Betaal jij straks een correcte huurprijs? Houd hier rekening mee!
Of je nu een gezellige studio in Namen wil verhuren of op zoek bent naar een ruimere gezinswoning in Leuven, het inschatten van een correcte huurprijs is niet altijd even eenvoudig. Welke factoren hebben net een grote invloed op de maandelijkse huurkost? Wij lijsten ze hieronder voor je op.
Inhoudstafel
1. De ligging van de woning
Net zoals bij het kopen van een woning heeft de locatie van het pand een aanzienlijke impact op de prijs. Betekent dit dat je voor een woning midden in een historische wijk automatisch evenveel huur betaalt als voor een vergelijkbare woning in de rand? Niet per se, want ook lokaal kunnen de prijzen sterk verschillen.
Een nieuwe (tijdelijke) woonplaats zoeken, begint hoe dan ook met jouw toekomstige buurt beter te leren kennen. Door met mensen uit de buurt of in hetzelfde gebouw te babbelen, kom je mogelijk ook al veel te weten over de correctheid van de huurprijzen. Heb je liever een prijsschatting zwart op wit staan? Lees dan zeker verder!
2. De aard van de woning
Naast de locatie spelen ook het uitzicht en de staat van de woning een belangrijke rol in het bepalen van de maandelijkse huurprijs:
- Hoe groot is de woning qua totale bewoonbare oppervlakte?
- Hoeveel slaapkamers zijn er aanwezig?
- Beschik je over een bijhorende (inpandige) parkeerplaats?
- Is de woning eerder verouderd, basic of luxueus afgewerkt?
- Wordt het gebouw gemeubeld verhuurd of niet?
- Is er een tuin en/of terras aanwezig?
- Is de woning uitgerust met moderne, energiezuinige installaties (bv. vloerverwarming, zonnepanelen, warmtepomp…) of zijn de levensjaren van de technieken ver opgebruikt?
- …
3. Wat is de EPC-score?
Energiezuinige woningen hebben op de woningmarkt een stevig streepje voor. Hoe beter je woning geïsoleerd is en hoe minder energie je dagelijks verbruikt, hoe hoger de huurprijs wellicht ook zal liggen. De EPC-score voor een woning is dus zeker een belangrijke waardemeter met het oog op de huurprijs.
Voor verhuurders is het in dat opzicht zeker interessant om te bekijken of een energetische renovatie een interessante investering kan zijn met het oog op een nieuwe EPC-keuring voor verhuur.
Online prijscheck mogelijk voor ieder gewest
Wat betekent dit concreet voor de actuele huurprijzen? Hoe vertaalt de impact van de verschillende bovenstaande factoren zich op de prijzen in de praktijk? Goed nieuws, want zowel Vlaanderen, Wallonië als het Brussels Hoofdstedelijk Gewest lanceerden online platformen waarop je een zo accuraat mogelijke schatting te zien krijgt van de actuele huurprijzen in de markt.
Voor Vlaanderen: de Huurschatter
Voor de Vlaamse woningverhuurmarkt is er de Huurschatter, een initiatief van de Vlaamse overheid. Deze wetenschappelijk onderbouwde tool is er om zowel huurders als verhuurders een correct zicht te bieden op de actuele huurprijzen. Op basis van de door jou ingegeven details van de woning krijg je een schatting aangeboden. Hoe preciezer de omschrijving van de huidige staat van het gebouw, hoe realistischer de schatting natuurlijk zal zijn.
Voor Wallonië: Grille des Loyers
Deze online tool biedt niet alleen een inschatting van de huurprijs, maar ook een aantrekkelijkheids- en mobiliteitsscore voor de gekozen locatie. Je kunt er bovendien meer details in aanvullen, zoals:
- het bouwjaar
- het type woning (studio, appartement, vrijstaande of rijwoning)
- de bewoonbare oppervlakte
- het aantal slaapkamers
- het huidige EPC-certificaat
- de aanwezige technieken (verwarming, ventilatie…)
Voor Brussel: Huurprijzen.Brussels
En ook het Brussels Hoofdstedelijk Geweest beschikt over een eigen tool die een indicatieve huurprijs berekent. Net als in Vlaanderen en Wallonië vul je hier idealiter zoveel mogelijk gekende details in om een zo goed mogelijk beeld te krijgen op de huidige marktprijzen.
Data + gezond verstand = succes!
Of je nu een doorgewinterde huurder bent of iemand die op zoek is naar zijn eerste huurwoning: de verhuurmarkt is voortdurend in beweging. Wat vorig jaar gold, is dus niet per se nog de gang van zaken vandaag. Bovendien staat het iedere (ver)huurder vrij om te vragen of te betalen wat ie wil. Om een verantwoorde keuze te maken, komt het er dus op aan om zoveel mogelijk relevante actuele data te verzamelen én om gebruik te maken van je gezond verstand. Om dan die ene definitieve keuze te maken: welke factoren zijn voor jou het belangrijkst om gelukkig te zijn in je nieuwe woning? En weegt dat op tegen de maandelijks te betalen huurprijs?
Huur jouw woning via Immoweb!
Klaar om de zoektocht aan te vatten? Op Immoweb zit je op het ideale platform om uit de startblokken te schieten. Zoek het geschikte pand in jouw regio naar keuze en sla meteen aan het vergelijken!