Nadelen containerwoning vs. de voordelen: wat geeft de doorslag?
Droom je van een eigen huis, maar zie je op tegen de eindeloze bouwperiode en de torenhoge kosten die traditioneel bouwen met zich meebrengt? Dan is een containerwoning mogelijk een interessant alternatief. Nog altijd relatief onbekend, maar door almaar meer mensen bemind. Wat zijn de voordelen én nadelen van een containerwoning?
Inhoudstafel
Van de zee naar het vasteland
Een containerwoning is precies wat de naam doet vermoeden: een huis gemaakt van een of meerdere op elkaar gestapelde containers, gebaseerd op de traditionele zeecontainer. Almaar vaker vinden ze hun weg naar het droge, ver weg van de cargoschepen.
Waar deze containerwoningen vroeger vooral opdoken als leuke vakantiewoning of een zeldzaam architectuurproject, vind je ze vandaag steeds vaker terug als volwaardige modulaire huizen, die je bovendien helemaal naar jouw hand kunt zetten.
Waarom een containerwoning het overwegen waard is
Een container op je (bouw)perceel, je bent zeker niet de eerste persoon die hierdoor getriggerd raakt. Los van het feit dat het een exotische manier van wonen is, hangen er nog heel wat andere pluspunten aan vast.
Budgetvriendelijker dan een traditionele woning
In vergelijking met een woning die op de klassieke manier gebouwd wordt, ben je met het bouwen van een containerwoning in principe voordeliger af. Online vind je prijzen terug om en bij de 1.400 à 1.500 euro per m2 voor een containerwoning die zowel energetisch als qua afwerking helemaal voldoet aan de moderne eisen. Een scherp contrast met de traditionele nieuwbouwprijzen die vandaag vaak vlotjes de 2.000 euro per m2 overschrijden.
Natuurlijk hangt – net zoals bij een “normale” woning – veel af van jouw keuzes op vlak van materialen en afwerking. Hoe luxueuzer, exclusiever en architecturaal uitzonderlijker je uiteindelijke constructie wordt, hoe hoger je totale kostenplaatje oploopt.
Zowel voor zelfbouwers als voor laten-bouwers
Zoals je sleutel-op-de-deurbouwers hebt, bestaan er tegenwoordig ook bouwbedrijven die puur gespecialiseerd zijn in het bouwen van kwalitatieve containerwoningen. De woning wordt helemaal volgens jouw wensen opgebouwd in een atelier en nadien naar jouw woonadres getransporteerd. Dit alles gebeurt in sneltempo, want er komen een pak minder transport en vertragingen kijken bij deze prefab bouwwijze. Afhankelijk van de omvang van je project duurt je bouwproces een paar weken tot maximaal een paar maanden.
Ben je de allerhandigste harry of harriët? Dan kan je overwegen om zelf een zeecontainer op de kop te tikken en aan de slag te gaan met het woonklaar maken van je nieuwe thuis. Voor enkele duizenden euro’s vind je al een gebruikt exemplaar. Laat je wel goed adviseren door een kenner. Niet iedere container is namelijk geschikt of nog van voldoende kwaliteit om er een moderne, energiezuinige woning van te maken.
Tegen vele stootjes bestand
Zeecontainers bestaan uit staal en zijn gebouwd om de ruwste weersomstandigheden aan te kunnen. Logischerwijs hebben ze dus ook een respectabele levensduur. Afhankelijk van de staat en het gebruikte materiaal gaat een dergelijke container gemakkelijk tientallen jaren mee. Soms wel 50 tot 70 jaar lang.
Niet als huis? Dan als…
Nog zo’n leuk aspect van zeecontainers is de enorme veelzijdigheid ervan. Zo kan je een container niet alleen gemakkelijk verplaatsen. Je kunt een of meerdere containers ook omtoveren tot een gezellige buitenruimte, zoals:
- Tuinberging of poolhouse
- (Cocktail)bar voor in je tuin
- Tuinkantoor of hobbyruimte in je tuin
- Aanbouw als uitbreiding van je woning
- Luxevilla met alles erop en eraan
- …
Let wel: net omdat containerwoningen verre van ingeburgerd zijn op dit moment, doe je best eerst navraag bij de stedenbouwkundige diensten van jouw gemeente. Een container als bijgebouw in je tuin valt op de meeste plaatsen in principe onder de normale stedenbouwkundige voorwaarden. Wil je jouw woning bouwen met meerdere verdiepingen van zeecontainers, pal tegen de straatkant aan? Dan zal de gemeente – als bewaker van het straatbeeld – wellicht niet zo snel over je vergunningsaanvraag gaan.
Zijn er ook nadelen verbonden aan een containerwoning?
Containers zijn in de eerste plaats ontworpen met het oog op transport per schip of per trein en niet om in te wonen. Dat leidt onvermijdelijk tot een aantal beperkingen.
Alleen in standaardafmetingen beschikbaar
Zeecontainers vind je voornamelijk terug in exemplaren van 3, 6 of 12 meter lang en 2,5 meter breed. Met de lengte kun je dus nog wel wat spelen, in de breedte blijf je relatief beperkt. Natuurlijk is het mogelijk om verschillende containers aan elkaar te koppelen in de hoogte of breedte. Vooraf komt er mogelijk dus wat extra denkwerk kijken bij de indeling van je ruimtes en op je perceel.
Wat met roest, isolatie en stabiliteit?
Containers bestaan uit golvende stalen wanden. Een eerste bedenking die je zou kunnen maken, is dat staal de warmte en koude eenvoudig doorlaat en je dus extra doorgedreven dient te isoleren. En wie metaal zegt, zegt natuurlijk ook kans op roest.
Bovendien is het logisch dat je ook al verder nadenkt over de stabiliteit van verschillende op elkaar gestapelde containers. Zeker als je met overkragende delen werkt om het geheel architecturaal interessanter te maken.
Zeker in het geval van gebruikte en verouderde zeecontainers kunnen dit mogelijke nadelen zijn met het oog op een containerwoning. Een extra kritisch oog is hier dus zeker welkom. Wat moderne containerwoningen betreft zoals we hierboven al bespraken: de bouwbedrijven zelf gaan er alvast prat op dat hun woningen aan de allerlaatste EPB-eisen voldoen en het comfort van een traditioneel gebouwde woning evenaren. Inclusief zonnepanelen, warmtepomp, noem maar op.
Doe jij straks de test?
Een containerwoning biedt ongetwijfeld een unieke woonervaring. Ga je er helemaal voor of is de stap nog te groot? Misschien is een mix tussen een traditionele woning en een aanbouw met een zeecontainer dan wel de ideale oplossing
Bij die eerste zoektocht kunnen wij je alvast helpen. Duik in ons diverse aanbod van koopwoningen in jouw regio en start met dromen!