10 tips om je woning koel te houden
Inhoudstafel
Het is je vast niet ontgaan: de hittegolf is weer aangebroken in ons land. En voorlopig zijn we er nog niet vanaf. Het is in huis zweten, zweten en nog eens zweten. En met al dat thuiswerken, is dat geen fijne bijkomstigheid. Maar, daar weten wij wel raad mee! Denk je dat een airco in huis de beste oplossing is? Lees dan zeker deze blog waarin wij 10 tips met je delen om je woning koel te houden.
Hou je woning koel
Zelfs in de nazomer kan de temperatuur behoorlijk stijgen. Als je in de stad woont, kan het zijn dat de warmte nog meer blijft hangen dan op het platteland. Hoe zorg je er nu voor dat je huis een aangename temperatuur heeft? Wij zetten 10 tips op een rijtje om je woning koel te houden.
Tip 1. Zonnewering omlaag en gordijnen dicht
Het klinkt logisch, maar een koel huis begint bij het weren van de zon. Oftewel: gordijnen of luxaflex naar beneden en zonnewering omlaag. Zonnewering aan de buitenkant is het meest effectief, zoals schermen, luiken, luifels. Heb je geen zonnewering? Overweeg dan eens om schaduwdoeken te gebruiken. Deze bevestig je gemakkelijk aan de muren van je huis.
Tip 2. Hou ramen en deuren dicht
Het voelt misschien tegenstrijdig aan om te doen, maar hou je ramen en deuren overdag dicht. Zodra deze openstaan, stroomt de warmte juist naar binnen en dat wil je niet. Het is trouwens niet zo dat je alles de hele dag potdicht moet hebben, want een beetje ventilatie is ook niet verkeerd. Zie tip 3!
Tip 3. Zet ramen en deuren ‘s avonds open
Wanneer de avond aanbreekt, koelt het buiten ook iets af. Dat betekent: ramen en deuren tegen elkaar open zetten en ventileren. Je zult merken dat het daarna een stuk aangenamer wordt in huis. Als je gaat slapen kun je ook het beste je ramen openhouden. Gebruik dan wel een vliegenraam, zodat je niet geplaagd wordt door muggen ’s nachts.
Tip 4. Zorg voor goede isolatie
Als je dak, buitenmuren en glas goed geïsoleerd zijn, dan scheelt dat een hele hoop. Hoogredementglas, zoals HR++ glas, kan zo’n 80% warmte tegenhouden in combinatie met zonnewering. Goede isolatie zorgt er niet alleen voor dat het heerlijk vertoeven is in de zomer, maar ook heerlijk warm in de winter. Win-win dus!
Tip 5. Gebruik groen op je dak
Heb jij een plat dak op je woning? Dan zorgen sedummatten of andere groene planten voor een heerlijke verkoeling. Het kan zelfs 4 graden schelen in huis met of zonder groen dak! Bovendien kunnen deze plantjes regenwater opvangen en de omgeving verkoelen.
Tip 6. Plaats bomen of planten
Heb jij geen plat dak? Niet getreurd! Plaats groene planten op strategische plekken tegen je gevelmuur aan en verkoeling is gegarandeerd. Ook bomen doen wonderen. Kies je bijvoorbeeld een bladverliezende boom, dan heb je the best of both worlds: zonlicht in de winter en schaduw in de zomer.
Tip 7. Zorg voor een wit dak
Beeld je even in dat je in een land met een warm klimaat bent. Wat zie je? Witte huisjes en witte daken. En dat is niet voor niets! Witte daken stoten veel meer zonlicht af, dan zwarte. Om maar een voorbeeld te geven: een wit oppervlak stoot 85% zonlicht af en een zwart oppervlak slechts 5%. Witte dakpannen en witte kiezelsteentjes worden daarom steeds meer de trend.
Tip 8. Gebruik een ventilator
Een van de eerste dingen waar je aan denkt om je huis koel te houden is een airco. Toch is het veel interessanter om een ventilator te gebruiken. Het is een stuk milieuvriendelijker en energiezuiniger. Daarnaast kun je het effect van een airco nabootsen door bevroren flesjes water voor je ventilator te zetten.
Tip 9. Wek geen extra warmte op door apparatuur
Probeer om huishoudelijke apparatuur zo weinig mogelijk aan te zetten, zoals stofzuigers. Ook de oven of het gasfornuis kun je het beste links laten liggen. Warm weer is het ideale excuus om eens niet te moeten koken! Ook gloeilampen en kaarsen laat je best achterwege tijdens warme dagen. De extra warmte die vrijkomt is niet te onderschatten.
Tip 10. Vermijd de zolder
Heb jij een zolder die je hebt omgebouwd tot slaapkamer, was- of studieruimte? Dan is het aan te raden om deze ruimtes zoveel mogelijk te vermijden. Hete lucht gaat namelijk omhoog en blijft daar hangen. Dat wordt dus kamperen in de woonkamer.
Je ziet het, er zijn een heleboel oplossingen. Het belangrijkste om te onthouden is: wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit. Een combinatie van zonnewering en goede isolatie is daarom een pluspunt om je woning koel te houden.
Ben jij op zoek naar een goed geïsoleerde kleine of grote woning?
Scroll door de zoekertjes op onze website. Door de grote hoeveelheid panden, de gedetailleerde info en de duidelijke foto’s blijven we de nummer 1 voor al wie op zoek is naar een nieuwe woning.