Mag je vastgoed verkopen voor de helft van de prijs?
Meestal is een vastgoedinvestering bedoeld om de toekomst veilig te stellen, of om op de lange termijn winst te maken. In bepaalde situaties willen eigenaars echter snel verkopen, bijvoorbeeld om de eigendom over te dragen aan hun naasten of op korte tijd geld binnen te halen. Maar wat zegt de wet over de verkoopprijs van een huis of appartement? Mag je eender welke prijs vragen?
Inhoudstafel
Wat zegt de Belgische wetgeving over de verkoopprijs van vastgoed?
Bij een akkoord tussen de koper en verkoper mag in België de verkoopprijs van een huis vrij vastgesteld worden. Die prijs wordt over het algemeen bepaald op basis van de lokale markt en omvat alle verkoopkosten, zoals de registratie en btw (voor nieuwe gebouwen).
Toch blijft die prijsvrijheid beperkt, want een verkoper mag de verkoopprijs niet kunstmatig laten zakken onder de echte marktwaarde. Kies je opzettelijk een te lage prijs, dan interpreteert de fiscus dat graag als een manier om belastingen te ontduiken, en dat is natuurlijk verboden.
Een huis aan een familielid verkopen: een speciaal geval?
Het is misschien verleidelijk om een huis voor een lagere prijs te verkopen aan een familielid, maar ook hier moet je oppassen. Hoewel het is toegestaan om een naaste een betere prijs te geven, wordt verkopen met verlies afgeraden, ook al zijn je redenen gegrond.
Het risico bestaat immers dat de fiscus denkt dat je de wet inzake onroerende schenkingen en de daarbij verschuldigde schenkingsrechten probeert te omzeilen. Een eigendom goedkoper verkopen kan dus negatieve gevolgen hebben voor beide partijen, die niet alleen belastingen maar ook eventuele boetes zullen moeten betalen.
Onze tips om problemen met de fiscus te vermijden
Ben je van plan om je onroerend goed te verkopen voor minder dan de verkoopwaarde? Dan hebben wij een paar tips:
1) Laat je onroerend goed schatten
Voordat je je verkoopprijs bepaalt en een transactie verricht, is het altijd verstandig om de echte waarde van de eigendom te laten schatten door een professional. Zo kom je niet alleen te weten of je verkoop steek houdt, maar heb je ook een solide basis om je prijs te rechtvaardigen als je door de overheid ondervraagd wordt.
2) Verantwoord de lage verkoopprijs
Soms kun je de lage verkoopprijs verantwoorden met de kenmerken van het onroerende goed. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer de toekomstige koper werkzaamheden moet laten uitvoeren, of als er structurele problemen zijn. Aarzel dus niet om die te documenteren als motivatie voor je verkoopprijs.
3) Raadpleeg een vastgoedprofessional
Bij twijfel is het steeds een goede reflex om je tot professionals in de sector te wenden, zoals een advocaat gespecialiseerd in vastgoed of een notaris. Zij kunnen je begeleiden en advies geven om ervoor te zorgen dat fiscale problemen je verkoop niet belemmeren.
Verkoop je onroerend goed voor een goede prijs
De Belgische wet is wel flexibel wat de prijs van vastgoed betreft, maar wees toch voorzichtig. Een lage verkoopprijs komt de verkoper zelden ten goede. Verkopen voor de helft van de prijs kan de aandacht van de autoriteiten trekken en ongewenste gevolgen hebben. Voor een geslaagde verkoop moet je per slot van rekening een evenwicht vinden tussen de beste prijs en de fiscale en wettelijke verplichtingen.