De juiste verzekeringen voor je nieuwe woning
Inhoudstafel
Na de aankoop van een nieuw huis of appartement, is de inrichting vaak het eerste waaraan je denkt. Maak toch ook voldoende tijd om je woningverzekeringen in orde te brengen. Dit bespaart je later veel kopzorgen.
Brandverzekering
Een brandverzekering is niet verplicht, maar eigenlijk wel onontbeerlijk als je een huis koopt. Een dergelijke verzekering beschermt je namelijk bij alle ongelukken en rampen die schade aan je woning toebrengen: brand, lekkende leidingen of installaties, omgevallen bomen …
Houd rekening met deze aandachtspunten:
- Laat je woning tegen de nieuwwaarde of de heropbouwwaarde verzekeren. Op die manier ben je niet onderverzekerd en ontvang je bij schade ook een ruimere terugbetaling.
- Bekijk of er geen overlappingen zijn tussen je familiale en je brandverzekering. Om dit te vermijden, kan je kiezen voor een formule waar beide verzekeringen gebundeld worden.
- Neem bij renovaties of uitbreidingen van je woning steeds contact op met je makelaar. Hij zal bekijken of je polis eventueel aangepast moet worden.
- Bewaar de officiële papieren die je nodig hebt om de waarde van je huis en je inboedel te bewijzen, niet enkel op papier. Door ze ‘in the cloud’ op te slaan, heb je bij problemen alles bij de hand.
- Koop je een appartement? Neem dan contact op met de syndicus. Hij zal je informeren over de brandverzekering die werd afgesloten voor de gezamenlijke ruimtes. Vergeet wel niet ook een tweede polis voor jouw appartement af te sluiten.
Diefstalverzekering
Er zijn tal van middelen die je kunnen helpen om je nieuwe woning minder inbraakgevoelig te maken: speciale sloten, een alarmsysteem … Neem contact op met een veiligheidsadviseur als je hier graag meer info over wilt. Maar ondanks alle inspanningen blijft het ook belangrijk om een diefstalverzekering af te sluiten.
De premie van deze verzekering hangt af van:
- De ligging van je woning: een landelijke omgeving is minder inbraakgevoelig dan een stedelijke omgeving.
- De inboedel: een kunstverzameling of een collectie waardevolle meubelen zullen je premie duurder maken.
- De waarde van je goederen: je kan ervoor kiezen om je spullen tegen hun nieuwwaarde (de prijs die je moet betalen
om ze te vervangen) of tegen hun actuele waarde (rekening houdend met de leeftijd en de slijtage) te verzekeren. - De mate waarin je woning beveiligd is: hoe meer anti-inbraakmaatregelen je neemt, hoe lager je premie ligt.
Bijkomende verzekeringen
Een goede brand- en diefstalverzekering zijn tegenwoordig vanzelfsprekend bij de aankoop van een nieuwe woning. Toch kan het interessant zijn om ook enkele andere bijkomende verzekeringen te bekijken.
Schuldsaldoverzekering
Bij het afsluiten van een lening wordt vaak ook een schuldsaldoverzekering afgesloten. Deze komt tussenbeide als de verzekerde sterft voor de schuld aan de bank is afbetaald. Hierdoor moet de rest van het openstaande bedrag, of een deel ervan, niet meer terugbetaald worden door de partner of de erfgenamen.
Verzekering gewaarborgd wonen
Deze gratis verzekering van de Vlaamse Overheid komt te hulp als je je werk verliest en je de lening niet meer kan afbetalen. Wie aan de voorwaarden voldoet, kan op een tegemoetkoming van maximaal 600 euro per maand rekenen.
Rechtsbijstandsverzekering
Welke verzekering je ook wil afsluiten, kies nooit zomaar de eerste de beste verzekering. Neem de tijd om de verschillende aanbiedingen met elkaar te vergelijken: er zijn namelijk grote verschillen tussen de verzekeringsmaatschappijen.
Deze verzekering dekt de juridische kosten bij een burengeschil of een geschil met een aannemer.
Immoweb Protect, de brandverzekering speciaal voor huurders
De beste bescherming voor jouw pand als je een appartement of een huis huurt.