Hoe zorg je ervoor dat je droomwoning geen financiële nachtmerrie wordt?
Inhoudstafel
200.000 euro, 275.000 euro, 325.000 euro… De zogenaamde ‘Te koop’-prijs die je online en offline tegenkomt tijdens de zoektocht naar je nieuwe woning is niet de totale kost die je aan het eind van de rit betaalt. Welke kosten komen er nog kijken bij de aankoop van een woning en hoe schat je het totale prijskaartje zo goed mogelijk in?
Scan je buurt
Een nieuwe woning koop je niet in één maand tijd. Hoe meer informatie je op voorhand inwint, hoe minder (financiële) verrassingen je op een later moment zal tegenkomen.
Dat begint bij een juist beeld te krijgen van de woningprijzen in jouw buurt. Bij Immoweb hebben we daarom een online platform ontwikkeld dat je een duidelijk overzicht biedt van de gemiddelde woningprijzen in je regio.
Ontdek op Immoweb Pricemap de gemiddelde woningprijzen in jouw buurt.
Is het te mooi om waar te zijn?
Dan is dat waarschijnlijk ook zo. Een pracht van een woning met alles erop en eraan, maar met een verrassend lage prijs? Dan speelt er mogelijk iets anders mee.
Lees ook: 5 valkuilen om te vermijden bij het kopen van je droomwoning
Vraag de bewoners of de makelaars tijdens iedere rondleiding hoe dan ook naar zichtbare en onzichtbare gebreken. Inventariseer ze en vraag offertes op om de eventuele herstelkosten beter in beeld te brengen. Een woning van 250.000 euro met 10.000 euro renovatiekosten? Interessant. Maar wanneer die kosten tot 50.000 euro en meer riskeren op te lopen, is het de investering dan nog waard?
En ook tijdens de renovatiefase zelf doe je er goed aan om even de kat uit de boom te kijken en een stapje achteruit te zetten. Stel een plan voor de lange termijn op en schakel eventueel een renovatie-expert in als je zelf niet over de nodige ervaring en know-how beschikt. Wat op het eerste zicht op een klein mankementje lijkt, kan namelijk al snel uitgroeien tot een structureel probleem, met alle gevolgen vandien.
Lees meer: 7 tips om je budget onder controle te houden bij een renovatie
Renovatieplannen? Doe eventueel beroep op een renovatie-expert. Wat op het eerste zicht op een klein mankementje lijkt, kan namelijk al snel uitgroeien tot een structureel probleem.
Laat je hoofd niet op hol brengen
De woningprijzen zitten in de lift. In die mate zelfs dat er vaak onrealistische prijzen circuleren. En dan moet het tegen elkaar opbieden nog beginnen.
Uitgebreide research vooraf (zie boven) kan je alvast in een mooie positie brengen om de verkoopprijs te drukken. Net als een aantal sterke onderhandelingstips.
Bovendien krijg je vanaf 2022 bijkomende bescherming van bovenaf. Zo zal het voor woningverkopers in de toekomst moeilijker worden om hun woning ver boven de reële marktwaarde te verkopen. Als koper zal het dan weer verplicht zijn om bij het aanvragen van hypothecaire lening een officiële schatting – al dan niet via je bank – te laten maken van de waarde van de woning.
Lees meer: Verplichte schatting hypothecaire lening: vloek of zegen?
Kijk verder dan je rentevoet
Wie een woning wenst te kopen, dient hier dus meestal een woonkrediet voor op te nemen bij de bank. Dat de rentes van deze leningen al jaren op een laag pitje staan, speelt natuurlijk in jouw voordeel.
Toch houdt een hypothecaire lening veel meer in dan het percentage van je rente en het bedrag van je maandelijkse afbetaling. Denk hierbij aan de brandverzekering, schuldsaldoverzekering, maar ook aan de dossierkosten die komen kijken bij het afsluiten van je lening. En natuurlijk aan de notariskosten om de lening officieel in te schrijven.
En zelfs eens je de woning in jouw bezit hebt, zullen er steeds kosten blijven terugkeren, zoals de jaarlijkse onroerende voorheffing en de vaste kosten voor je energie of met betrekking tot de mede-eigendom (voor appartementsbewoners).
Lees meer: Wat zijn de bijkomende kosten bij de aankoop van een huis?
Lees meer: Hoeveel kan je lenen om een woning te kopen?
Een hypothecaire lening houdt veel meer in dan het percentage van je rente en het bedrag van je maandelijkse afbetaling. Denk aan notariskosten, dossierkosten, verzekering…
Je notaris als bondgenoot
Eén de voornaamste bijkomende kosten bij de financiering van je koopwoning, zijn de notariskosten en de bijhorende registratierechten. Die laatsten verschillen naargelang je in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, in Vlaanderen of in Wallonië een woning koopt.
Wat veel kopers niet weten, is dat een notaris niet alleen de verkoop officieel registreert, maar ook onder meer natrekt of een van de partijen met schulden kampt, of er bouwovertredingen of vergunningsproblemen in het spel zijn, enzovoort. Hij of zij zorgt ervoor dat je aankoopdossier juridisch top in elkaar steekt.
Lees meer: Notaristenkosten berekenen: verlies het totaalplaatje niet uit het oog
Wist je dat je op de website van Belgische notarissen een simulatie kan maken van je notariskosten? Op deze manier krijg je al meteen een veel beter zicht op het benodigde totaalbudget.