10 punten die niet mogen ontbreken in een huurcontract
Het huren van een huis of appartement wordt vastgelegd in een correct opgesteld huurcontract. Maar weet je wel wat er in een dergelijk contract staat? Ken je de cruciale onderdelen? In dit artikel sommen we 10 elementen op die zeker in een huurcontract moeten staan.
Inhoudstafel
Huur je voor de eerste maal een huis of appartement? Of heb je als ervaren huurder al wat meer kilometers op de teller? In beide gevallen is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van hoe een waterdicht huurcontract opgesteld wordt. Welke 10 zaken mogen zeker niet ontbreken in een contract?
1. Wie ben je?
De identiteitsgegevens van huurder en verhuurder vormen de logische start van een correct opgesteld huurcontract. Naam, voornaam, geboortedatum en andere belangrijke persoonsgegevens mogen dus alvast niet ontbreken.
2. Wat ga je huren?
Als jouw naam op het huurcontract staat, is het ook belangrijk dat vastgelegd wordt wat je precies gaat huren. De volgende elementen moeten beschreven worden:
- Type
woning (huis, appartement, studio,…) - Adres
(met eventueel het busnummer bij een appartement of studio) - Beschrijving
van de gehuurde woning, waarbij alle ruimtes en onderdelen van de woning vermeld
worden (tuin, balkon, garage en dergelijke)
3. Hoelang ga je de woning huren?
Uiteraard is het ook belangrijk om vast te leggen hoelang je de woning gaat huren en vanaf wanneer het huurcontract loopt. Je hebt de keuze uit een verhuur van korte termijn (drie jaar of minder) of lange termijn.
4. Wat als je het huurcontract vroeger wilt opzeggen ?
Wellicht denk je er bij de start van je huurcontract nog niet aan, maar bekijk al even onder welke voorwaarden je de huurovereenkomst eventueel vroeger kan opzeggen. Welke wettelijk bepaalde opzegtermijn moet gerespecteerd worden en welke opzegvergoeding moet je betalen? Spreek ook af hoe de opzeg verloopt als je zelf een nieuwe huurder aanbrengt.
5. Welke huurprijs moet je betalen?
In het huurcontract moet ook duidelijk beschreven worden hoeveel je maandelijks moet betalen. Noteer ook op welke manier je moet betalen en welke aanvullende gemeenschappelijke kosten er nog worden aangerekend. Leg ook de afspraken rond het indexeren van de huurprijs vast.
6. Welke huurwaarborg moet je voorzien?
Bij de start van een huurovereenkomst moet je als huurder een huurwaarborg (ter waarde van drie maanden huur) storten op een geblokkeerde bankrekening. Na afloop van de huurtermijn krijg je deze huurwaarborg (en eventuele intresten) terug, op voorwaarde dat je de huurwoning als een goede huisvader onderhouden hebt.
7. Hoe is de staat van de woning?
Bij de start van de huurtermijn wordt een plaatsbeschrijving opgemaakt en opgenomen in het huurcontract. Hiervoor kan een expert ingeschakeld worden die de staat van de woning in kaart brengt. Op die manier vermijden huurder en verhuurder discussies als het huurcontract ten einde loopt.
8. Welke renovatiewerken zijn nodig?
Zijn er herstellingen of renovatiewerken nodig in de huurwoning? Dan is het zeker verstandig om deze te vermelden in het huurcontract. Laat duidelijk registreren wanneer deze werken zullen plaatsvinden, wie opdraait voor de kosten en wat er precies zal worden uitgevoerd.
9. Welke verzekeringen moeten voorzien worden?
Ongelukken schuilen soms in een klein hoekje, ook in een huurwoning. Als huurder verzeker je je best voor de volledige duur van de huurovereenkomst met een woonverzekering tegen brand, waterschade en glasbraak. Neem alle afspraken hierrond op in het huurcontract.
10. Welke extra punten worden ook best vermeld?
In een huurcontract kunnen nog andere bepalingen opgenomen worden, zoals:
- Een regeling wanneer potentiële nieuwe huurders de woning kunnen bezoeken
- De bepaling of je wel of niet huisdieren mag houden
- De officiële registratie van het huurcontract
Nog op zoek naar je nieuwe droomwoning?
Met meer dan 1.500 nieuwe zoekertjes per dag, vind je op Immoweb zeker je goesting!