Blauwe bureaustoel met omgedraaid boek
Leestijd: 2 min

Welke gegevens moet een zoekertje volgens de wet bevatten?

Om de koper te beschermen, zijn er enkele wettelijke regels vastgelegd die je als verkoper moet respecteren op het moment dat je je huis of appartement te koop of te huur aanbiedt op Immoweb. We leggen je graag uit welke gegevens je zeker moet vermelden in je zoekertje.

De wetgever heeft deze regels ingevoerd om te vermijden dat een koper na de aankoop van een woning geconfronteerd wordt met verborgen gebreken of problemen met vergunningen. De wetgeving verschilt per regio. We geven hier een overzicht van de binnenlandse wetgeving, maar ook voor een zoekertje in het buitenland doe je er best aan om zoveel mogelijk informatie in het zoekertje op te nemen.

1. Je wil een woning in Vlaanderen verkopen of langdurig verhuren

Wat is verplicht? Ligt de woning in een gemeente die haar wetgeving aangepast heeft aan het Vlaams Decreet Ruimtelijke Ordening (1999)*, dan moet je zoekertje volgende gegevens bevatten:
• Het wel of niet bezitten van een stedenbouwkunding attest
• De meest recente stedenbouwkundige bestemming in het plannenregister
• Een eventuele dagvaarding van een stedenbouwkundige overtreding
• Een eventueel recht van voorkoop, vastgelegd in het Vlaamse ruimtelijke uitvoeringsplan
• Kosten en voorwaarden opgelegd bij een verkavelingsvergunning
* Op dit moment beschikken slechts enkele gemeenten over een goedgekeurd plannen- en vergunningsregister. Op termijn zullen alle Vlaamse gemeenten aan dit decreet moeten voldoen.
Waar vind je de gegevens die je nodig hebt? Alle informatie rond stedenbouwkundige vergunningen, verkavelingsvergunningen, het recht van voorkoop en de dagvaardingen voor stedenbouwkundige overtredingen kan je verkrijgen bij de gemeente waarin het pand ligt. Verdere info vind je op volgende links:
• De lijst van gemeenten waar het decreet nu al van toepassing is
Gewestplan met de meest recente stedenbouwkundige vergunning
Andere nuttige websites:
Ruimtelijke ordening
Lijst van Vlaamse gemeenten

2. De woning die je wil verkopen of langdurig verhuren, ligt in Wallonië of Brussel

Wat is verplicht? In Wallonië en Brussel is het voorlopig niet verplicht om de stedebouwkundige gegevens en de info rond voorkoop en verkavelingsvergunningen in het zoekertje te vermelden. We raden echter wel aan om het gedeelte ‘Stedenbouwkundige voorschriften’ op Immoweb zo volledig mogelijk in te vullen.
Waar vind je de gegevens die je nodig hebt? Alle informatie rond stedenbouwkundige vergunningen, verkavelingsvergunningen, het recht van voorkoop en de dagvaardingen voor stedenbouwkundige overtredingen kan je verkrijgen bij de gemeente waarin het pand ligt.
Verdere info over stedenbouwkundige bestemmingen vind je op volgende links:
Brussels Hoofdstedelijk Gewest: Gewestelijk bestemmingsplan (GBP)
Waals Gewest: Gewestplan

Meer artikelen