Leestijd: 3 min

Volgens welke vier criteria kies je een vastgoedagentschap?

Bij de (ver)koop van een woning is de eerste stap naar succes: je laten bijstaan door goede professionals. Daartoe behoren ook vastgoedagentschappen. Zij helpen je gedurende de hele vastgoedtransactie. Maar hoe kun je met al die agentschappen op de markt degene kiezen die het beste bij jou past? In dit artikel geven we je vier criteria om het juiste vastgoedagentschap te kiezen.

1) Kies een vastgoedagentschap met een goede reputatie

Reputatie is in vastgoed erg belangrijk en kan bij een transactie een groot verschil maken. Als je met een zeer ervaren makelaar werkt, geef je potentiële kopers of verkopers een positiever signaal. Hou bij het beoordelen van de reputatie van een agentschap met een aantal zaken rekening.

In de eerste plaats kunnen online reviews op zoekmachines of speciale websites aangeven wat gebruikers vinden. Je moet die soms wel met een korreltje zout nemen, maar ze geven je wel een idee over hoe het agentschap te werk gaat. Mond-tot-mondreclame is ook handig bij je keuze. Praat er dus vooral over met je vrienden, familie en collega’s.

Eerdere geslaagde vastgoedtransacties tonen ook aan dat je te maken hebt met een betrouwbaar agentschap. Vraag naar verkoopvoorbeelden in je omgeving en vergelijk de prijzen van vergelijkbare huizen of appartementen bij hun concurrenten. Andere criteria zoals de gemiddelde looptijd van hun verkopen kunnen aantonen hoe doeltreffend het agentschap is.

2) Lokale expertise maakt bij de verkoop van een woning vaak het verschil

Een goede vastgoedmakelaar onderscheidt zich van een “low-cost”-makelaar met zijn grondige kennis van de lokale markt. De vastgoedmarkt in Brussel verschilt van die in Gent of Brugge. En met kennis van lokale bijzonderheden zoals de prijs van recente transacties in de wijk kan de makelaar de prijs van een woning preciezer schatten en mikken op een grotere meerwaarde.

Een andere grote troef is dat hij vaak op de hoogte is van lopende bouwprojecten in de wijk waar je wil (ver)kopen. De toekomstige aanleg van parken, winkelcentra of een metrolijn kunnen een wijk een pak aantrekkelijker maken. Een goede makelaar geeft je duidelijke informatie hierover, zodat jij kan inspelen op de ontwikkelingen van de vastgoedmarkt.

3) Vastgoedagentschappen bieden niet allemaal dezelfde diensten aan

Het ene agentschap is het andere niet. Elk heeft zijn eigen specialiteiten. Denk dus goed na wanneer je er één kiest en zorg ervoor dat hij het best bij jou past. Bepaalde agentschappen bieden totaaldiensten aan en zullen dus:

  • de waarde van een woning schatten;
  • de volledige transactie beheren;
  • potentiële kopers zoeken;
  • de (ver)koop van de woning onderhandelen;
  • de administratieve zaken regelen.

Andere specialiseren zich dan weer in specifieke domeinen zoals de verkoop van luxewoningen, seizoensverhuur of huurinvesteringen. Bepaalde agentschappen bieden ook aanvullende  diensten aan zoals home staging (een huis of appartement inrichten met het oog op verkoop) of renovatieadvies.

4) Hou ook rekening met de kosten en tarieven

Bekijk voordat je een bepaald agentschap kiest ook hoeveel zijn diensten je zullen kosten. De tarieven kunnen verschillen en worden over het algemeen berekend volgens een percentage van de verkoopprijs van een woning. Vergelijk dus de tarieven van de agentschappen die aan jouw verwachtingen lijken te voldoen.

Zorg wel dat je niet enkel de laagste prijs kiest. Een agentschap dat een groter percentage van de verkoop vraagt, maar je woning voor meer verkoopt, biedt natuurlijk een grotere meerwaarde. Een deskundig en ervaren vastgoedagentschap kan hogere tarieven aanrekenen omdat het extra troeven biedt qua zichtbaarheid, een groter netwerk met kopers en de manier waarop het de verkoopvoorwaarden zal onderhandelen.

Verkoop je woning op Immoweb

Bij de keuze voor een goed vastgoedagentschap, zoek je een partner die het best bij jouw criteria past (deskundigheid, diensten, reputatie), tegen de beste prijs. rnrnOm je bij jouw keuze te helpen, is het slim om ook de vastgoedmarkt in jouw omgeving te analyseren. Raadpleeg nu onze databank met vastgoed en schat gratis de prijs van jouw woning.rn

De prijs van mijn woning schatten

Meer artikelen