Lichtplan overbodig voor je woning? Niet zo snel!
Weldoordachte verlichting creëert de juiste sfeer in huis én draagt bij tot extra comfortgevoel en praktisch gemak. Een lichtplan kan je de nodige houvast bieden om je ideale thuisverlichting uit te bouwen. Of dat nu voor vandaag, binnen een jaar of binnen tien jaar is. Waar dien je zoal bij stil te staan?
Inhoudstafel
Waarom een lichtplan overwegen?
Bij het bouwen of verbouwen van een woning denken we vaak aan de grote lijnen: de ruimte-indeling, de materialen, de inrichting… Ook in het (ver)bouwbudget krijgen deze zaken vaak voorrang.
Toch staan veel mensen niet meteen stil bij het belang van een evenwichtige verlichting in huis. Met als gevolg dat verlichting vaak puur als iets functioneel wordt bekeken. “Hebben we voldoende licht in de ruimte? Prima, dan kunnen we een tijdje verder.” Alleen gaan er jaren voorbij… en die oorspronkelijke lichtpeertjes hangen nog steeds aan het plafond.
Een lichtplan helpt je in de eerste plaats om de juiste verlichting op de juiste plaatsen in te tekenen:
- Waar moet er sfeerverlichting komen?
- In welke ruimtes volstaat puur functionele verlichting?
- Waar wil je met pendelarmaturen werken, waar met ingebouwde spots?
- Welke ruimtes hebben baat bij (in)directe verlichting?
- …
Daarnaast helpt een lichtplan je ook om jouw budget beter te helpen inschatten, zowel op korte termijn als op langere termijn. Welke investeringen kun je bijvoorbeeld vandaag al doen voor je verlichting? En wat stel je beter nog even uit? Op deze manier vermijd je onvoorziene of onnodige uitgaven tijdens of na een (ver)bouwproject. Bovendien leidt een efficiënt lichtplan idealiter ook tot een lager energieverbruik.
Wat zit er in zo’n lichtplan?
Het opstellen van een lichtplan is een detailwerk. Er komt namelijk heel wat kijken bij de invulling hiervan:
- Welke lichtbronnen komen waar en wat komt hier stroomgewijs bij kijken?
- Waar wil je directe, indirecte of net diffuse verlichting laten plaatsen?
- Welke lichtintensiteit is nodig per lichtpunt?
- Waar is dimbare verlichting een must?
- Welke kleurtemperatuur is gewenst (warm licht vs. koud licht)?
- Waar wil je (op de duur) een eyecatcher plaatsen?
- Welke verlichtingspunten moeten qua looks in het verlengde liggen van je interieur en waar mag de afwerking basic blijven?
- Wil je jouw verlichting koppelen aan domotica, sensoren…?
- …
Bij wie kan je terecht voor een lichtplan?
Ben je praktisch ingesteld, bezit je een uitstekende kennis van elektriciteit en verlichting, en heb je bovendien een geweldig gevoel voor interieurafwerking? Dan heb je mogelijk alle troeven in handen om zelf aan de slag te gaan met een lichtstudie.
Mis je de nodige inzichten en creativiteit, dan is een professioneel lichtplan wellicht een betere optie. Hiervoor kan je terecht bij een lichtadviseur, al dan niet via een gespecialiseerde verlichtingszaak. Maar ook een (interieur)architect kan je hierin bijstaan tijdens je nieuwbouw- of verbouwingsplannen.
Afhankelijk van de persoon die jouw lichtplan ontwerpt en de grootte van de opdracht kan de prijs van zo’n studie oplopen van een paar honderd euro tot meer dan 1.000 euro.
Een secuur plan voor iedere aangelegenheid
Een lichtplan op maat zorgt niet alleen voor een functionele en sfeervolle verlichting, maar helpt ook om het (ver)bouwbudget in de hand te houden en draagt vooral bij aan jouw persoonlijke thuisgevoel en dat bij elke aangelegenheid: opstaan, koken, vieren, een romantisch etentje, werken, slapengaan of gewoon gezellig languit in de zetel liggen.
Heb je het licht gezien?
Ben je helemaal overtuigd van de voordelen van een lichtplan om van je (toekomstige) huis nog meer een thuis te maken? Misschien ben je op zoek naar nog meer wooninformatie en -inspiratie? Neem dan zeker een kijkje op onze Immoweb-blogpagina vol interessante woonartikels.