we maar al te goed. Het kan namelijk ook helemaal mis gaan, zoals bij de Nederlandse Charlotte die haar huis verhuurde en het vernield terugkreeg. Om zulke schade dekken en je te dekken tegen wanbetalers kan je een speciale verzekering afsluiten. Als je verzekerd wil zijn tegen alle risico’s en je woning wil beschermen, is het zeker interessant om deze verzekering te raadplegen.

Bij Charlotte liep het geschil tussen haar en de huurder heel hoog op. Hierdoor werd ze verplicht tot het nemen van juridische stappen. De rechter bepaalde uiteindelijk dat de huurders het huis moesten verlaten. Zo’n juridische procedure kost een hoop geld en is soms best ingewikkeld. Met een verzekering sta je er bij problemen niet alleen voor en word je geholpen in het nemen van de juiste juridische stappen.

Wantrouwen is een goede eigenschap bij het uitzoeken van een huurder

Soms heb je bij de eerste handdruk al meteen een goed gevoel bij een persoon. Maar wees als verhuurder altijd wantrouwig tegenover dit gevoel. Je zou niet de eerste zijn die ervan overtuigd is de perfecte huurder te hebben gevonden, om er dan achter te komen dat de huurder een wietplantage vanuit je woning runt bijvoorbeeld.

Laat de ontmoeting met een kandidaat daarom altijd eerst even bezinken en overloop rustig alle punten die we in dit artikel hebben opgesomd.

Klaar om de huurder van je dromen te vinden?

Door je zoekertje op Immoweb te plaatsen, krijg je toegang tot een groot publiek geïnteresseerde huurders. Zo vind je efficiënt de ideale huurder van je woning!

Plaats mijn zoekertje op Immoweb
Gepubliceerd op 16 juni 2020

Meer artikelen