huis in twee snijden met mes
Leestijd: 2 min

Moet je je onroerend goed verkopen alvorens te scheiden?

Een scheiding is een zeer complexe aangelegenheid. Er komen tal van vragen bij kijken, en de woning is voor sommigen een bron van grote stress. Hoe doe je de verdeling? Wat is de beste beslissing voor het gezin? Moet je je onroerend goed verkopen alvorens te scheiden?

Overleg samen voordat je beslist een gemeenschappelijk goed te verkopen

De ene situatie is de andere niet. Tijdens een scheiding is communiceren niet altijd gemakkelijk. Zo is een minnelijke schikking voor sommigen zeker haalbaar, terwijl die voor anderen snel uitdraait op een conflict.

De eerste tip die we kunnen geven is om de dialoog gaande te houden. Hoewel een relatiebreuk niet meteen een moment is waarop iedereen rationeel denkt, kan het lonen om de tijd te nemen en de pro’s en contra’s tegen elkaar af te wegen. Het gaat hier immers over de verdeling van goederen.

De kans bestaat dat een overhaaste beslissing die voortvloeit uit een emotionele opwelling een van beide partijen benadeelt, wat nooit een goede uitkomst is.

Elke situatie vereist een oplossing op maat

Wil je weten of het een goed idee is om te verkopen alvorens te scheiden, analyseer dan eerst de financiële situatie van beide partijen:

  • Wat is de waarde van het eigendom op de huidige vastgoedmarkt?
  • Hoeveel van de hypotheeklening moet nog afbetaald worden?
  • Heeft een van de twee partners een groter aandeel in de aankoop?

Afhankelijk van de antwoorden op deze vragen kunnen verschillende oplossingen zich aandienen.

Je ex-partner uitkopen

Als een van de partners daartoe financieel in staat is (en de ander akkoord gaat), kan hij of zij de ander uitkopen.

Op basis van de waarde van het onroerend goed, de resterende afbetaling van de hypotheeklening, de inbreng en eventuele andere criteria wordt een uitkoopbedrag berekend.

Deze oplossing komt beide partijen ten goede: zowel voor de verkoper die zijn geïnvesteerde geld terugkrijgt, als voor de koper die in het pand kan blijven wonen.

Verhuren

Als de twee partijen het niet eens raken of de woning niet willen verkopen, kunnen ze beslissen om ze te verhuren.

Elk krijgt een deel van de huurinkomsten, wat interessant kan zijn voor persoonlijke projecten, de afbetaling van de hypotheeklening, of in afwachting van een langetermijnoplossing.

Houd echter in je achterhoofd dat verhuren ook een zeker beheer vereist, wat stress en kosten met zich kan meebrengen.

Het onroerend goed verkopen

De twee ex-partners kunnen ook afspreken om het onroerend goed te verkopen en de opbrengst te verdelen. De verdeling wordt meestal gebaseerd op de individuele inbreng van de partners.

Verkopen alvorens te scheiden kan vanuit fiscaal oogpunt voordelig zijn omdat je geen ‘overdrachtsrecht’ moet betalen. Dat is een taks van ongeveer 2,5% op de nettowaarde van het eigendom.

Maar let op: de akte van echtscheiding kan nietig worden verklaard als de rechter oordeelt dat deze werkwijze enkel bedoeld was om deze belasting te omzeilen. Aarzel niet om advies in te winnen van juridische experten alvorens een beslissing te nemen. Zo voorkom je financiële sancties.

Samenwonen

Sommigen kiezen er ook voor om het eigendom niet te verdelen en er te blijven wonen. Dat gebeurt weleens als het gebouw uit meerdere woningen bestaat, of als de twee ex-partners het nog steeds goed met elkaar kunnen vinden ondanks de relatiebreuk.

Bovendien valt het te overwegen als er kinderen in het spel zijn: door te blijven samenwonen is de overgang voor hen minder bruusk en vermijd je een conflictsituatie die negatieve gevolgen kan hebben voor hun welzijn en ontwikkeling.

Je woning verkopen alvorens te scheiden

Een scheiding is complex en mirakeloplossingen bestaan niet altijd. Wees daarom geduldig en onthoud dat deze beproeving slechts een fase in je leven is. Als je je huis wilt verkopen of wilt investeren in een nieuwe woning, raadpleeg dan onze database met zoekertjes of plaats het jouwe gratis.

Schat je woning op Immoweb

Meer artikelen