Leestijd: 3 min

Wat is het beste moment om je huis te verkopen?

Je wilt je eigendom natuurlijk voor een goede prijs verkopen. Tal van factoren spelen daar echter een rol in. Naast de kwaliteit, ligging of isolatie van het pand, kan ook de periode waarin je het te koop aanbiedt een grote invloed op de prijs hebben. Dus, wanneer verkoop je je huis nu het beste? Welk seizoen is het meest gunstig om winst te maken met een vastgoedtransactie en waarom? Hier lees je al onze tips.

De redenen om een huis te verkopen 

Voordat we de meest interessante jaargetijden bespreken om een huis of appartement te verkopen, willen we het even hebben over gebeurtenissen die je kunnen aanzetten tot verkoop. Die vloeit doorgaans voort uit specifieke omstandigheden, zoals:  

  • veranderingen in het gezin (scheiding, huwelijk, geboorte van een kind …); 
  • financiële redenen (investering, gezondheidsprobleem, erfenis); 
  • carrièreontwikkelingen (nieuwe job, verhuizing wegens professionele redenen, pensioen). 

In bepaalde gevallen is de verkoop van je huis meer of minder dringend, en is het al dan niet moeilijker om een specifieke periode te kiezen. Als je wilt verkopen voor de beste prijs, wacht je beter tot je de meest interessante verkoopprijs kunt vastleggen. 

De winter, een minder gunstig seizoen voor vastgoed 

Op de vastgoedmarkt wordt de winter vaak beschouwd als een minder interessante periode om een eigendom te verkopen, want het weer gooit vaak roet in het eten. Het is immers veel moeilijker om een mooi huis goed te presenteren wanneer er onvoldoende licht is en de slechte weersomstandigheden potentiële kopers ontmoedigen om het te komen bezichtigen. 

Bovendien staan bij veel mensen eindejaarsfeesten en wintervakanties op de agenda, waardoor ze minder tijd en energie hebben om op zoek te gaan naar een nieuwe woonst. Daarnaast kosten Kerstmis en Nieuwjaar ook veel geld. Kopers zijn in deze periode dus vaak minder geïnteresseerd in een grote vastgoedinvestering. Dat verkleint natuurlijk de kansen op een winstgevende verkoop in de winter. 

Als je ons vraagt wat het beste moment is om je huis te verkopen, dan zouden we adviseren om te wachten tot de lente. 

De lente, het seizoen bij uitstek om je huis te verkopen 

In tegenstelling tot de winter, is de lente ideaal om een onroerend goed te verkopen. De dagen worden langer en lichter, waardoor je je pand echt tot zijn recht kunt laten komen. Dit is dus de ideale periode om bijvoorbeeld foto’s te maken of aan home staging te doen. Beeld je een toekomstige bezichtiging in: een ontvangst in een bloeiende tuin maakt de ervaring toch veel aangenamer, niet? 

De lente is niet alleen interessant omwille van de weersomstandigheden, maar ook omdat veel gezinnen ze gebruiken om nieuwe projecten voor te bereiden. Om te kunnen verhuizen in de zomer, willen ze graag in de lente investeren in een nieuwe woonst. Dat vergroot de vraag op de markt, en meer vraag leidt doorgaans tot hogere verkoopprijzen

De zomer en herfst, seizoenen met wisselend succes 

De lente is de beste periode om je huis te verkopen, punt uit. Maar een uitspraak doen over de doeltreffendheid van zoekertjes in de zomer en de herfst, dat ligt wat moeilijker. Er spelen immers tal van factoren mee. 

In bepaalde streken is het misschien interessant om in de zomer te verkopen omdat sommige kopers willen verhuizen voor de start van het nieuwe schooljaar. Maar houd er rekening mee dat de zomervakantie de verkoop wat doet vertragen: veel mensen zijn op reis en hebben dus geen tijd om veel huizen te bezichtigen. 

In de herfst vermindert de vraag vaak naar de winter toe. Maar een koper die geïnteresseerd is in een woning die hij tijdens de warmere periodes heeft gespot, wil misschien wel overgaan tot aankoop. Het kan dus nuttig zijn om in de herfst de vastgoedmarkt in de gaten te houden. Wie weet doe je gouden zaakjes en verkoop je je huis voor een goede prijs! 

Verkoop je huis op het juiste moment en voor de juiste prijs

Zoals je ziet is het heel belangrijk om de vastgoedmarkt te kennen als je vlotjes je huis wilt verkopen. Aarzel dus niet om je te laten omringen door professionals uit de sector zoals vastgoedmakelaars, of om informatiebronnen te raadplegen zoals onze databank van zoekertjes. Zo kom je zeker te weten wat het juiste moment is om je huis te verkopen. Plaats nu gratis je zoekertje op Immoweb om zoveel mogelijk potentiële kopers te bereiken. 

Wat is de correcte verkoopprijs van je woning?

Meer artikelen