Leestijd: 3 min

Je woning goed laten bezichtigen in 4 stappen

Wanneer je vastgoed te koop zet, spelen bezichtigingen door potentiële kopers een belangrijke rol om tot een verkoop te komen. Tijdens die bezichtigingen krijgen zij namelijk de kans de kwaliteiten van uw pand te ontdekken.

Daarom is het cruciaal ze goed voor te bereiden: kopers of toekomstige huurders moeten zich hun toekomstige leven in de ruimte kunnen inbeelden of er gerust op zijn dat ze een goede investering doen. In dit artikel leggen wij uit hoe je je pand goed kunt laten bezichtigen.

1) Duidelijk communiceren met een potentiële koper: de eerste stap vóór een bezichtiging

Denk eraan dat de eerste indruk  vaak het meeste impact maakt, zelfs bij de verkoop van vastgoed. Nog voor je bezichtigingen begint in te plannen, zorg je er dus best voor dat je pand er aantrekkelijk uitziet wanneer je verschillende advertentiemiddelen gebruikt  (zoals online zoekertjes).

Gebruik foto’s die de kenmerken van je pand goed tot uiting doen komen en voeg een nauwkeurige beschrijving toe waarbij je de nadruk legt op de goede eigenschappen zoals de ligging, de warmte-isolatie of de meerwaarde ten opzichte van andere panden. Hoe uitgebreider je zoekertje,  hoe geschikter de kandidaten zullen zijn die contact met je opnemen.

 Als je eenmaal de aandacht van kopers hebt, zorg er dan voor dat je goed met ze communiceert. Als je snel en vriendelijk hun vragen beantwoordt, bouw je een vertrouwensrelatie op, wat helpt om ook bezichtigingen te organiseren. Probeer zeker ook momenten voor te stellen die voor hen passen om te tonen dat je rekening houdt met hun behoeften.

2) Bereid elke ruimte zorgvuldig voor

Zorg er nadat de bezichtiging is gepland ook voor dat je je woning zo aantrekkelijk mogelijk maakt. Je wil je woning in zijn best mogelijke toestand laten zien.

  1. Zorg dat je woning schoongemaakt, opgeruimd en verlucht is. De sfeer binnen een te koop aangeboden verdieping of appartement moet voor de bezoekers aangenaam zijn. Als je de woning op zijn best laat zien, stel je de koper gerust.
  2. Ze moet in perfecte staat zijn. Controleer de lampen, meubels, zichtbare gebreken zoals barsten in of vlekken op de muren en vloeren. Voer de nodige herstellingen of renovaties uit en zorg waar nodig voor een nieuw likje verf.
  3. Richt je woning sfeervol in: help de kopers zich hun leven in de woning voor te stellen door te tonen hoe het er na hun aankoop zou kunnen uitzien.

Het is belangrijk dat niets de bezichtiging verstoort. Een zichtbaar gebrek kan bezoekers afschrikken die anders misschien zouden ingaan op je aanbod. Door op zulke details te letten, vergroot je je kansen op een geslaagde verkoop tegen een betere prijs.

3) Begeleid de bezichtigers in je pand

Nu de bezichtiging van je woning is afgesproken, kun je ze voorbereiden. Zorg allereerst voor een document met informatie dat je tijdens de bezichtiging aan de geïnteresseerden overhandigt. Daarin kun je informatie zetten als precieze kenmerken, aanwezige uitrusting, verkoopvoorwaarden, regels voor mede-eigendom enz.

Begroet de bezichtigers bij aankomst met een glimlach en maak duidelijk dat je er bent om hun vragen te beantwoorden. Noem bij elke ruimte de sterke punten op en leg bijvoorbeeld uit hoe ze ingericht kunnen worden. Probeer niet te veel uit te weiden over de gebreken. Laat de kopers de woning op hun eigen tempo ontdekken en geef extra informatie wanneer ze erom vragen.

Na de bezichtiging kun je wat tijd nemen om hun indruk aan te horen en hun vragen te beantwoorden. Sommige kopers hebben wel eens wat meer tijd nodig om een beslissing te nemen: neem dus gerust aantekeningen tijdens jullie gesprekken zodat je zo goed mogelijk kan antwoorden wanneer je hen weer spreekt.

4) Wees geduldig en vertrouw op de vastgoedprofessionals

De verkoop van een woning is een langdurig proces en vergt soms wat geduld. Bezichtigingen organiseren kost veel tijd en de eerste potentiële kopers zijn niet altijd de juiste. Toch zou het verkeerd zijn je woning onder de marktprijs te verkopen om wat tijd te winnen. Als je geen tijd hebt om regelmatig kandidaat-kopers te ontvangen of het je allemaal wat te veel wordt, kun je een beroep doen op professionele verkopers of een vastgoedagentschap. Dan betaal je misschien wel makelaarskosten, maar zo verloopt je verkoop wel veilig en ben je zeker van een correcte schatting.

Bezichtigers voor je pand vinden op Immoweb

Voor een goede bezichtiging is het van het grootste belang dat je jezelf en je woning goed voorbereidt. Met onze tips vergroot je je kansen op een succesvolle verkoop.

Wil je een precieze schatting van de waarde van je woning? Gebruik dan onze tool voor een juiste en betrouwbare schatting.

Je woning schatten op Immoweb