vrouw plaatst kussen op bed
Leestijd: 3 min

Hoe verloopt een vastgoedverkoop tussen particulieren?

Om een onroerend goed te verkopen of te kopen, doen veel mensen een beroep op een vastgoedkantoor of professionals. Maar anderen houden tussenpersonen liever erbuiten, om geld te besparen of omdat ze er vertrouwen in hebben dat ze het zelf kunnen. Toch moet je bij de verkoop van een huis of appartement tussen particulieren uiterst nauwkeurig te werk gaan.

Een geslaagde verkoop tussen particulieren bestaat uit meerdere stappen

Het is absoluut mogelijk om een vastgoedtransactie tot een goed einde te brengen zonder de hulp van een makelaar. Houd echter de chronologie van een verkoop in je achterhoofd en plan goed zodat je jezelf niet voorbijloopt en geen fouten maakt die zware financiële of juridische gevolgen kunnen hebben.

Daarom is het verstandig om deze stappen te volgen:

1) Denk na over je project

Probeer een duidelijk doel te stellen voordat je in je pen kruipt en een zoekertje schrijft. Winst maken, het geld herinvesteren in een andere eigendom, financiële middelen vrijmaken, verhuizen …

Het verkoopproces kan er anders uitzien afhankelijk van je doel. Stel bijvoorbeeld dat je wilt verhuizen. Dan zijn de timing van de verkoop en de betalingsregeling belangrijker dan als je wilt verkopen om het geld te herinvesteren.

2) Schat de waarde van je eigendom

Ongeacht het verkoopproject is het van kapitaal belang dat je de verwachte verkoopprijs van je eigendom kent. Zo kun je beter plannen en bovenal gemakkelijker kopers aantrekken.

Als je je huis overschat, kan het lang duren tot je de juiste investeerder hebt gevonden. Als je het onderschat, riskeer je een deel van de waarde mis te lopen.

Gelukkig bestaan er verschillende manieren om je eigendom objectief te schatten. Ten eerste kun je een vastgoedexpert inschakelen: die zal je woning objectief schatten op basis van de technische informatie.

Ten tweede kun je een notaris vragen om de schatting te doen. Die zal zich baseren op gegevens van gelijkaardige verkopen. Ten slotte kun je online een gratis simulatietool gebruiken, en dat is natuurlijk de voordeligste oplossing voor een verkoop tussen particulieren.

3) Bereid de nodige verkoopdocumenten voor

Om de verkoop vlot te laten verlopen en te vermijden dat je tijd verspilt of kansen misloopt, bereid je meteen alle juridische documenten voor die verband houden met je eigendom. Dat gaat van het keuringsattest van de elektrische installatie tot het EPC en alles daartussenin, zoals de eigendomsakte en het reglement van mede-eigendom.

Over het algemeen is dit het uitgelezen moment om je project met een notaris te bespreken, die je sowieso moet inschakelen om de verkoop af te sluiten. Kies bij voorkeur iemand die je vertrouwt en kennis heeft van vastgoed in jouw regio.

4) Promoot de verkoop

Aangezien je besloten hebt om geen beroep te doen op een vastgoedkantoor, moet je de verkoop helemaal zelf promoten. Ga als volgt te werk om zeker te zijn dat je zoveel mogelijk gebruikers bereikt:

  • Maak aantrekkelijke foto’s van de woning. Wacht indien nodig op natuurlijk licht en aarzel niet om de verschillende kamers aan te kleden en te verfraaien.
  • Stel een volledige en gestructureerde beschrijving op die alle informatie bevat die een potentiële koper nodig zou kunnen hebben (prijs, oppervlakte, bezichtigingsmogelijkheden, EPC, enz.).
  • Plaats je zoekertje op Immoweb en deel het op sociale media, bijvoorbeeld in vastgoedgroepen.

5) Organiseer bezichtigingen

Bezichtigingen zijn erg belangrijk om tot een verkoop te komen. Vaak neemt de koper hier een beslissing. Als particulier leg je het best specifieke momenten vast om te vermijden dat ze te veel tijd in beslag nemen. Wees echter ook attent voor de behoeften van de geïnteresseerden.

Vanaf de bezichtigingen kunnen de onderhandelingen beginnen. Zorg er dus voor dat je goed voorbereid bent. Houd de minimumprijs in gedachten en sta altijd open voor overleg met de kopers. Het kan nuttig zijn om antwoorden klaar te hebben op veelgestelde vragen of bedenkingen die aangehaald worden.

6) Stel een verkoopovereenkomst op en rond de verkoop af bij de notaris

Wanneer je een koper gevonden hebt en jullie het met elkaar eens zijn over de prijs en de voorwaarden, moet je een verkoopovereenkomst opstellen. Dit document omvat alle details van het akkoord. Als je niet zeker bent van je stuk, raden we je aan om een beroep te doen op een notaris om misverstanden te vermijden.

Die zal bovendien de transactie officieel bekrachtigen en de eigendom overdragen aan de koper. Hij zal van de gelegenheid gebruikmaken om te controleren of alle documenten conform zijn, en de verkoopakte voorbereiden. Zodra de akte ondertekend is, kun je hem de sleutels overhandigen.

Vind een koper op Immoweb

Op Immoweb bereik je het grootste publiek geïnteresseerde kopers van België! Plaats eenvoudig je zoekertje en begin je verkoop-avontuur.

Mijn zoekertje plaatsen
Gepubliceerd op 13 december 2023

Meer artikelen