Leestijd: 3 min

De energieaudit: je woning doorgelicht in 5 stappen

De slimste weg naar een complete en budgetbewuste renovatie? Die loopt via de energieauditeur. Wij wisten het al en ook jij bent hier nu rotsvast van overtuigd. Nu nog die afspraak vastleggen. Maar eerst wil je nog even weten hoe zo’n bezoek in zijn werk gaat. Terecht! Wij wandelen in 5 stappen mee door je energieaudit.

Stap 1: zoek de geschikte partner

Verdiep je in de wereld der energieauditeurs. Er bestaan tal van onafhankelijke partners en organisaties die op een uiterst professionele manier voor je aan de slag gaan.

Een energetische audit van je woning is enkel geldig wanneer deze gebeurt door een erkend expert vanuit de overheid. Dit kunnen gespecialiseerde energieauditeurs zijn, maar ook architecten of ingenieurs kunnen hiervoor in aanmerking komen.

Stap 2: maak je afspraak

Nadat je contact hebt opgenomen met de gewenste expert, zal hij een gepaste datum en tijdstip met je afspreken om naar jouw woning af te zakken. Afhankelijk van de periode van het jaar bedraagt de wachttijd zo’n twee à vier weken.

Stap 3: bereid de audit voor

Het overgrote deel van het werk is natuurlijk voor de auditeur, maar ook jij dient het een en ander voor te bereiden om het bezoek zo efficiënt en doeltreffend mogelijk te doen verlopen.

  • Zorg voor een opgeruimde technische ruimte, zodat alle installaties eenvoudig bereikbaar zijn
  • Idem voor je zolder en kelder: de auditeur moet ieder hoekje kunnen verkennen zonder klim- of kruipwerk
  • Verzamel zoveel mogelijk relevante documenten over je woning: bouwplannen, facturen van eerdere renovatiewerken, een eventueel energieprestatiecertificaat (EPC),… Of bezorg deze op voorhand aan de auditeur.

Helemaal zeker zijn dat je niets over het hoofd ziet? Deze checklist helpt je bij je voorbereiding.


“De volgorde van de renovatiewerken is extreem belangrijk. Daarom denk je best tijdig na over wat je allemaal wenst aan te pakken, zodat de energieauditeur hier al zijn ervaring op kan loslaten. Zo kan hij je bijvoorbeeld vertellen waar je bij het renoveren van je dak al op moet letten met het oog op eventuele gevelisolatiewerken in de toekomst. Idem voor je algemene isolatiepeil: zo dien je onvermijdelijk een ventilatiesysteem te installeren van zodra je onder een bepaald energiepeil duikt. Gouden tips die kosten en ook veel zorgen kunnen besparen.”

Céline Randaxhe, architect en technisch directeur bij ImmoPass

Stap 4: de dag van de audit

De energieauditeur klopt bij je aan. Na een korte kennismaking zal hij met je overlopen wat er te gebeuren staat. Belangrijk is dat jij van jouw kant nog eens duidelijk maakt waarom je een audit hebt aangevraagd, zodat hij precies weet wat jouw renovatieprioriteiten zijn en hij zijn onderzoek gericht kan uitvoeren. Maar ook:

  • Hoe ver gaan jouw eisen op vlak van energiebesparing?
  • Welke energetische verbeteringswerken zijn er al in het verleden gebeurd?
  • Wens je enkel te werken met bepaalde ecologische materialen?

Daarna is het tijd voor een uitgebreide inspectie van je woning. De auditeur zal gedurende 2 à 3 uur elk vertrek aan een grondig onderzoek onderwerpen en ook langs de buitenzijde van je woning kijken waar zich de grote verbeterpunten bevinden. Op basis daarvan:

  • Bepaalt hij de huidige energetische prestaties van je woning
  • Deelt hij zijn eerste adviezen over de prioriteit en haalbaarheid van de verschillende mogelijke renovatiewerken
  • Helpt hij mee de kwaliteit, de volledigheid en de correctheid van reeds opgevraagde offertes bij aannemers inschatten

Aan het einde van het bezoek zet de auditeur nog eens alles voor je op een rijtje: welke ingrepen dienen er idealiter te gebeuren, wat zijn de grootste valkuilen en met welke budgetten dien je ongeveer rekening te houden?

thermoscan/warmtebeeld in een woning tijdens energieaudit

Aan de hand van warmtebeelden brengt de energieauditeur in kaart waar de grootste energieverliezen opduiken.


“We vonden het hoog tijd om het isolatieniveau van onze woning, die we begin jaren 90 bouwden, te verbeteren. Omdat we zelf niet wisten waar de grote zwaktes zich bevonden in huis en waar we best eerst in investeerden, gingen we voor een energieaudit. Op de dag van de audit was het amper 5 graden buiten. De thermische scans van de woning spraken boekdelen. Het uitgebreide bezoek van de auditeur en de aanbevelingen die eruit voortkwamen, hebben ons enorm veel info en inzichten gegeven waar we gericht mee aan de slag konden.”

Michel d’Huart, woningeigenaar die zijn energieaudit liet uitvoeren door ImmoPass

Stap 5: het rapport

Ongeveer een week na de audit krijg je een samenvattend rapport toegestuurd. Met daarin de belangrijkste conclusies die de auditeur tijdens zijn bezoek al met je deelde, aangevuld met een energetische analyse en de verbeterpunten per woningonderdeel: het dak, de muren, ramen en deuren, vloeren, de verwarming en warmwaterproductie, maar ook op vlak van ventilatie en hernieuwbare energie.

Daarbij worden ook volgende details vermeld:

  • De aanbevelingen van de auditeur in kwestie
  • De huidige normen per woningonderdeel
  • Een budgetinschatting van de benodigde werken
  • Een simulatie van de verwachte impact van de werken
  • De beschikbare premies waarop je beroep kunt doen (voor het Waals Gewest: het auditrapport bepaalt het premiebedrag waar je recht op hebt. Zonder dit document zal je de premies niet kunnen aanvragen)

Vraag jouw energieaudit aan via ImmoPass

Nu je helemaal weet waar je aan toe bent, is het tijd voor de laatste stap: contact opnemen met een energieauditeur die alle kneepjes van het vak tot in de details kent. Bij ImmoPass geniet je naast een ijzersterke audit ook van een uitstekende begeleiding. Zij staan je bij van begin tot eind. Leer hen beter kennen zodat jij jouw woning als nooit tevoren leert kennen.

Vraag je energieaudit aan
Gepubliceerd op 18 april 2023

Meer artikelen