Jouw woning tijdelijk verhuren: dit zijn je opties
Je vertrekt voor een paar weken of maanden op wereldreis of werkt de komende jaren voltijds in het buitenland. Tegelijkertijd heb je nog een woning in België op jouw naam staan. Mag je jouw woonst tijdelijk verhuren? En zo ja, wat dien je nog voor jouw vertrek in orde te brengen?
Inhoudstafel
Mag je zomaar jouw koopwoning verhuren?
Je bent trotse eigenaar van een koopwoning, maar op een bepaald moment in je leven krijg je een niet te missen kans voorgeschoteld waardoor je meerdere maanden of jaren van huis bent.
Alleen, je huis verkopen? Geen optie. Gelukkig is het perfect wettelijk om je koopwoning te verhuren voor een korte termijn. Concreet bestaan er twee welbekende opties om dit te doen.
Optie 1: een huurcontract van korte duur opstellen
De meest bekende vorm van je woning tijdelijk verhuren over een beperkte periode, is via een huurcontract van korte duur. Zo’n contract sluit je af voor maximum drie jaar. Maar dat kunnen ook gerust twintig dagen, twee maanden of anderhalf jaar zijn. In theorie natuurlijk. In de praktijk zal het zelden voorkomen dat een dergelijk huurcontract voor minder dan een jaar wordt afgesloten.
Een dergelijk contract valt bovendien onder de huurwetgeving van jouw gewest. Dit betekent in eerste instantie dat de toekomstige huurder van jouw woning zijn (tijdelijke) hoofdverblijfplaats moet maken. Bovendien dien je je aan een aantal belangrijke voorwaarden te houden, zoals:
- Een gedetailleerde huurovereenkomst (laten) opstellen
- Een officiële plaatsbeschrijving opmaken
- Een geschikte huurprijs bepalen
- De verhuur van je woning via de notaris laten beschrijven
- Eventueel een huurwaarborg afspreken
Je woning dient bovendien onder meer over een up-to-date energieprestatiecertificaat te beschikken en moet voldoen aan de minimale vereisten op vlak van hygiëne, veiligheid en bewoonbaarheid. Met andere woorden, je toekomstige huurder moet het bewijs krijgen dat hij straks beschikt over een woning die voldoet aan alle minimumnormen op vlak van wooncomfort.
Let wel: in sommige gemeenten is het mogelijk dat je toch nog eerst officieel toestemming dient te vragen om jouw woning op de verhuurmarkt te plaatsen. Vraag dit dus zeker na bij jouw gemeentelijke diensten.
Mag je een contract van korte duur voortijdig verbreken?
Als je jouw woning tijdelijk wenst te verhuren via bovenstaande constructie, dan is het niet mogelijk om het contract voortijdig te beëindigen . Enkel de huurder beschikt over deze mogelijkheid, mits een opzegperiode van drie maanden en een eventuele schadevergoeding als hij vroegtijdig wenst uit te huizen. Bovendien dien je als verhuurder ten laatste drie maanden voor het aflopen van het huurcontract een opzegbrief te bezorgen aan je huurder. Zo niet, loopt de huurperiode verder volgens de voorwaarden van een negenjarig contract.
Als je jouw woning dus bijvoorbeeld voor een periode van zes maanden of anderhalf jaar wenst te verhuren in onderling overleg, leg je dus best vooraf heldere, ondubbelzinnige schriftelijke afspraken vast met je huurder, zodat er later geen discussie mogelijk is.
Denk ook aan eventuele clausules: wat als je plots je job in het buitenland verliest of je moet terugkeren naar België door een overmachtsituatie? Betrek hoe dan ook een juridische partner om na te gaan of deze schriftelijke voorwaarden en clausules ook wettelijk bindend zijn.
Optie 2: Airbnb en co
Meer dan ooit is sharing gelijk aan caring. De deelmaatschappij komt almaar sneller op gang. Denk aan deelsteps, volkstuintjes en tegenwoordig ook het delen van woningen. Online verhuurplatformen, met Airbnb op kop, veroverden de wereld in sneltempo en dus komen ook kamers en zelfs hele woningen voor korte duur vrij te staan voor verhuur, van één dag tot meerdere weken of zelfs maanden. Zonder dat er sprake is van een traditionele huurovereenkomst zoals hierboven.
De grootste pluspunten van dergelijke platformen zijn de enorme flexibiliteit en de vrij aanpasbare prijzen, daar waar een standaard huurcontract werkt met jaarlijks vastgestelde huurprijzen. Bovendien heb je via een dergelijk platform vaak een goed zicht op huurders met een minder goede reputatie en kun je jouw eigen voorwaarden duidelijk zwart op wit aangeven. Als tegenprestatie is het wel belangrijk om je boekingen nauwlettend op te volgen, zodat ook jij goede recensies blijft ontvangen.
Er is in dit geval geen sprake van een nieuwe hoofdverblijfplaats van de huurder in kwestie. In de praktijk, bijvoorbeeld bij Airbnb, komt het erop neer dat je verhuurt aan toeristen. Hiervoor dien je je te registreren, zowel in Vlaanderen, Wallonië als in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Al verschillen de regels wel per regio. Zo dien je mogelijk een vergunning aan te vragen onder bepaalde omstandigheden, elders volstaat dan weer een melding. Hou daarnaast rekening met garanties op vlak van brandveiligheid, aansprakelijkheidsverzekering, enzovoort. En weet dat je op dit type van verhuur belastingen betaalt en dat AirBnB zelf een graantje meepikt van je verhuuropbrengsten via hun servicekosten.
Wie let op jouw woning terwijl je weg bent?
Natuurlijk wil je dat jouw woning in de beste staat blijft verkeren. Hoe ga je na of alle onderhoudsbeurten netjes afgevinkt worden, dat de rechten en plichten van je huurder(s) goed worden opgevolgd…?
Als niemand uit jouw persoonlijke vrienden- of kennissenkring zich hierover kan ontfermen terwijl jij in het buitenland vertoeft, kun je overwegen om een professionele instantie in te schakelen, zoals bijvoorbeeld een rentmeester of vastgoedmakelaar.
Zij kunnen zelfs mee op zoek gaan naar geschikte huurders, de juridische waterdichtheid van je huurovereenkomst nagaan, je adviseren op vlak van verzekeringen, noem maar op. Deze professionele gemoedsrust komt natuurlijk met een kost. Aan jou om af te wegen of het de investering waard is.
Conclusie: zorg dat de details zwart op wit staan
Voor welke optie je ook kiest, prioriteit is dat zowel verhuurder als huurder perfect weten waar ze aan toe zijn en eventuele betwistingen meteen van de baan geveegd kunnen worden, desnoods via de tussenkomst van een objectieve derde partij.
Zeker bij de tijdelijke verhuur van een woning is het bovendien aangeraden om je juridisch bij te laten staan, zodat je op de hoogte bent van elke mogelijke clausule of uitzondering. Zodat je als verhuurder een maximale opbrengst haalt uit je afwezigheid.
Vind de geschikte huurder op Immoweb
Ben je momenteel op zoek naar nieuwe huurders? Op Immoweb toon je jouw woning aan het grootste immopubliek van België. Twijfel niet en plaats jouw verhuurzoekertje vandaag nog online.