Industrieel interieur: allesbehalve kil, àls je het goed doet
Van alle tijden, apart, karaktervol, imposant… Het industrieel interieur heeft nooit aan populariteit ingeboet. Logisch, want meer dan bij eender welk interieur krijg je de kans om een unieke sfeer in huis te creëren. In deze blog tonen we je stap voor stap hoe je deze industriële sfeer zelf oproept.
Inhoudstafel
Wie industrieel zegt, zegt…
Industriële interieurs zijn meestal geïnspireerd op de look&feel van oude loodsen en productiebedrijven. Een typisch voorbeeld van zo’n interieur kom je vaak tegen in Amerikaanse sitcoms en Hollywood-films. Denk aan appartementen in oude pakhuizen met hoge plafonds, grote open ruimtes met zichtbare steunbalken, stalen ramen enzovoort.
Back to basics als het ware en dat is precies wat de industriële look inhoudt. De industrial style combineert ruimtegevoel en veel lichtinval met ruwe materialen, zoals beton, metaal en baksteen. In tegenstelling tot veel andere stijlen zijn deze ruwe, onafgewerkte interieurelementen net een must.
Alles open
In heel wat hedendaagse woningen maakt de keuken integraal deel uit van de leefruimte. De industrieel geïnspireerde woning gaat nog een stukje verder. Op het toilet en de badkamer na vind je alle ruimtes meestal terug in één ruimte zonder tussenmuren. Vaak wordt zelfs de slaapkamer hierin mee opgenomen.
Maar wat dan met je privacy? Door de ruimte op een creatieve manier in te delen, creëer je toch het nodige privacygevoel in huis. Bijvoorbeeld door houten (schuif)panelen, stalen frames of glazen wanden als scheidingswand in te passen. Of door gezellige hoekjes af te bakenen door middel van kasten, zetels of een open boekenrek. Ook hier geldt: hoe ruwer, hoe sterker de industriële vibes doorschemeren in je interieur.
Hoe trek je de industriële stijl door in huis?
Wil dit zeggen dat je nu volop op zoek moet gaan naar voormalige industriële loodsen? Dat is een optie, maar weet dat je met enkele simpele ingrepen de industriële interieurstijl in je woning kunt brengen. Hier volgen een aantal concrete tips.
Aardse kleuren met een subtiele accentkleur
De basiskleuren van een industrieel interieur? Grijs, wit, zwart, bruin en aardse tinten. Kleuren die enerzijds rust creëren en anderzijds de ruwheid van de gebruikte materialen benadrukken. Combineer deze kleurtinten met een subtiele accentkleur, zoals terracotta, nachtblauw of diepgroen. Het contrast zal je interieur alleen maar levendiger doen ogen.
Blaas het oude nieuw leven in
Industrieel meubilair staat bekend om zijn eenvoud. Minimalistisch, ruw, strak, zonder franjes. Met strakke lijnen die de toon voeren. Vul dit aan met vintage meubels, zoals lederen zetels in cognackleur, tafels en kasten in (zwart) metaal en hout, minimalistische wandrekken of stellingkasten… en je bent helemaal op de goede weg.
En waarom nieuwe meubels kopen als het ook vintage industrieel kan? Door oude, antieke meubels te upcyclen, geef je ze nog vele jaren een mooi tweede (of derde) leven. Voorbeelden hiervan zijn een oude werkbank die je als eettafel gebruikt of een karretje dat je omtovert in een bijzettafeltje.
Betonvloeren for the win
Een betonvloer – of een lookalike in bijvoorbeeld epoxy – ademt industrieel uit. De effen afwerking in contrast met een specifieke structuur, zoals een bakstenen binnenmuur, versterkt dat effect nog eens.
Maar ook een houten vloer is perfect mogelijk, zeker als je een warmere uitstraling wilt. Extra punten voor een verweerde afwerking. Ook houten lambriseringen zorgen voor die warmere industriële toets.
Minder hard industrieel? Speel met textiel
Net zoals hout de scherpe kantjes van je industrieel interieur haalt, is textiel een perfecte manier om het geheel iets zachter te maken. De wat ruwere, natuurlijke stoffen zoals linnen en jute vormen een ideale combinatie met de rest van je interieur. Probeer het gerust eens uit voor je kussens of gordijnen.
Tot slot tippen we een groot vloerkleed in jute, sisal, wol of katoen. Helemaal in lijn met de industriële kleuren van hierboven (grijs, aards, donker…) of in warmere kleuren, zoals olijfgroen of bordeaux: je kunt heel wat kanten uit. Net zoals met de vorm. Doorbreek de rechthoekige patronen door te kiezen voor een rond of ovaal vloerkleed.
Hou het ook ’s avonds gezellig
Veel lichtinval is typisch in het traditionele industrieel interieur, maar hoe zorg je ’s avonds voor de nodige gezelligheid? Ga je voor industriële metalen hanglampen, voor eenvoudige draadlampen, of net voor een combinatie van beide?
Zorg er hoe dan ook voor dat je op voldoende plaatsen sfeerlicht of gedimd licht voorziet, zeker binnen grotere ruimtes. Op deze manier betrek je zoveel mogelijk hoekjes van jouw interieur. Nu nog een of twee karaktervolle staanlampen en je bent klaar. Mag het nog opvallender? Al eens in de neonverlichting gedoken? Ook hiervan kan je prachtige vintage exemplaren op de kop tikken.
La pièce de résistance
De meeste woningen hebben die ene eyecatcher waar het volledige interieur rond lijkt te draaien. Binnen een industrieel interieur komt zo’n pronkstuk extra tot zijn recht dankzij de eerder sobere kleuren en texturen in de rest van de woning.
Of je nu voor een (reeks) kunstwerk(en), graffiti, een open haard, een antieke boekenmuur of een plantenwand gaat, grote kans dat het er perfect tot zijn recht komt. In een industrieel interieur zijn er namelijk niet al te veel spelregels.
Duik in nog meer wooninspiratie
Hebben we je op ideeën gebracht, maar zit je met nog een aantal interieurvragen? Neem dan zeker een kijkje op onze blog, waar we alle woontopics voor je verzameld hebben.