huis met sneeuw in de winter
Leestijd: 3 min

Hoe krijg je in de winter de beste prijs voor je huis?

In België is de winter synoniem aan koudere en kortere dagen. Voeg daar de feestdagen nog aan toe en je begrijpt al snel waarom er vaak wordt gezegd dat dit niet de meest ideale tijd van het jaar is om een huis te verkopen.

Het is misschien moeilijker, maar daarom niet onmogelijk om in de winter goede zaken te doen. Soms is het zelfs gemakkelijker, want er staan minder eigendommen te koop. In deze gids leggen we je aan de hand van vier tips uit hoe je in de winter je woning verkoopt voor de beste prijs.

1) Benadruk in de winter het comfort en de gezelligheid van je huis

We hoeven je niet te vertellen dat de warmte en het comfort van een knusse woonst in de winter meer dan welkom is. Dit is dus het ideale moment om alle punten in de verf te zetten die van jouw huis een gezellige en aangename plek maken om te wonen.

Breng dat gevoel aan de potentiële kopers over door de woning een beetje aan te kleden. Creëer een gemoedelijke sfeer met seizoensdecoratie zoals dekentjes, een brandend haardvuur of warme verlichting. Zorg er ook voor dat het binnen lekker warm is wanneer je hen ontvangt.

Om een huis in de winter voor de beste prijs te verkopen, is het essentieel dat je een ruimte toont waar de kopers zichzelf kunnen zien cocoonen wanneer het buiten koud is. Let wel op dat je niet overdrijft en het er niet te dik oplegt.

2) Neem lichtrijke foto’s van je woning

Een van de risico’s wanneer je een huis in de winter verkoopt, is dat het niet goed tot zijn recht komt. Dat heeft dan ook zijn weerslag op de verkoopprijs. Een ondermaats zoekertje wekt immers minder interesse bij potentiële kopers.

In deze periode van het jaar is er doorgaans minder natuurlijk licht, en dat kan het moeilijker maken om aantrekkelijke foto’s te nemen. We raden je dan ook aan om een beetje vooruit te lopen op de zaken en buitenfoto’s te maken in een zonnigere periode.

Zo kun je de troeven veel beter in de verf zetten. Als je foto’s maakt in de winter, kies dan een dag en uur waarop er veel natuurlijk licht is.

3) Pas je vastgoedadvertentie aan de winter aan

Aangezien veel kopers hun vastgoedzoektocht op het internet beginnen, is het essentieel dat je je zoekertje optimaliseert.

Profiteer dus van deze periode om bepaalde troeven te benadrukken, zoals de warmte-isolatie. Als die van goede kwaliteit is, kan dat de koper nog meer overtuigen dan op een ander moment van het jaar. Stel een complete beschrijving op die de energieprestaties van je huis verduidelijkt. In de winter zal een huis met een goed EPC aantrekkelijker zijn. Heeft het jouwe dat, dan moet je dat duidelijk aangeven.

In de aanloop naar de feestdagen en het jaareinde is het soms moeilijker om kopers te overtuigen om te investeren. Som daarom alle punten op die van jouw huis een interessante investering maken. Zo vergroot je de kans dat je het voor de beste prijs van de hand doet.

4) Houd er rekening mee dat kopers het tijdens de feestdagen vaak druk hebben

Houd rekening met het specifieke karakter van het seizoen om verkopen in de winter te vergemakkelijken. Winterdagen zijn korter en daglicht schaarser.

Stel geïnteresseerden dus flexibele uren voor zodat je er zeker van bent dat ze langskomen op een moment dat de troeven van je huis beklemtoont. Dat is vooral belangrijk omdat kopers het vaak erg druk hebben met de organisatie van het nieuwjaars- of kerstfeest. Heb aandacht voor de agenda van kopers en plan bezichtigingen in het weekend.

Verkoop je huis in de winter voor de beste prijs

De winter is geen excuus om je huis niet voor haar echte waarde te verkopen. Dit is misschien niet het meest dynamische seizoen op de vastgoedmarkt, maar daarom hoeft je verkoopprijs niet lager te zijn dan de waarde van je woning.

Als je de indruk hebt dat de biedingen te laag zijn, is het een goede reflex om jouw pand te vergelijken met gelijkaardige eigendommen (bijvoorbeeld met behulp van onze schattingstool), of de hulp in te roepen van een vastgoedkantoor. Onthoud goed: met een verkoop wil je niet gewoon je huis wegdoen, maar zoveel mogelijk winst maken ongeacht de tijd van het jaar.

Je woning schatten op Immoweb

Meer artikelen