koppel houdt handen vast
Leestijd: 2 min

Hoe koop je je partner uit in België?

Bij een relatiebreuk is de verdeling van het onroerend goed een heel complex gegeven. Een van de twee partijen moet immers het deel van de ex-partner overkopen. Maar hoe verloopt zo’n transactie? Hoe zorg je ervoor dat geen van beiden zich benadeeld voelt?

De waarde van het huis schatten

Allereerst moet je de totaalwaarde van het huis kennen op het moment van de scheiding. Schat de woning bij voorkeur niet zelf, maar laat een professional het werk doen – zo vermijd je conflicten met je ex-partner.

Een onafhankelijke vastgoedexpert zal je onroerend goed objectief schatten, rekening houdend met de algemene staat, de geografische ligging en de huidige waarde op de lokale markt. Dat zal jouw taak om de uitkoopprijs te bepalen veel gemakkelijker maken.

Om de uitkoopprijs te schatten, moet je ook het bedrag van de hypotheeklening en het openstaande saldo kennen.

Het uitkoopbedrag berekenen

Laten we een voorbeeld nemen om te illustreren hoe het uitkoopbedrag berekend wordt.

Stel: Marie en Hendrik scheiden. De twee hadden jaren geleden een huis gekocht met een geschatte waarde van € 200.000. Om hun aankoop te financieren, had Marie € 25.000 bijgedragen en Hendrik € 15.000. Ze zijn een hypotheeklening aangegaan waarvan ze nu nog € 60.000 moeten afbetalen.

Om het uitkoopbedrag te berekenen, gaan we:

  1. De hypotheeklening aftrekken van de geschatte waarde van het huis
    → € 200.000 – € 60.000 = € 140.000
  • Het bedrag verdelen onder de twee partners
    → € 140.000/2 = € 70.000

Daar gaan we het bedrag bijtellen dat aan Marie verschuldigd is om de initiële inbreng gelijk te stellen. Voor een gelijke verdeling van de initiële inbreng (50/50), had elk € 20.000 moeten bijdragen. Om dat te berekenen, gaan we:

  • Het verschil bepalen tussen wat Marie echt heeft bijgedragen (€ 25.000) en de helft van de totale inbreng (€ 20.000)

→ € 25.000 – € 20.000 = € 5.000

Om het aandeel van Hendrik terug te kopen, moet Marie dus € 70.000 betalen, min de € 5.000 die Hendrik haar verschuldigd is. Daar komt nog het verdeelrecht bij (vastgelegd op 1 % van de waarde van het onroerend goed in Wallonië en Brussel, en 2,5 % in Vlaanderen).

In ons voorbeeld zou het uitkoopbedrag in Brussel – ook wel de vereffening genoemd – € 65.000 + € 2.000 = € 67.000 bedragen.

Omring je met ervaren vastgoedexperten 

Een relatiebreuk is een emotioneel proces, en de verdeling van goederen, in het bijzonder de gezinswoning, maakt het er niet gemakkelijker op. Met de hulp van vastgoedexperten en vertrouwenspersonen doorsta je deze beproeving zonder al te veel kleerscheuren en zorg je ervoor dat iedereen gelijk behandeld wordt.

Vergeet niet de kosten verbonden aan de aankoop van een huis mee te tellen, anders kom je misschien alsnog voor een onaangename verrassing te staan. We hebben het dan over:

  • de registratiekosten;
  • de administratiekosten van de bank voor het aangaan van een nieuwe lening;
  • de kosten om de eigendomsakte te laten bijwerken.

Schat de prijs van je woning op Immoweb

Bij elk aankoop- of verkoopproject is het nuttig om het onroerend goed te laten schatten. Immoweb biedt je een gratis schattingstool aan waarmee je de waarde van je huis kunt berekenen.

Ontdek onze gratis schattingstool

Meer artikelen