Leestijd: 4 min

Energiefactuur verlichten? Bespaar in 4 stappen

De realiteit is helaas wat ze is: de torenhoge maandelijkse kosten voor stroom en verwarming zorgen – terecht – voor groot onbegrip. Waar velen een jaar geleden niet of amper stilstonden bij hun energieverbruik, woedt de zoektocht naar interessante besparingstips nu volop. Wij denken mee na en delen een aantal interessante manieren om je energiefactuur te verlichten. 

1. De belangrijkste: investeer in een dik ingeklede woning

Niemand zet de thermostaat graag lager, zeker niet wanneer het voelbaar kouder wordt buiten. Met een goed geïsoleerde woning kan je de thermostaat van jouw verwarming met een gerust hart een paar graden lager zetten, zonder dat het kouder aanvoelt in huis. Een flinke besparing op jaarbasis, al draai je de verwarming maar met 1 graad naar beneden.

Want een woning die niet of slecht geïsoleerd is? Vergelijk het met verwarmen met de ramen voortdurend open in putje winter. Elke seconde verlies je kostbare euro’s in de vorm van energie die uit de woning ontsnapt.

Door je woning op de juiste plaatsen te isoleren – te beginnen met je dak – hou je een heel groot deel van die warmte dus beter en langer binnen. Bijgevolg hoeft je verwarmingsinstallatie minder hard te werken. Het nadeel: hier staat een aanzienlijke kost tegenover, maar voor heel wat isolatiewerken heb je recht op een stevige premie. Sinds kort biedt Vlaanderen bijvoorbeeld tijdelijk een premie aan voor wie zijn dakisolatie zelf plaatst. Voorheen was zo’n premie enkel mogelijk wanneer de werken via een erkend aannemer gebeurden.

Ontdek hier de isolatie- en andere energiepremies in jouw regio:

2. De vaak vergeten tip: laat je verwarming regelmatig onderhouden

Verwarmen dankzij een combinatie van een warmtepomp, zonnepanelen en een afgiftesysteem op lage energie – zoals vloerverwarming: de ideale oplossing op lange termijn, maar niet iedereen kan dat zomaar betalen.

Maar ook wie nog op gas verwarmt, kan een fors verschil creëren op zijn energiefactuur. Enerzijds door je thermostaat te programmeren: wanneer is het huis leeg en kan de verwarming gerust een pak lager? Wanneer is iedereen weer thuis en moet het terug aangenaam in huis aanvoelen?

Minstens even belangrijk is een regelmatig onderhoud van je verwarmingsinstallatie door een erkend installateur. Niet alleen voor je eigen veiligheid – CO2, remember? – maar ook voor het rendement van je ketel. Een niet-efficiënt werkende verwarming kan tot 10% meer verbruiken dan nodig. Een meerkost die de onderhoudskost ver overstijgt.

Een niet-efficiënt werkende verwarmingsinstallatie kan tot 10% meer verbruiken dan nodig. Een meerkost die de onderhoudskost ver overstijgt.

3. De quick win: wees kritisch voor elke stekker

Niet alleen de prijzen voor verwarming swingen de pan uit, ook de elektriciteitsprijzen liggen hoger dan ooit. Bekijk dus ieder elektrisch apparaat in huis met het vergrootglas. Een eenmalige inspanning, maar wel eentje die best veel verschil maakt voor wie zijn energiefactuur wil verlichten.

Bijna iedereen weet intussen wat sluimerverbruik is. Zelfs wanneer vele elektrische toestellen niet ingeschakeld zijn, verbruiken ze energie. Wanneer deze toestellen 24/7 in het stopcontact steken, kan de rekening op jaarbasis flink oplopen.

Denk aan de oplader van de tandenborstel, de (decoder van je digitale) televisie of het koffiezetapparaat. Een koelkast of diepvries kun je natuurlijk niet uitschakelen, maar door zoveel mogelijk elektrische toestellen in elkaars buurt te verzamelen op één grote stekkerdoos – die je op zijn beurt gemakkelijk aan en uit kunt schakelen – bespaar je snel en eenvoudig op elektriciteit.

