Leestijd: 3 min

Waarom wacht je beter vijf jaar om je huis te verkopen?

Als je in België een huis gekocht hebt of van plan bent te investeren in vastgoed, heb je je misschien al afgevraagd waarom je beter vijf jaar wacht om het opnieuw te verkopen?

1) Om de meerwaardebelasting te vermijden

De eerste reden om vijf jaar te wachten om je huis te verkopen is van financiële aard. In België is de winst uit de doorverkoop van vastgoed onderworpen aan een speciale belasting.

Als je bijvoorbeeld investeert in vastgoed met het doel om snel winst te maken, weet dan dat het belastingtarief de eerste vijf jaar ongeveer 16,5 % bedraagt. Dan hebben we het nog niet over de specifieke regelgeving van de regio of gemeente die dat tarief kan verhogen. Na deze periode moet je deze belasting normaal gezien niet meer betalen.

Als de verwerving van je huis voortvloeit uit een schenking, dan duurt deze termijn slechts drie jaar. Let wel: deze belasting is niet van toepassing op de hoofdverblijfplaats (het adres van je domicilie), alleen op investeringen en tweede verblijven.

2) Om te profiteren van nieuwe kansen op de vastgoedmarkt

Door een beetje te wachten met de verkoop van je huis kun je vaak goede zaken doen. Gebruik deze periode om de lokale vastgoedmarkt te analyseren. Zo kun je een betere verkoopprijs bepalen.

De vastgoedmarkt is vaak traag, maar evolueert wel voortdurend. Ook de interesse van verkopers schommelt. Het is dus essentieel dat je wacht op het juiste moment om je woning te koop te zetten. Als je te gehaast bent, loop je het risico dat je je huis te snel van de hand doet. Door vijf jaar te wachten, heb je een beter zicht op de vastgoedmarkt en kun je verkopen op het meest gunstige moment.

Misschien krijg je zelfs een duwtje in de rug, bijvoorbeeld wanneer het pand zich in een wijk bevindt waar er regelmatig nieuwe infrastructuren of lokale diensten uitgebouwd worden.

3) Om de kosten van de aankoop van je huis te spreiden over vijf jaar

Aan het kopen van een huis zijn verscheidene en vaak grote kosten verbonden, zoals:

  • de registratierechten die de Belgische overheid int bij een vastgoedtransactie;
  • de notariskosten, waaronder het honorarium, de kosten van de notariële akte, de kosten van de hypothecaire inschrijving, enz.;
  • de expertisekosten voor bijvoorbeeld het energieprestatie- of bodemcertificaat;
  • de woonverzekeringen;
  • de verhuiskosten als je in het pand gewoond hebt.

Door te wachten, kun je deze investering over een langere periode spreiden en bepaalde kosten vermijden. Als je bijvoorbeeld je hypotheeklening vroeger afbetaalt dan voorzien, kan de bank een wederbeleggingsvergoeding van je eisen.

4) Om je pand te verbouwen of te renoveren en zo de verkoopprijs te verhogen

Tijdens deze vijf jaar kun je de tijd nemen om je woning te renoveren en eventueel een paar projecten uit te werken.

De mogelijkheden zijn eindeloos en kunnen gaan van kleine verbeteringen zoals een likje verf of de afwerking van het interieur, tot uitgebreide werkzaamheden. Voor tal van potentiële kopers zal een woning met een ingerichte keuken en moderne badkamer veel aantrekkelijker zijn.

5) Om vijf jaar lang huurinkomsten te genereren

Als je niet in het huis gaat wonen dat je net gekocht hebt, waarom verhuur je het in deze periode dan niet? Zo wacht je af tot de termijn van vijf jaar voor de meerwaardebelasting verstreken is, en kun je de inkomsten gebruiken om de kosten te betalen die je hebt gemaakt bij de aankoop van het pand.

Door je huis te verhuren genereer je een stabiel inkomen waarmee je op de lange termijn in sommige gevallen zelfs winst kunt maken. Die winst kun je vervolgens opnieuw investeren in renovatieprojecten en het onderhoud van de woning, zoals we hierboven al vermeldden.

Met deze strategie blijf je de eigenaar van het onroerende goed en verdien je er iets aan, wat met name op de lange termijn voordelig kan zijn.

Bezichtigers voor je pand vinden op Immoweb

Zoals je ziet, zijn er veel redenen die je ertoe kunnen aanzetten om vijf jaar te wachten met de verkoop van een huis in België. Onder andere fiscale aspecten, de evolutie van de vastgoedmarkt, de spreiding van je aankoopkosten, de renovatie van het pand en de mogelijkheid om het te verhuren spelen een rol.

Als je kunt wachten, doe het dan. De voordelen zijn talrijk en kunnen resulteren in aanzienlijke winst bij de verkoop van je woning.

Je woning schatten op Immoweb