man bewerkt houten gevelbekleding met schuurmachine
Leestijd: 4 min

Gevel renoveren: zo laat je zelfs voorbijgangers meegenieten

De teerling is geworpen, de beslissing genomen: je gaat de gevel van jouw woning renoveren. Maar je hebt renoveren en je hebt rénoveren. Ga je voor een puur visuele facelift van je woning of zet je ook meteen een grote stap vooruit op vlak van energiezuinigheid? In deze blog verkennen we de mogelijkheden voor het renoveren van je gevel, met een focus op beide opties.

Welke weg sla jij in?

Als (toekomstige) verbouwer weet je intussen al wel dat je een gevelrenovatie op verschillende manieren kunt aanpakken:

 • Wil je jouw woning opnieuw doen stralen, bijvoorbeeld na decennialang blootgesteld te zijn geweest aan vervuilende uitlaatgassen door voorbijkomend verkeer?
 • Ben je helemaal uitgekeken op het gedateerde aanzicht van je gevel?
 • Of wil je jouw woning definitief klaarstomen voor een energiezuinige toekomst?

Voor iedere keuze valt wat te zeggen én bestaan er verschillende opties. Wij overlopen ze verderop voor je in deze blog.

1.     De propere quick fix

Een gevelrenovatie hoeft niet per se ingrijpend te zijn. Ook zonder grote breekwerken kan je jouw woning een totaal nieuwe look geven.

In dat geval kijk je al snel in de richting van gevelreinigingsmethodes. Van een stoombad voor je gevel tot een stevige zandstraalbeurt en zelfs een laserbehandeling: er zijn tal van manieren om je woning misschien wel de meest eenvoudige make-over te geven: een welgekomen dieptereiniging. Met als resultaat een gevel die je al lang niet meer – of misschien zelfs nooit – hebt mogen aanschouwen.

verfwerken gevel woning met stelling
Een gevelrenovatie hoeft niet per se ingrijpend te zijn. Ook zonder grote breekwerken kan je jouw woning een totaal nieuwe look geven.

2.     Een nieuwe façade

Mogelijk heb je het helemaal gehad met het uitzicht van je huidige gevel, maar beschik je niet meteen over het grote verbouwbudget om voor een uitgebreide energetische renovatie (zie verder) te gaan. Of je ervaart momenteel niet de nood om je woning ook op vlak van isolatie aan te pakken.

Ook in dit scenario heb je verschillende keuzes om je gevel te renoveren.

Nieuw voegwerk

Een schijnbaar minimale ingreep die een maximum aan monden kan doen openvallen? Laat je oude verkleurde en afgebrokkelde voegen verwijderen en kies voor nieuw voegwerk.

Voegen beschermen je woning namelijk tegen het indringen van vuil, vocht en koude of warmte in je woning. Je kunt er dus maar best voor zorgen dat ze in opperbeste staat verkeren. Zijn je voegen vuil, maar nog in goede vorm? Dan is een gevelreiniging wellicht een betere optie.

Een frisse verflaag

Eerst even uitzoeken of jouw gevel verfproof is. Want het succes van je gevelrenovatie hangt in dit geval af van de juiste keuzes:

 • Is de verf geschikt voor je geveltype (baksteen,  beton,…)?
 • Moet je jouw gevel voorbehandelen tegen vochtdoorslag?
 • Beschermt de verf tegen regen, koude temperaturen, vocht en schimmelvorming?

En bovendien: ben je 100% zeker van je keuze? Doe navraag bij de leverancier van de verf of je een aantal gelijkaardige referentiewoningen mag gaan bekijken. Het zal jouw renovatiedroom bevestigen of op zijn minst terug in de juiste richting sturen.

Gevelbekleding

In het moderne straatbeeld vallen ze meteen op: de verschillende gevelbekledingen in tal van materialen, structuren, kleuren en afmetingen. De meest bekende voorbeelden zijn:

 • Hout
 • Aluminium
 • Kunststof (pvc)
 • Composiet
 • Gevelpleister (crepi)
 • Steenstrips
 • Leien

Gevelbekleding is hoe dan ook een populaire keuze, want jij bepaalt zelf hoe subtiel of hoe uitgesproken de nieuwe uitstraling van je woning wordt. Laat je jouw huis helemaal inpakken of zet je specifieke delen van je gevel extra in de verf?

In combinatie met achterliggende isolatie kan je jouw woning bovendien aan een betere energiescore helpen.

voor en na gevelrenovatie stadswoning
Vergeet zeker niet vooraf te polsen naar de stedenbouwkundige voorschriften in jouw gemeente. Het zou namelijk jammer zijn dat jouw renovatiedromen helemaal niet blijken te stroken met wat je gemeente toelaat.

3.     Ingrijpende gevelrenovatie: verlaag je energiefactuur, stimuleer je woningwaarde

De derde en tegelijk financieel meest ingrijpende optie is een energetische gevelrenovatie. Mogelijk dringt een dergelijke aanpak zich zelfs sneller op dan gedacht, gezien de almaar strengere verplichte renovatie-eisen in ons land.

Bij een dergelijke renovatie combineer je in de meeste gevallen een nieuwe isolatielaag met een nieuwe gevelafwerking, ramen en deuren,… Toch krijg je niet zomaar carte blanche, want niet elk type gevelafwerking is zomaar geschikt voor een energetische renovatie:

 • Loop je risico op vochtproblemen?
 • Kan je woning voldoende ventileren?
 • Kan je jouw woning voldoende energetisch optimaliseren met de door jou gekozen oplossingen?

Heb je voldoende middelen ter beschikking, dan maak je hiermee alvast een toekomstgerichte en duurzame keuze. Je snoeit namelijk niet alleen drastisch in je huidige energieafrekening, je geeft ook een potentiële boost aan de doorverkoopwaarde van je woning. Al hangt de prijs die kopers voor je woning willen bieden ook van andere belangrijke factoren af. Doe het dus in de eerste plaats voor jezelf.

Beginnen doe je met een duidelijk plan

Maar voordat je de eerste steen aanraakt of de eerste verfstreek zet, is een grondige voorbereiding cruciaal. Begin met een duidelijk plan waarin je jouw visuele wensen en energiedoelstellingen naast elkaar legt.

Een energieaudit kan helpen om je de nodige inzichten te geven in wat budgetmatig mogelijk is en wat de logische volgorde is in het aanpakken van jouw woning.

Vergeet bovendien zeker niet vooraf te polsen naar de stedenbouwkundige voorschriften in jouw gemeente. Het zou namelijk jammer zijn dat jouw dromen helemaal niet blijken te stroken met wat je gemeente toelaat. Tenzij je natuurlijk een uitzondering te pakken krijgt.

En last but not least: neem je tijd om de geschikte professionals te vinden die zich kunnen ontfermen over jouw renovatieproject. Misschien zijn het zelfs manusjes-van-alles die je ook op een later moment in je renovatietraject van dienst kunnen zijn?

Duik in meer verbouwtips op Immoweb!

Heb je de verbouwkriebels helemaal te pakken? Bij Immoweb verzamelen we maandelijks nieuwe renovatietips, zodat jij alle informatie in handen hebt om de beste keuzes te maken om jouw woondroom te realiseren. Duik in ons blogaanbod en laat je inspireren!

Ontdek de Immoweb-verbouwblog
Publish on 4 april 2024

Meer artikelen