4. Nog meer tips op korte termijn

Naast de bovenstaande quick wins bestaan er nog tal van andere snelle ingrepen die je kan doen om jouw energiefactuur te verlichten.

ELEKTRICITEIT

  • Hang overal ledverlichting op in huis: deze zijn tot 90% zuiniger dan een klassieke gloeilamp
  • Laten de financiën het toe: haal zoveel mogelijk huishoudtoestellen met een A(+++)-label in huis. Ook een pluspunt: een timer zodat je de toestellen buiten de duurdere piekmomenten kunt laten draaien
  • Doe je was op lagere temperatuur: 30° graden volstaat met de meeste moderne wasmachines om je vuile was helemaal proper te krijgen
  • Laat je was drogen op een rek, vermijd zoveel mogelijk de droogkast
  • Laat zoveel mogelijk apparaten overdag (zeker met zonnepanelen) of heel laat ’s avonds draaien. Alleszins niet tijdens de piekmomenten ’s morgens en ‘s avonds
  • Gebruik de microgolfoven in plaats van de oven indien mogelijk
  • Vul je koelkast zo goed mogelijk, desnoods met waterflessen (ook nog eens gezond!)
  • Heb je de mogelijkheid om je vaatwasmachine buiten de piekuren te laten draaien? Doen!
  • Ontdooi je diepvries regelmatig: meer ijsvorming betekent een hoger verbruik

Een te lege koelkast betekent geen goed nieuws voor je energiefactuur.

VERWARMING

  • Op je slaapkamer hoeft het niet te warm te zijn. Meer nog: je slaapt er minder goed door. Haal de dikkere dekens dus maar eens boven
  • Kou lijden in eigen huis hoeft zeker niet, maar probeer zeker eens een laagje of twee toe te voegen aan je dagelijkse kleding. Een kleine verandering die je misschien al minder snel naar de verwarmingsknop doet grijpen
  • Verwarm je met radiatoren? Laat deze regelmatig ontluchten zodat ze efficiënt blijven werken
  • Er bestaan folies om achter je radiator tegen de muur aan te brengen. Op deze manier hou je de opgewekte warmte eenvoudiger binnen
  • Ga op zoek naar tochtstromen via spleten en kieren aan muren, onder deuropeningen… Niets zo vervelend als een koud briesje uit het niets terwijl je gezellig voor de tv zit.

Slim je energiefactuur verlichten, levert ook op bij verkoop

De renovatie-eisen worden er niet minder streng op. Potentiële kopers van woningen zijn daarom extra voorzichtig met het budget dat ze vandaag in handen hebben. Hoe meer werk er nog aan de woning is om deze energiezuinig te krijgen – en dus ook hoe slechter de EPC-score – hoe minder geld ze in de aankoop van de woning zelf willen én kunnen steken.

Ben je dus van plan om jouw woning op termijn te verkopen, denk dan zeker al na hoe je jouw woning gefaseerd energiezuinig kunt maken. Te beginnen met de iets drastischere maatregelen helemaal bovenaan dit artikel. Want structureel besparen op energie begint bij de structurele ingrepen.

Laat je dus voldoende informeren over de verschillende mogelijkheden die er bestaan om jouw eigen energiefactuur beetje bij beetje te verlichten, maar ook die van eventuele toekomstige kopers.

Hoeveel is jouw woning op dit moment waard?

Bij Immoweb helpen we je graag om jouw woning te verkopen tegen de geschikte prijs. Gebruik onze digitale schattingstool om te achterhalen wat de huidige waarde van je woning is. Zet de eerste stap richting de verkoop van jouw woning op Immoweb!

Schat de waarde van mijn woning
Gepubliceerd op 14 oktober 2022

Meer artikelen