De architect: je rechterhand bij het bouwen
Inhoudstafel
Ben je van plan te verbouwen of te bouwen? Dan wordt je architect een soort ceremoniemeester, maar wel een zeer belangrijke. Hij verdedigt je belangen, luistert aandachtig naar wat je wil en vertaalt dit in creatieve voorstellen en een gepersonaliseerde architectuur. We geven je graag enkele tips om je architect te kiezen.
De architect is dé geknipte man (of vrouw) om je te helpen bij je (ver)bouwplannen. Hij beschikt over de kennis om je vertrouwde of nieuwe stek vorm te geven, de indeling ervan te optimaliseren, plaats te besparen waar dat kan of tips te geven voor de inrichting of decoratie.
De architect is tegelijk je partner en je adviseur, en in ieder geval, je bondgenoot. Hij tekent de plannen uit, maar heeft bovenal een goed zicht op alle aspecten van je bouwproject. Van de technische, stedenbouwkundige en omgevingsbeperkingen over het financiële plaatje en de esthetische mogelijkheden tot het administratieve luik.
Op basis van welke factoren kies je je architect?
- Je gevoel. Je bouwproject is een enorm avontuur dat geld en tijd vraagt. Het is dan ook belangrijk dat je daarbij kan rekenen op iemand waar je vertrouwen in hebt. Als je van bij het eerste gesprek de indruk krijgt dat de architect begrijpt wat je wil, ga er dan voor! Voel je net het omgekeerde, zoek dan een andere architect om mee in zee te gaan.
- De luisterbereidheid. Om je verlangens zo goed mogelijk te vertalen naar de werkelijkheid moet je architect bereid zijn om naar je te luisteren. In plaats van zijn eigen voorkeuren en verlangens op te leggen, baseert hij zijn advies dus op wat jij hem vertelt.
- Het enthousiasme. Een gemotiveerde architect is een geïnspireerde architect! Dat enthousiasme vertaalt zich in innoverende, creatieve en inspirerende ideeën.
- De golflengte. Uit de voorstellen van de architect moet blijken dat hij op de golflengte van je verwachtingen en behoeftes zit, zowel op het vlak van het ontwerp als van de techniek en het budget.
- De ervaring. Bij een ervaren architect kunnen eerdere realisaties je een idee geven van zijn stijl en aanpak. Bovendien weet een architect met wat jaren op de teller welke aannemers goed werk leveren en heeft hij al heel wat uitdagingen overwonnen. Hij is ook niet te beroerd om je tips te geven. Heb je echter een goed gevoel bij een jonge architect, aarzel dan zeker niet om hem een kans te geven.
- De afstand. Een architect die in de buurt van je project woont, kan de werkzaamheden gemakkelijker opvolgen. Je zal hem dus vaker zien om de voorgang van de werf te bespreken. Bovendien is hij het gewoon om met verschillende aannemers en de administratieve diensten uit je regio te werken.
- De prijs. Architecten gebruiken verschillende manieren om hun ereloon te berekenen. Er kan dus wel wat variatie zitten tussen verschillende architecten. Bespreek het ereloon zeker bij het eerste gesprek en vraag ook welke diensten allemaal inbegrepen zitten, zeker als de prijs je aan de hoge kant lijkt.
- Mond-tot-mondreclame. Om een betrouwbare partner te vinden, gaat niets boven mond-tot-mondreclame. Ook op bouwbeurzen kan je contacten leggen met goede architecten. Bevalt de stijl van een van deze projecten je wel, contacteer de architect in kwestie dan om te bekijken wat hij voor jou kan doen. Een lijst van alle architecten staat op de website van de Orde van Architecten. Daar vind je ook heel wat realisaties van tal van architecten.
De kwaliteiten van een ‘goede’ architect
In het ideale geval is een architect creatief en kan hij terugvallen op een stevige basis ontwerp- en tekenvaardigheden. Op die manier kan hij eender welk volume of eender welke ruimte grafisch voorstellen. Daarnaast moet hij ook precies te werk gaan. Eén millimeter kan in een bouwproject namelijk een enorm verschil maken. Bovendien moet hij snel kunnen schakelen, want veel aanpassingen van de bouwheer of bijsturingen op de werf moeten in allerijl gebeuren. Met een klare kijk kan de architect in deze gevallen vlot inspelen op deze onvoorziene omstandigheden. Ook belangrijk: de architect moet stressbestendig zijn. Bij de start van de werkzaamheden zal hij veel uren kloppen, vaak tot laat in de avond.
Ben je verplicht een architect te kiezen?
Bij een nieuwbouwproject of een grondige renovatie is een architect verplicht. Hij neemt daarbij verschillende taken voor zijn rekening: uiteraard tekent hij de planning van de woning, maar hij vraagt ook de omgevingsvergunning aan bij de gemeente. Daarnaast volgt hij de werkzaamheden op, ziet hij erop toe dat de planning gerespecteerd wordt en staat hij je bij tijdens de oplevering van je woning. Bijkomende verantwoordelijkheden kan je eventueel opnemen in het contract dat je met hem ondertekent.