mooie interieur, valstrikken vermijden bij verkopen
Leestijd: 4 min

Je huis snel verkopen? Vermijd dan deze 10 valstrikken!

Het is de nachtmerrie van elke verkoper: een huis of appartement dat maar niet verkocht raakt. Vaak leggen we de schuld bij externe factoren: er is weinig vraag op de markt, het ligt aan de omgeving… Maar soms pakt de verkoper het gewoon niet goed aan. Zorg dat het jou niet overkomt! Hier zijn 10 valstrikken die je absoluut moet vermijden als je je huis snel wil verkopen.

1. Jouw huis aan een verkeerde prijs verkopen 

Het is een val waar veel verkopers in trappen: een te hoge vraagprijs. Hoe mooi je woning ook is of hoeveel werkuren je er ook aan besteed hebt: het is en blijft de markt die de prijs bepaalt. Woningen die te duur geprijsd zijn, blijven te koop staan – en dat geldt vreemd genoeg ook voor woningen met een te lage vraagprijs. ‘Goedkope’ huizen en appartementen wekken de indruk dat er iets fout is. De enige oplossing? Je woning laten schatten en een correcte prijs vragen.  

2. Een slecht zoekertje opstellen of onduidelijke foto’s gebruiken 

In zeven haasten een zoekertje opstellen en snel wat foto’s nemen – dat is het slechtste wat je kan doen als je je huis of appartement snel wil verkopen. Je zoekertje en foto’s zijn het uithangbord van je woning. Op basis van deze eerste indruk beslissen kopers of ze al dan niet geïnteresseerd zijn. Neem dus ruim de tijd om een overtuigend zoekertje te maken en besteed voldoende aandacht aan de foto’s die je publiceert.

3. Misleidende info geven 

Het lijkt aantrekkelijk om in je zoekertje de waarheid wat te verbloemen en je huis of appartement beter voor te stellen dan het er eigenlijk uitziet. Doe dit toch maar niet: geïnteresseerden die op bezoek komen, zien meteen dat de info die je gaf niet strookt met de waarheid. Ze zullen er bovendien vanuit gaan dat er nog meer onwaarheden in je zoekertje staan en meteen afhaken. 

4. Je huis in slechte staat proberen te verkopen 

Een venster dat niet meer sluit, afbladderende verf of loshangende stopcontacten: gebreken in je eigen huis vallen je al lang niet meer op. Jammer genoeg zijn dit wel de eerste dingen die bezoekers zien. Je vindt het misschien verloren moeite om je huis of appartement op te knappen als je het toch gaat verkopen. Vergeet echter niet dat dit een grote impact heeft op de verkoop. Een woning in slechte staat blijft veel langer op de immo-markt dan een huis of appartement dat eerst werd opgefrist. 

5. Niet opruimen voor er bezoek komt 

Wie een woning verkoopt, krijgt meestal heel wat potentiële kopers over de vloer. Lijkt het je onnodig om voor elk bezoek op te ruimen en te poetsen? Think again! Rommel en vuil trekken de aandacht en zorgen dat geïnteresseerden je woning niet naar waarde schatten. Groepeer de bezoeken eventueel op een paar momenten, zodat je niet constant speelgoed moet opruimen of de vloer moet dweilen.  

6. Je bezoekers overdonderen met je persoonlijke inrichting 

Hou je heel erg van indianen en hangen er overal veren in je huis? Of heb je als rasechte goth je muren pikzwart geverfd? Doe je bezoekers en jezelf een plezier en geef je huis een neutrale inrichting voor je het te koop zet. Een te persoonlijke inrichting zorgt ervoor dat potentiële kopers zich niet kunnen voorstellen hoe ze je woning zelf zouden inrichten. Probeer hen tijdens het bezoek de mogelijkheden van je huis of appartement te tonen, zonder hen met je persoonlijke smaak te overdonderen. 

7. Je bezoeken slecht organiseren 

Als verkoper heb je zelf in de hand wanneer potentiële kopers langskomen. Kies een moment waarop de bezoekers rustig kunnen rondkijken en je hun vragen uitgebreid kan beantwoorden. Bezoeken op het moment dat je kinderen uitgehongerd van school komen, zijn dus geen goed idee. Heb je een hond die elke gast verwelkomt met een flink lik in het gezicht? Zorg dan dat die even niet thuis is als er geïnteresseerden naar je woning komen kijken. 

8. Je huis zelf snel verkopen 

Je hebt een drukke job, rijdt je kinderen van de ene hobby naar de andere en coördineert daarnaast nog de verbouwing in jullie nieuwe huis. Een zoekertje opstellen, wat foto’s nemen en de bezoekers rondleiden, dat neem je er wel nog snel even bij. Toch maar niet doen. Als je in het dagelijkse leven al tijd te weinig hebt, kan je de verkoop van je woning beter door een makelaar laten regelen. Hij of zij kent de kneepjes van het vak en neemt heel wat werk van je over, wat de verkoop ten goede zal komen. 

9. Je bezoekers een kille of een lege woning tonen 

Ben je al verhuisd en staat de woning die je verkoopt leeg? Dan is het voor de geïnteresseerden best moeilijk om zich voor te stellen hoe ze de ruimte kunnen inrichten. Lege ruimtes lijken soms kleiner dan ze in werkelijkheid zijn. Zorg dus dat het huis bemeubeld is als er bezoekers langskomen. Probeer ook wat warmte in je woning te brengen. Gebruik planten en kaarsen om wat sfeer te scheppen en een aangename eerste indruk te creëren. 

10. Je niet van je beste kant tonen 

Je hebt een sterk zoekertje met duidelijke foto’s, je woning is in goede staat, proper en correct geprijsd. Toch blijft dat bod uit. Misschien is het tijd om eens in de spiegel te kijken. Kan het zijn dat jij als verkoper de bezoekers afschrikt? Praat je te veel of net te weinig, wil je eigenlijk geen afscheid nemen van je geliefde plekje of lijk je voortdurend de foute dingen te zeggen over je woning? Dan is het een goed idee om een makelaar in te schakelen die de bezoeken van je overneemt. 

Meer artikelen